Els premiats han de pagar el 20% dels premis de la Loteria a partir dels 40.000 euros (Europa Press / Carme Ripollés)

Quins impostos es paguen per la loteria? Hisenda guanyarà 164 milions amb els premis de Nadal

Hisenda pot recaptar aquest any més diners que l'any passat, malgrat que els premis continuen exempts d'impostos si són de menys de 40.000 euros

Redacció / AgènciesActualitzat

Catalunya s'ha endut 156 milions d'euros de la loteria de Nadal amb part de la grossa i del segon premi. Però, quants diners s'endurà Hisenda? Tot apunta que seran més que la suma de tots els afortunats en administracions catalanes.

El sindicat dels Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) ha fet públic un càlcul aproximat de quants diners ingressarà l'Estat amb aquests premis, i ha situat la xifra en 164 milions.

Això malgrat que els premis de la loteria no tributen fins als 40.000 euros. Per sota d'aquesta xifra, l'import que es guanya queda lliure d'impostos.
 

Quants diners de cada premi van a Hisenda?

Els premiats han de pagar el 20% dels premis de la loteria a partir dels 40.000 euros.

Així, els guanyadors del primer premi, que reparteix 400.000 euros per dècim, rebran 328.000 euros, mentre que Hisenda es quedarà els 72.000 euros restants.

Els premiats amb el segon premi --de 125.000 euros per dècim-- lliuraran 17.000 euros a Hisenda.

Als guanyadors del tercer premi --50.000 euros per dècim-- se'ls descomptaran 2.000 euros.

Les assegurances que "retornen els impostos"

Alguns dels compradors de loteria opten per contractar assegurances que, per una quantitat relativament petita, garanteixen que en cas d'aconseguir el premi se'ls abonaran els diners que s'emporti Hisenda.

En aquest marc, els tècnics recorden que el cobrament de la indemnització equivalent a l'impost retingut està sotmès a gravamen com a increment de patrimoni, per la qual cosa haurien d'incloure'l a la seva declaració de la renda corresponent a l'any en què la percebin, juntament amb la resta dels seus rendiments sotmesos a l'escala general.


Més recaptació que el 2021

Un total de 163,8 milions d'euros dels premis de la Loteria de Nadal del 2022 aniran directament cap a la caixa d'Hisenda, segons han calculat els tècnics del Ministeri.

Són 7,28 milions d'euros més que l'any passat, perquè aquest any s'han venut 8 sèries més, segons expliquen. D'aquesta manera, el nombre de premis augmenta en 1.224.320, fins a 27.547.200 premis, i l'import dels premis augmenta en 112 milions d'euros, fins a 2.520 milions.

Així, la "propina" per a les arques públiques augmenta, tot i que es manté el mínim exempt de tributació des que es va incrementar l'1 de gener del 2020 fins als 40.000 euros.

Els tècnics d'Hisenda assenyalen incongruències en el sistema

Aprofitant la celebració del sorteig, el sindicat dels Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) ha tornat a reclamar a l'Agència Tributària que els permeti obrir un programa de recerca tributària i de blanqueig de capitals sobre els 590 milions de premis grans obtinguts per les societats en sorteigs entre el 2018 i el 2021, no prescrits, així com de 5 milions més de premis grans de més de 40.000 euros cobrats fins a l'octubre del 2022.

En el marc de la reforma tributària de l'any que ve, els tècnics d'Hisenda demanen al govern que torni a situar el mínim exempt dels premis de loteries, ONCE i Creu Roja als primers 2.500 euros, ja que consideren que així es desincentivaria el joc.

A més, no veuen cap justificació tributària ni econòmica perquè no tributi un ingrés per atzar de 40.000 euros, i en canvi tributi una prestació per desocupació o una subvenció de 1.000 euros.

També recorden que, fins ara, els premis no tenen cap impacte a l'IRPF dels premiats, per la qual cosa no els afecten per demanar beques, prestacions d'assistència o altres ajuts públics que depenguin dels ingressos i no del patrimoni, ja que la quantia del premi no s'inclou a la base de l'IRPF, encara que sí que caldria incloure'l a l'impost sobre patrimoni si el conjunt del seu patrimoni net arriba al mínim autonòmic per presentar-lo.

Finalment, Gestha insisteix que per acabar amb el frau fiscal no s'han d'augmentar les exempcions, sinó combatre el frau donant més competències i responsabilitats dels tècnics d'Hisenda per millorar el control i la recaptació.

ARXIVAT A:
LoteriaAgència Tributària
Anar al contingut