Quim Torra, retrat d'un president inesperat

Advocat, editor i activista cultural, va ser investit fa dos anys i quatre mesos i mig, a proposta de Carles Puigdemont

Jordi ErolesActualitzat

El 14 de maig del 2018, acabat d'investir president de la Generalitat, Quim Torra i Pla va declarar al Parlament: "El nostre president és Carles Puigdemont" i "serem lleials al mandat del referèndum d'autodeterminació del primer d'octubre: construir un estat independent en forma de república".

Encara a l'hemicicle, Torra va abraçar Marcela Topor, l'esposa de qui quatre dies abans l'havia nomenat el seu successor.

Des de Berlín, el 10 de maig, Puigdemont havia anunciat:

"El nostre grup proposa el company diputat Quim Torra a la presidència de la Generalitat. Li pertocarà garantir el respecte pel mandat de l'1 d'octubre."


Va ser també a Berlín, després d'una reunió amb Puigdemont i Elsa Artadi, que Torra va acceptar un càrrec que li donaria molta feina i molts maldecaps.

El mateix matí de la seva investidura, Torra confessava a les seves filles que tenia "la sensació que són com els últims minuts abans d'una vida que ens canvia una mica a tots".

L'aleshores cap de l'oposició, Inés Arrimadas, de Ciutadans, es va afanyar a dir que Torra era "el més radical que podia trobar Puigdemont" i va afegir que estava convençuda que era "l'únic que ha acceptat voluntàriament ser un titella d'un fugit de la justícia".

De fet, però, Torra va ser la quarta opció de Junts per Catalunya: Puigdemont, exiliat, va haver de renunciar davant la impossibilitat de ser investit a distància.

El dia que hi va estar més a prop va ser el 30 de gener, però el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar el ple que l'havia d'investir.

El 22 de març, l'abstenció de la CUP en la primera votació va impedir a Jordi Turull ser investit. L'endemà estava citat al Tribunal Suprem una altra vegada. Hi va entrar en llibertat provisional i va sortir-ne per ser traslladat a la presó de Soto del Real.

Jordi Sànchez, expresident de l'ANC, tampoc no va poder ser investit, a causa de la negativa del jutge Pablo Llarena a autoritzar la seva sortida de la presó.

Quim Torra i Pla, advocat, editor i activista cultural que el 14 de maig es va convertir en la màxima autoritat del país, era el número 11 de la llista de Junts per Catalunya en les eleccions del 21D, el 21 de desembre del 2017, convocades per l'aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Torra havia estat president d'Òmnium Cultural després de Muriel Casals i abans de Jordi Cuixart. També va  ser director del Born Centre Cultural.

Quan va ser investit, la seva experiència en la primera línia política era pràcticament nul·la. Fa poc, al Parlament, tirava d'ironia per criticar els que porten en política tota la vida.

"Té raó en una cosa: és possible que jo en aquest temps no m'hagi acabat d'adaptar als mecanismes de la cambra, però, és clar, jo no porto trenta anys en la política com vostè."

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut