Un mòbil i un rellotge de polsera marquen una hora diferent
Tots els rellotges del Líban no marquen la mateixa hora (Reuters/Mohamed Azakir)

Quina hora és ara al Líban? Depèn de si ho preguntes a cristians o musulmans

El govern de Najib Mikati ha decidit aquesta setmana ajornar el canvi a l'horari d'estiu, però diversos sectors, sobretot cristians, han optat per aplicar-lo igualment

A la majoria de països europeus, aquest últim cap de setmana s'ha avançat una hora el rellotge per adaptar-se a l'horari d'estiu. És un canvi que també fan sempre al Líban, però aquest any el govern ha decidit saltar-s'ho, de moment, amb una part de la població en contra. Això ha fet que els libanesos s'hagin despertat aquest diumenge amb dos fusos horaris diferents i un desgavell enorme, en un país petit, com una tercera part de Catalunya.

La raó cal buscar-la en el decret que va publicar el govern que ajorna un mes el canvi d'horari. El primer ministre Najib Mikati va anunciar dijous, per sorpresa, que l'hora no s'avançaria fins a la mitjanit del 20 d'abril. Mikati, musulmà sunnita, ho va decidir a petició del president del Parlament, un musulmà xiïta.

No es va donar cap explicació oficial, però coincideix que aquell dia acaba el mes sagrat del ramadà. Canviar l'horari faria més feixuc mantenir el dejuni fins que es pongui el sol.

Algunes institucions han aplicat el canvi, però d'altres s'hi han negat i ara els libanesos es troben amb més dificultats encara per coordinar els horaris de feines, escoles o metges, segons quin horari apliquin.


Rebuig dels cristians a ajornar l'horari

En teoria, el decret del govern afecta tothom, però organismes públics i privats, escoles, empreses o les televisions LBCI i MTV van anunciar que ignorarien la decisió del govern i aplicarien l'horari d'estiu a partir de diumenge, com estava previst.

La mesura ha estat rebutjada per molts polítics i institucions cristianes, com l'Església maronita, la més nombrosa del país. En general, la bretxa coincideix amb les diferències religioses, però també hi ha alguns musulmans que s'oposen a aquest ajornament.

El col·legi Notre-Dame de Jamhour, per exemple, va publicar un breu comunicat en què convidava "tots els pares, professors i alumnes a avançar l'hora, d'acord amb la pràctica internacional i les lleis libaneses en vigor des de fa dècades".

Haruka Naito, treballadora japonesa d'una ONG a Beirut, té una mostra del que implica barrejar dos horaris: "Dilluns tenia una cita a les 8 del matí i una classe a les 9 i ara totes dues són a la mateixa hora". La cita de les 8 era en un departament oficial, pels documents de residència, i la classe era a les 9 en una escola que, en principi, feia el canvi d'hora.

Una família davant d'un panell horari a l'aeroport Internacional de Beirut
Una família davant d'un panell horari a l'aeroport Internacional de Beirut (Reuters/Mohamed Azakir)

Vols i mòbils

Després que s'anunciés l'ajornament de l'horari d'estiu, la companyia aèria estatal, Middle East Airlines, va dir que les hores de sortida de tots els vols des de l'aeroport de Beirut entre diumenge i 21 d'abril s'avançarien una hora. És a dir que, a la pràctica, se saltaven el decret oficial. La mesura pot suposar un caos en la gestió de vols i de l'aeroport.

Les dues xarxes de telefonia mòbil del país van optar per enviar missatges a la gent advertint que canviés la configuració dels seus rellotges a manual en lloc d'automàtica, perquè l'hora no canviés durant la nit.

Hi ha qui veu aquesta confusió horària com una distracció dels problemes del Líban, immers en una greu crisi financera, amb tres quartes parts de la població que viu en la pobresa. El país no té president des que a finals d'octubre va acabar el mandat de Michel Aoun i el Parlament no aconsegueix elegir-ne el successor.

 

ARXIVAT A:
Religió
Anar al contingut