Un nadó agafa el dit índex d'una persona adulta
La llei estableix que el nom és lliure però amb certes limitacions (Pexels)

Quins noms estan prohibits i què diu la llei: Semen, Canuto i Stalin consten al Registre

La llei diu que el nom d'un nadó es pot escollir lliurement, però amb limitacions com ara que no sigui contrari a la dignitat de la persona ni en faci confusa la identificació

Irene Vaqué ReigActualitzat

Tenir nom és un dret que queda recollit en la Llei del Registre Civil. La norma estableix que el nom d'un nadó es pot escollir lliurement, però amb algunes limitacions:

  • No es poden posar més de dos noms simples o un de compost
  • No es poden posar noms que siguin contraris a la dignitat de la persona ni els que en facin confusa la identificació
  • No es pot posar el nom que tingui un dels germans amb cognoms idèntics, tret de si és mort


Aquestes restriccions comporten que no es puguin fer servir noms com "boig", "caca" o Hitler.

Tampoc s'admeten marques comercials o acrònims (abreviacions formades per lletres o segments de paraules que formen una frase) o sigles.

A la llei no hi ha apareix una llista negra de noms, però qui acaba fent d'àrbitre és el jutge del Registre Civil.

Hi ha marge, doncs, per posar noms estrangers, geogràfics, abstractes o de personatges històrics.

De Caïm a Júpiter passant per Daenerys, Hermione i Semen

Tot i que en algunes informacions anteriors apareix com a proscrit, a Catalunya hi ha 7 homes que es diuen Stalin i diverses persones més amb noms compostos com Stalin Andrés o José Stalin, segons dades de l'Idescat corresponents al 2021.

També hi ha sis homes que es diuen Caïm. A Espanya hi ha 89 Caín, amb una edat mitjana que ronda els 22 anys, d'acord amb l'estadística de l'INE. El mateix organisme té constància de 48 homes que es diuen Canuto. N'hi ha 4 a Catalunya.

Un nadó als braços d'un adult
Noms com Caïm, Stalin o Semen són poc freqüents, però n'hi ha (Pexels)

L'Idescat recull que hi ha 561 dones catalanes que es diuen Lluna, també 5 Princesa o 32 homes que porten per nom Nadal o 7 que es diuen Júpiter.

També hi ha 4 Hermione i 45 Daenerys.

Al conjunt de l'Estat hi ha 100 homes que es diuen Lenin, 238 Mona, 197 dones anomenades Rihanna, un nom present a les comarques de Barcelona, Tarragona i Girona, entre altres punts, i 82 Shakira.

Aquest novembre de 2022, una jutgessa de Vitòria ha prohibit posar Hazia a una nena. Vol dir "llavor" en euskera, però la magistrada el rebutja perquè també es podria traduir com a "semen" i ha escollit per a la petita, per proximitat fonètica, el nom de Zia.

La decisió contrasta amb el fet que, segons l'INE, hi ha 93 persones que es diuen Semen a tot l'Estat, una part dels quals a les demarcacions de Girona i Barcelona.

Altres famílies han hagut de batallar per poder posar el nom desitjat a la seva descendència. És el cas els pares d'en Lobo, que van topar amb el rebuig del Registre Civil de Fuenlabrada al·legant que era un cognom comú, però que van aconseguir que es respectés la seva tria.

A Catalunya, la família d'una Mel també van haver de reivindicar el nom.

Un jutge del Registre Civil de Cerdanyola del Vallès els va denegar la proposta amb l'argument que podia confondre. Després de rebre una onada de solidaritat i de constatar que hi havia més de 100 Mel inscrites sense problemes a Catalunya, van poder posar el nom desitjat a la seva filla.

També va haver de fer un periple la mare de la Pau, que van haver-la d'inscriure a Cardedeu, perquè el jutge del Registre Civil de Palamós els deia que hi podia haver confusió de sexe.

Com canviar de nom

Les persones que vulguin canviar de nom ho han de fer al Registre Civil.

La norma indica que s'ha de fer mitjançant una declaració de la persona interessada que haurà de tenir 16 anys o més i que "haurà de provar l'ús habitual del nom nou", a banda de complir les altres exigències establertes per llei. També el poden sol·licitar els representants legals d'un menor d'edat.

Per demostrar l'ús habitual del nom que es vol tenir, s'han de presentar proves de 7 o 8 documents com a mínim, com ara carnets d'entitats, de biblioteca, correspondència, albarans o rebuts, a més de dos testimonis majors d'edat que no cal que siguin familiars, segons informa la Generalitat.

Entre altres opcions, també es pot canviar l'ordre dels cognoms, afegir-hi un "de", "y" o "i" entre els cognoms, modificar-los per adaptar-los a la gramàtica i fonètica o demanar canviar-lo si és contrari a la dignitat o "ocasiona inconvenients greus", encara que no es faci servir de forma habitual.

 

ARXIVAT A:
JudicialFamília
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut