El catamaran Race for Water (Raceforwater.com)
El catamaran Race for Water (Raceforwater.com)

"Race for water", el catamarà ecològic que lluita contra el plàstic a l'oceà

RedaccióActualitzat

Fa un any que el catamarà Race for Water, un gran vaixell propulsat únicament per energies renovables, va començar una llarga travessia pel món. La seva missió: lluitar contra la proliferació de plàstics als oceans.

El catamarà fa 35 metres d'eslora i 23 metres de màniga, i està equipat amb panells solars distribuïts per la coberta superior i per dues ales retràctils. A banda de l'energia solar, també és capaç de generar energia a partir del vent i de l'aigua.

L'energia solar s'emmagatzema en bateries de liti, però els panells generen més del que es pot guardar. L'energia excedent es fa servir per bombar aigua, dessalinitzar-la, i obtenir hidrogen mitjançant un procés d'electròlisi. L'hidrogen s'acumula 25 tancs.

Segons Franck David, el cap de l'expedició batejada com a Odissea, amb l'energia solar poden navegar durant dos dies a una velocitat mitjana de cinc nusos. Amb l'ajuda de l'hidrogen i l'energia eòlica, aconsegueixen afegir sis dies més d'autonomia.

El Race for Water va ser construït el 2010 per un filantrop alemany, que el va donar a l'ONG suïssa Race for Water, que treballa amb la divisió de medi ambient de l'ONU.

El viatge es va iniciar el  9 d'abril de 2017 al port francès de Lorient. El catamarà ha travessat el Canal de Panamà aquesta setmana, i estarà atracat a la capital fins a mitjans de la setmana que ve. La ruta prevista el portarà a Perú, Xile, la Polinèsia Francesa, Nova Caledònia, Xina, Japó, Emirats Àrabs i la Mediterrània, amb arribada el 2021.

 

 

Durant tot aquest temps, els membres de les expedicions es reuniran amb les autoritats, faran estudis i sensibilitzaran la societat sobre la importància de la transició energètica i sobre la catàstrofe mediambiental que suposa la contaminació plàstica.

L'ONU estima que la producció anual mundial de plàstic ronda els 320 milions de tones. Vuit milions acaben cada any al mar, amb el risc que suposa per la cadena alimentària des del moment que els peixos ingereixen els microplàstics.

En 2014, l'ONU ja estimava que hi havia una ampolla de plàstic per cada 5 peixos. Si segueix la progressió, el 2050 hi hauria més plàstics que peixos.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut