Quina mascareta hem de portar per l'òmicron: dubtes, respostes i temps de contagi

Amb l'augment de contagis, els experts demanen fer-la servir sobretot en interiors i alguns recomanen utilitzar sempre l'FFP2

Xavier DuranActualitzat

El gran augment de contagis amb el SARS-CoV-2 obliga a extremar les mesures de protecció contra el coronavirus. Una d'aquestes és l'ús de mascaretes adequades i posades correctament. És una mesura imprescindible, però de cap manera suficient.


Per què cal portar mascareta?

El coronavirus SARS-CoV-2 es transmet sobretot per inhalació de les gotetes exhalades quan una persona portadora tus, esternuda, canta, enraona o fins i tot quan respira. A més, aquestes gotes es poden mantenir en l'ambient i moure's amb els aerosols, que són partícules suspeses en un gas, en aquest cas, l'aire.

Per tant, les mascaretes que eviten l'exhalació de gotes per una persona infectada i/o la inhalació d'aquestes gotetes per altres persones són una de les claus per evitar la transmissió del virus.


I si estem segurs que al nostre voltant no hi ha ningú infectat?

Per precaució, sempre és convenient portar-ne, perquè no podem estar del tot segurs que no hi ha ningú infectat al nostre voltant o si un espai tancat s'ha ventilat correctament.

Alguns estudis mostren que les persones asimptomàtiques o que encara no han desenvolupat símptomes però tenen el virus causen més de la meitat dels contagis. Un d'aquests estudis el van fer investigadors dels CDC (Centres de Prevenció i Control de Malalties) dels Estats Units i es va publicar fa un any a JAMA Network Open.


En aquests moments, qui i quan té obligació de portar mascareta?

Actualment, n'han de portar totes les persones de sis anys o més tant a l'exterior com a l'interior. Al desembre, el govern espanyol va tornar a instaurar l'obligatorietat de dur-ne a l'exterior, amb algunes excepcions, com ara quan s'està practicant esport o si es pot mantenir una distància mínima d'un metre i mig amb persones no convivents.

Poden no utilitzar-ne persones amb dificultat respiratòria que es pugui agreujar pel seu ús o que ho tinguin contraindicat per raó de salut o discapacitat.

No és obligatori però és recomanable en els infants d'entre 3 i 5 anys en els mateixos casos en què és obligatori per a la resta de persones, i a casa quan s'estigui en situació d'aïllament per diagnòstic o sospita de diagnòstic i quan s'hagi de cuidar i atendre una persona malalta o sospitosa d'estar malalta.


I si estic fent esport?

No és recomanable portar-ne, sobretot si l'activitat és vigorosa, perquè limita l'entrada d'oxigen als pulmons i, en canvi, acumula humitat. Però a la seva web la Generalitat explica que, si bé a l'aire lliure no cal, les activitats físiques i esportives s'han de desenvolupar "amb mascareta en instal·lacions esportives tancades, excepte per a usuaris de piscines, usuaris que tinguin llicència escolar o federada i per a activitats aquàtiques".


Quins tipus de mascareta cal utilitzar?

Depèn de cada circumstancia. En el Canal Salut de la Generalitat estan classificades de més a menys protecció. Les FFP, anomenades també EPI, són les que protegeixen més, tant la persona que les porta com les del seu entorn. Han de de seguir la normativa UNE-EN-149 i portar el segell CE. La durada màxima d'ús és de 8 hores.

Les mascaretes quirúrgiques ofereixen una protecció alta a les persones que ens envolten i han de seguir la normativa UNE14683 i dur el segell CE. La durada màxima d'ús és de 6 hores. No es poden reutilitzar.

Una altra categoria són les higièniques, que donen protecció a les persones de l'entorn. N'hi ha d'un sol ús i de roba amb filtre o sense. S'han de canviar cada quatre hores. En adults han de seguir la normativa UNE0064-1, i en infants, l'UNE0064-2. Totes dues han de portar el segell CE.

En les de roba, el fabricant ha d'indicar el nombre màxim de rentades permeses i com s'han de dur a terme.

Si cap d'aquestes opcions està disponible, sempre és millor fer servir almenys una mascareta casolana que anar sense. Però només ofereixen protecció mitjana a les persones que ens envolten. Han de portar triple capa de teixits hidròfugs.


Hi ha estudis sobre l'eficàcia de les mascaretes?

Des de l'inici de la pandèmia se n'han fet, però un dels més recents i amplis es va dur a terme a Bangladesh. El van fer investigadors de les Universitats de Yale i de Stanford i de l'ONG Innovations for Poverty Action Bangladesh. Es va publicar al desembre a Science.

L'estudi es va fer en 600 petites poblacions que en conjunt tenen uns 340.000 habitants. Els resultats indiquen que la distribució gratuïta i la promoció de l'ús de mascaretes en feien triplicar la utilizació. A més, en els llocs on es feien aquestes campanyes es reduïa la prevalença del coronavirus aproximadament un 9% en relació amb poblacions on no s'actuava.

A la web dels CDC dels Estats Units se citen altres estudis sobre l'eficàcia de les mascaretes.


Quina mascareta cal per a professionals sanitaris en primera línia?

Han de dur una mascareta de màxima protecció, com l'FFP3, que, a més, han de ser de la mida correcta per a cada usuari.

Un estudi fet per a l'Hospital Addenbrooke de Cambridge i publicat a eLife al novembre indicava, a partir d'observacions i de models matemàtics, que, en recintes sanitaris on estan ingressats malalts de covid, amb el canvi de mascareta quirúrgica a mascareta FFP3, el risc de contagi es reduïa entre un 52 i un 100%.
 

Hi ha càlculs de quanta estona pot trigar a produir-se un contagi segons quina mascareta portem?

No es poden establir temps exactes, però sí orientatius, perquè diferències en els valors que s'assignen als paràmetres crítics de la modelització els modifiquen. El que queda clar és que, si una persona infectada no porta mascareta i la que està amb ella tampoc, amb menys de 15 minuts n'hi pot haver prou perquè hi hagi contagi.

Ho podem veure en l'adaptació que hem fet d'un quadre reproduït a la web de l'ACGIH (Conferència Americana d'Higienistes Industrials Governamentals), una organització sense ànim de lucre, basat en dades dels CDC. Tenint en compte que són estimacions aproximades, el temps suficient perquè el virus es transmeti d'una persona infectada a una altra que hi estigui a prop sense mantenir la distància mínima, si cap de les dues porta mascareta, és d'uns 15 minuts. Augmenta una mica si la persona infectada o l'altra porten mascareta de roba o quirúrgica, i encara més si totes dues en porten.

 

Però només si totes dues porten una FFP2 i la duen ben ajustada a la cara, es pot allargar unes hores. Si només en porta una de les dues, poden caldre dues hores i mitja perquè hi hagi contagi, i si la porten totes dues, podrien estar 25 hores al mateix espai.

Tot això, hi insistim, són aproximacions. I també cal insistir que pot diferir en cada situació i, sobretot, que les mascaretes han de ser de la mida adequada per a l'usuari --no hi ha una mascareta universal-- i s'han de portar ben posades. Així ho explica a Twitter Xavier Abad, cap de la Unitat d'Alta Biocontenció de l'IRTA-CReSa:

En altres tuits, Abad descriu més factors que s'han de tenir en compte, com la concentració ambiental del coronavirus, que també depèn de la renovació de l'aire i de la temperatura, i la radiació solar, ja que els coronavirus, a diferència del fum del tabac, s'inactiven amb el temps.


Les mascaretes protegeixen contra totes les variants?

Com que les variants només difereixen en les mutacions que incorporen, la seva mida és la mateixa i les mascaretes són útils contra totes. El problema, però, és que algunes variants són molt més contagioses i, per tant, cal menys temps perquè es produeixi la transmissió.

Això significa que amb l'òmicron encara cal prendre més precaucions. Per això, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el físic Àlex Arenas, investigador en sistemes complexos i professor de la Universitat Rovira i Virgili, ha aconsellat portar sempre una FFP2 ben posada en interiors, "on compartim molta estona amb altres persones que no són de la nostra bombolla".

Ha afegit que el govern hauria d'invertir per "facilitar l'accés a aquest element de protecció i per fer una mica de pedagogia sobre com es porta una mascareta", cosa que podria produir un gran benefici en la contenció de la pandèmia.

També s'ha declarat favorable que, com a Itàlia, sigui obligatòria una FFP2 per utilitzar el transport públic.


Les mascaretes són protecció suficient?

De cap manera. Són necessàries, però han d'anar acompanyades d'altres mesures. La principal és la vacuna, que tampoc és, per si sola, suficient.

Sovint es posa l'exemple anomenat del formatge suís, en què es mostren diverses mesures de precaució, cap de les quals és infal·lible, i menys si va tota sola, però que totes juntes dificulten molt que el virus es transmeti.

Les diverses mesures de protecció, juntes, dificulten la transmissió del coronavirus
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut