Quin impacte tindran a TV3 els canvis en l'IVA?

"Tarda oberta" s'acaba, hi haurà canvis a "Està passant" i el director de TV3, Vicent Sanchis, adverteix que tota la producció externa quedarà afectada

Actualitzat

El futur de TV3 està en entredit, i amb ella, la indústria audiovisual de Catalunya. A causa de la modificació de la llei de l'IVA, Hisenda reclama a la televisió pública catalana més de 140 milions d'euros i això afectarà tant la producció pròpia com la contractada.

Què reclama Hisenda a TV3?

La Generalitat aporta cada any uns diners a TV3. I Hisenda creu que TV3 ha de pagar un 21% d'aquests diners a l'Estat en concepte d'IVA. En total, 147 milions d'euros dels últims tres anys.

Què passarà amb la nova llei de l'IVA?

La nova llei, aprovada fa dos mesos, resol el problema. A partir d'ara, TV3 ja no ha de pagar l'IVA dels diners que li traspassa la Generalitat, però, en canvi, tem que, en el futur, no es pugui deduir l'IVA que li facturen les productores. El que es guanya per una banda es podria perdre per l'altra, i per al 2017, serien 20 milions més. El professor de l'UPF, Antoni Duran-Sindreu, ha fet una crida a negociar:

"És un absurd. Per això, hem de fer un esforç per asseure'ns i solucionar aquesta qüestió."

Com pot afectar la programació?

Hi haurà menys diners per contractar programes a productores externes. De moment, "Tarda oberta" es deixarà d'emetre, i l'"Està passant", de Toni Soler, s'haurà de modificar. El director de TV3, Vicent Sanchis, ho ha admès a "Els matins" de TV3.

"Això és el principi, quedaran tots els programes afectats. Tot el que és producció externa a TV3 quedarà afectat."

Això només passa a TV3?

No. Totes les televisions autonòmiques i algunes de locals estan afectades pels canvis a l'IVA. Però TV3 té un problema afegit, com ha explicat Sanchis:

"Enguany la Generalitat no té govern, els pressupostos estaran prorrogats. No tenim armes de defensa ara mateix."

Si hi hagués govern a Catalunya, podria aprovar una partida extra per ajudar TV3 a fer front a l'IVA. Però, ara, amb els comptes intervinguts, ho hauria d'autoritzar el Ministeri d'Hisenda, que és el mateix que reclama els diners a TV3.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut