Quina es la diferència entre màster i doctorat i què passa amb els plagis

Actualitzat

La tesi del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i les dimissions per màsters polèmics de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i l'exministra de Sanitat, Carmen Montón, plantegen algunes preguntes sobre el recorregut acadèmic d'aquest tipus d'estudis. Com aquestes:

Quina diferència hi ha entre un màster i un doctorat?

El màster és una ampliació dels estudis de grau per especialitzar-se. A Espanya s'acostuma a cursar en un any, treball final inclòs. 
El doctorat, de nivell superior, és el sostre acadèmic per a qualsevol estudiant.

A diferència del màster, fer un doctorat consisteix bàsicament a investigar, una feina en què s'han d'invertir tres o quatre anys i que culmina amb la tesi doctoral. 

Què suposa que la tesi doctoral es pengi a internet? 

Que la pugui veure i analitzar tothom qui vulgui des de casa. A diferència dels màsters, les universitats ja estan obligades a tenir una còpia física i digital de les tesis doctorals, perquè es consideren aportacions a la recerca. Però penjar-ho públicament a la xarxa és opcional, només es fa si l'alumne vol. I això no sempre passa. 

Què passa si s'ha plagiat part de la tesi? 

L'avenç tecnològic fa que totes les universitats tinguin eines per detectar, si volen, casos de plagi

Jordi Duran és cap projectes tecnològics de la UOC

"Fa vuit anys detectàvem el plagi estricte, la còpia literal, i ara es poden treure altres evidències, per exemple, saber si qui hi ha darrera aquell treball és l'estudiant que està firmant."

La còpia literal sense citar la font o l'autor és el plagi més habitual, quan n'hi ha. La Universitat pot investigar un possible plagi de qualsevol tesi presentada i, en cas detectar-lo, podria arribar a retirar el títol.  
 

ARXIVAT A:
UniversitatPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut