El Parlament no reconeix "com a legítima" la inhabilitació de Torra

Quim Torra s'acomiada del Parlament i diu que serà Europa qui jutjarà ara l'estat espanyol

RedaccióActualitzat

Ha estat un ple específic sobre la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat. El Parlament ha aprovat amb els vots de JxCat, ERC i la CUP la proposta de resolució en què no reconeix com a "legítima" la sentència del Tribunal Suprem, manté la confiança en Torra com a president de la Generalitat i dona suport al govern "excepcional".

Ciutadans i el PSC-Units han intentat evitar que es fes el ple amb una petició de reconsideració a la Mesa, que ha estat tombada. Els socialistes han optat per no participar-hi, en considerar-lo un acte partidista.

Quim Torra, que ha intervingut en el ple com a convidat, s'ha acomiadat demanant que no es deixi de denunciar la seva inhabilitació com un cop d'estat contra l'autogovern de Catalunya.

"Vivim un nou intent d'alteració de la voluntat popular dels catalans, un nou cop a la democràcia, un cop d'estat contra les institucions del nostre país."

I ha emplaçat la justícia europea:

"Serà Europa qui jutjarà ara l'estat espanyol."

També ha adreçat un missatge a tots els diputats:

"Aquests escons que ocupeu són un encàrrec directe dels ciutadans. Alterar, trencar i escapçar aquest fil directe del Parlament és un cop d'estat intolerable que no m'afecta a mi avui o el president Puigdemont o el vicepresident Junqueras, és un gravíssim atac a la democràcia i als drets de representació de tots i de cadascun dels ciutadans."

El ja expresident ha insistit que les pròximes eleccions han de ser plebiscitàries.

"Amb la voluntat de ruptura democràtica de les institucions i la desobediència civil cívica i pacífica de la ciutadania és el 14 d'abril i l'1 d'octubre. No hi ha una altra manera d'independitzar-se. I tenim unes eleccions al davant per demostrar-ho. De vosaltres i de tots els catalans depèn que sigui el plebiscit de la ratificació del primer d'octubre o que sigui una altra cosa."

 

El vicepresident Pere Aragonès -que assumeix funcions de president- ha retut homenatge a Quim Torra i ha deixat clar de seguida que no vol normalitzar la situació actual.

Aragonès ha dedicat unes paraules al president cessat:

"Vull manifestar en primer lloc tot el suport al molt honorable president Quim Torra perquè ha defensat la llibertat d'expressió. Tot el suport perquè ha defensat, també, tota la dignitat de les institucions catalanes. I tot el suport també pels atacs que ha estat rebent durant els anys de presidència per defensar unes idees, els atacs que moltes vegades han traspassat el que és l'atac i la crítica política i han afectat també la persona i, fins i tot, la seva família."

"Després de la inhabilitació del president Torra no hi ha president. I no hi ha president fins que aquest Parlament esculli un president o una presidenta, que és com s'escullen els presidents a Catalunya. No normalitzarem la situació."

Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han coincidit a mostrar la solidaritat amb el president Torra i a reiterar-li la confiança, i a no reconèixer la sentència del Suprem, que ho consideren un nou atac a les institucions per part dels poders de l'Estat.

I malgrat que mantenen posicions diferents s'han emplaçat a refer els ponts i traçar estratègies si els vots independentistes superen el 50%. Per Junts per Catalunya és la manera de mantenir viu l'1 d'octubre, com afirmava Albert Batet:

"Ens ataquen per l'1 d'octubre? Els catalans tenim l'obligació de respondre amb l'1 d'octubre. Que és vots i urnes. Que és el terreny de joc on sempre guanya l'independentisme. I com ho farem? Doncs hem de refer la cadena de confiança entre la política i la societat civil. Entre els partits i les entitats, com vam fer l'1 d'octubre. I ens hem d'emplaçar i ens hem de conjurar a definir una estratègia conjunta per fer que l'1 d'octubre i els resultats de l'1 d'octubre, i si assolim més del 50%, tingui conseqüències polítiques."

El ple ha servit perquè els dos socis fessin un esforç per exhibir sintonia després de dies de picabaralles. Fan bo doncs el pacte de no-agressió a què han arribat per tirar endavant l'interinatge d'un govern en funcions, com diuen, sense fer-se mal, fins a les eleccions. Sergi Sabrià ha parlat en nom d'ERC:

"Sabeu que l'escenari on som avui no era la nostra opció. Ens hagués agradat menys provisionalitat i un interinatge més curt en un moment molt complicat al país. Però tocava prioritzar l'acord. Tocava buscar el consens. Era important que no se'ns veiés una altra vegada dividits quan ens estaven atacant. I així ho hem fet."

Ciutadans ha qualificat el ple d'acte a la major glòria de Quim Torra. Després de criticar el comiat, Carlos Carrizosa ha dit que l'expresident haurà de tornar aviat al Parlament.

"Tornarà perquè nosaltres seguirem investigant i auditant l'immens forat negre que han creat vostès amb els comptes de la Generalitat per sufragar tota la festa del procés."

Per Carrizosa, ha estat una legislatura per oblidar.

"Entre el premeu i l'empenyeu els ha sortit un bunyol de legislatura."

Els comuns han afirmat que el govern en funcions és una pèrdua de temps. Jéssica Albiach ha retret a Torra que qualifiqui l'estat d'autoritari.

"Posar tots els poders de l'estat en el mateix sac. Estant fent això i estan dient, a més, que Espanya és Turquia. Abans hem escoltat el president Torra: 'Espanya és Turquia.' Doncs, no. Ho podran dir cinc, vint i vint-i-cinc vegades. Espanya no és Turquia."

Segons Alejandro Fernández, del PP, per entendre la inhabilitació, no calen grans anàlisis jurídiques ni polítiques.

"Desobeir la Junta Electoral amb una pancarta és un comportament preadolescent. Sense més. Preadolescent. La meva filla de quatre anys té més maduresa que molts de vostès."

I, a Carles Riera, de la CUP, no li ha agradat la resposta de Junts i Esquerra a la inhabilitació.

"Hem fet tots els esforços possibles per un acord independentista de confrontació. Vostès han optat per un acord de govern autonòmic acatant la sentència."

El grup del PSC-Units, que no ha participat en el ple, ha registrat una petició de reconsideració de la Mesa sobre la proposta de resolució, per entendre que és un "intent d'ignorar" la sentència del Tribunal Suprem.

ARXIVAT A:
Quim TorraParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut