Imatge de l'R2 amb els seus companys de tripulació (Foto: facebook.com/NASArobonaut)
Imatge de l'R2 amb els companys de tripulació que tindrà a l'Estació Espacial Internacional (Foto: facebook.com/NASArobonaut)
Houston

R2, el primer robot que viatjarà a l'espai per treballar amb els astronautes de l'Estació Espacial Internacional

Robonaut 2, conegut com a R2, és un robot humanoide gestat per la NASA que es convertirà en el primer robot que viatgi a l'espai. El llançament estava previst per aquest divendres 5 de novembre i R2 havia de viatjar amb el "Discovery" fins a l'Estació Espacial Internacional. El llançament s'ha hagut de posposar perquè s'ha detectat una fuita de gas a la nau espacial. La NASA no ha confirmat la nova data, però ha assegurat que no serà abans del 30 de novembre.

Actualitzat
R2 ajudarà a fer les tasques de manteniment de l'Estació Espacial i servirà per estudiar i avançar en la feina que faran els robots a la Terra. Es vol estudiar com respon a la falta de gravetat i com pot operar treballant al costat d'humans. John Olson, director de l'oficina de sistemes d'intregacio d'exploració de la NASA, ha remarcat que els robots "no substituiran els humans, sinó que seran companys per fer tasques de suport clau". A més, pot fer feines que puguin significar un perill per a les persones o estalviar temps als científics per tal que tinguin més hores lliures per continuar fent recerca.

Primer de tot hi anirà només el tors del robot, els braços i un casc daurat. En el futur se li construirà una cama per desplaçar-se dintre de l'Estació Espacial, i ja s'estan experimentant al desert d'Arizona versions del R2 amb dues cames i quatre rodes que li donaran molta més llibertat a l'hora de moure's. De fet l'objectiu final és que el robot es pugui desplaçar per les superfícies de la Lluna i de Mart per estudiar els planetes "in situ".

El robot està fet de fibra de carboni niquelat i alumini. Pesa 136 quilos i fa un metre d'alçada des de la cintura al cap, i uns 60 centímetres d'espatlla a espatlla. Els braços són extensibles i les mans, de cinc dits, són rotatòries i poden aixecar fins a dos quilos i mig cadascuna.

A l'altura dels ulls, un vidre fumat permet que funcioni el seu equipament de visió, que consta de cinc càmeres, dues de les quals que li donen visió estèreo i dues són càmeres auxiliars. A més, té una càmera d'infrarojos a la boca. A la zona de la panxa hi té espai suficient per instal·lar-hi 38 PC.

El primer prototip de Robonaut, predecessor de l'R2, va ser ideat l'any 1997. L'any 2006 la NASA va abandonar el primer projecte per treballar en aquesta segona generació de robots humanoides juntament amb General Motors.

L'R2, nascut en l'era de les comunicacions, narrarà la seva aventura espacial a través del seu compte de Twitter.


Anar al contingut