"Quino" amb la seva creació, a Buenos Aires. (Foto: EFE)
"Quino" amb la seva creació, a Buenos Aires. (Foto: EFE)
Oviedo

Quino, el pare de Mafalda, premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats

El creador de la tira còmica del mític personatge s'imposa a 22 propostes més de 14 nacionalitats

Actualitzat

El creador de Mafalda, l'humorista argentí Joaquín Salvador Lavado Tejón, més conegut com a Quino, ha estat guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats. Quino s'ha imposat a 22 propostes més de 14 nacionalitats, entre les quals hi havia la periodista congolesa Caddy Adzuba i el filòsof espanyol Emilio Lledó.

Joaquín Salvador Lavado, "Quino", va fer néixer Mafalda fa gairebé 50 anys, el 29 de setembre del 1964, al setmanari "Primera Plana" de Buenos Aires, una historieta protagonitzada per una nena rebel i contestatària que no suportava la sopa. Mafalda i la seva colla -Manolito, Felipe i la resta de personatges creats i dibuixats per Quino- van ocupar des de llavors i de manera regular innombrables publicacions a l'Argentina i altres països. Ara, 50 anys després, les històries de Mafalda continuen llegint-se arreu del món ja que han estat traduïdes a més de 30 llengües.

L'autor va deixar de dibuixar el personatge l'any 1973 però la intel·ligència i la ironia d'aquesta nena de cara rodona continua sent un símbol de rebel·lia i contestació arreu del món. A Quino li van preguntar si no tenia pensat ressuscitar Mafalda i el dibuixant va respondre: "Això és impossible perquè, que jo sàpiga, no és pas morta."

Quino es considera hereu del caràcter tràgic i l'humor negre d'Andalusia, d'on procedien els seus pares. Joaquín Salvador Lavado Tejón va néixer a Mendoza, a l'oest de l'Argentina, el 17 de juliol del 1932, l'any de l'arribada dels seus pares en aquest país. Quan tenia 22 anys es va traslladar a Buenos Aires i la seva vocació de dibuixant la va portar a terme a diferents setmanaris, a més de fer il·lustracions en campanyes publicitàries. La seva fama i popularitat es va multiplicar el 1964 amb la creació de Mafalda. El 1970, Quino va arribar a Espanya, on la censura franquista va obligar els editors del seu llibre "Mafalda la contestataria" a posar una franja a la tapa que deia "Per a adults".

El premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats ha rebut infinitat de guardons en la seva carrera professional, entre els quals hi ha la insígnia d'oficial de la Legió d'Honor francesa. Fa unes setmanes, Quino va dir que aquelles tires còmiques de fa mig segle "encara poden aplicar-se a qüestions d'avui perquè la temàtica continua molt vigent i són molt comprensibles."

 

 

 

 

Anar al contingut