Barcelona

Quim Torra vol restituir tots els càrrecs del govern cessats pel 155

Sobre la polèmica pels tuits i els articles admet que "probablement en alguns casos m'he pogut excedir"

RedaccióActualitzat

Quim Torra no té cap dubte que el rei Felip VI firmarà el seu nomenament com a nou president de la Generalitat. En la seva primera entrevista, concedida a "El matí de Catalunya Ràdio", ha apostat per restituir tots els consellers i càrrecs del govern de Puigdemont cessats pel 155 si ells accepten. Torra ha volgut aclarir que es farà amb el vistiplau dels afectats.

- (Torra) "Sí. En tots els casos."

-  (Terribas) "Inclòs el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero?"

- (Torra) "El principi de restitució és per a tothom i és la base d'aquest govern perquè volem restituir el president Puigdemont."

"Si ells accepten seran consellers."

En la mateixa entrevista, ha insistit que la nova estructura de govern inclou també el Consell de la República liderat per Carles Puigdemont. Ara bé, les decisions -assegura- les prendrà ell, tot i que les compartirà amb Puigdemont.

"És evident que les decisions les prendrem aquí."

"Responsabilitats a partir d'ara per tot el que puguem fer, meva en primer lloc i del meu govern en segon. Jo seré el que les prendré, però jo parlaré amb el president Puigdemont, sobretot; però com demanaria consell al president Mas o a qui faci falta."

"Seguirem una estratègia coordinada a tres nivells i aniré a Berlín les vegades que calgui."

Aquest dimarts mateix viatja a Berlín per reunir-se amb Carles Puigdemont i aquesta setmana visitarà tots els polítics que són a la presó pel procés. També ha anunciat que es veurà amb els que són a l'estranger. 

Un dels objectius de la visita és acabar de tancar el futur govern, després de setmanes de negociació entre JxCat i ERC. Torra assegura que ho comentaran amb el president cessat pel 155 abans de tancar-ho definitivament amb els republicans.

 

En l'entrevista Torra ha refermat l'aposta pel diàleg amb Mariano Rajoy, i ha anunciat que en el primer contacte que tinguin li demanarà respecte pel dret a l'autodeterminació.

"Un cop assegut a la taula amb el senyor Mariano Rajoy parlarem de tot, naturalment,i el primer que li demanaré és respecte al dret d'autodeterminació del poble de Catalunya."

 

"S'hauria d'haver defensat la república"

El president electe lamenta que el 10 d'octubre no es tirés endavant la declaració d'independència i que després del 27 d'octubre no s'optés per la defensa de la república des de les institucions i al carrer.

"La nostra gran oportunitat va ser el 10 d'octubre: proclamar la República i defensar-la. I que ningú marxés del país."

 

Admet algun "excés"

Torra és conscient que un dels punts en què haurà de treballar més és a contrarestar els tuits i articles que ha escrit pel quals ha estat qualificat de "xenòfob" i "etnicista". Ha reconegut que "probablement" en alguns casos s'ha pogut excedir, però emmarca els articles en un periodisme de "punch" d'una persona "poc acostumada a aquest joc polític".

"No estava acostumat a aquest joc polític i pensava que el periodisme, un periodisme dialèctic, té moltes vegades un punt de 'punch', probablement en alguns casos m'he pogut excedir."

També ha volgut aclarir què pensa dels espanyols.

"Jo insisteixo que el que jo vull expressar és la meva admiració per tots els patriotes catalanistes que van lluitar per la independència. Jo em situo amb Francesc Macià i el que ell va representar amb Estat Català i després amb Esquerra Republicana; aquesta és la meva posició."

"Els espanyols són un poble germà, és un poble que estimo i que m'agrada estar amb ells."

 

Una trucada de Puigdemont dimecres

Torra ha revelat que va ser dimecres passat quan va rebre la trucada de Carles Puigdemont en què li va demanar si acceptava presentar-se com a candidat a la presidència de la Generalitat. Primer va respondre que creia que hi havia altres sortides al bloqueig de la legislatura i altres persones més capacitades.

"Vaig saber-ho dimecres, no ha passat una setmana encara. El president Carles Puigdemont em va demanar si podria prestar aquest servei al país, creia que era la persona que podia fer-ho. Jo vaig presentar altres objeccions, com que hi havia altres sortides o que hi havia persones més capaces que jo."

El president electe confia pendre possessió del càrrec aviat i no descarta que la Moncloa vulgui dirigir i organitzar l'acte de presa de possessió.

"El govern espanyol vol organitzar la presa de possessió del nou govern. Nosaltres volem un tipus d'acte diferent íntim, discret que marqui la pauta de gestos simbòlics".

Torra ha insinuat que en funció de l'actitud del govern espanyol davant l'acció de govern es pugui arribar a un escenari de noves eleccions. "Hem d'anar veient dia a dia com respon a aquesta situació d'excepcionalitat", ha dit.

ARXIVAT A:
InvestiduraJuntsProcés catalàIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut