Barcelona

El projecte de Quim Torra: "Una república de tots, amb plenitud de drets"

Ha tornat a demanar perdó pels tuits i els articles: "Me'n penedeixo i no tornarà a passar"

RedaccióActualitzat

El segon discurs d'investidura de Quim Torra com a 131è president de la Generalitat ha estat més institucional que el de dissabte i més detallat. Ha entrat àmbit a àmbit i ha marcat fites, un fet que li ha permès el fet de saber-se investit per l'abstenció de la CUP.

Puigdemont, "el nostre president"

Només començar el candidat ha volgut recordar els tres punts essencials del seu mandat: que Carles Puigdemont és "el nostre president", que serà lleial a l'1-O per "construir un estat independent en forma de república" i que la base del futur govern és la "cohesió social i la prosperitat econòmica de Catalunya".

El presidenciable ha repetit les cinc idees bàsiques de la legislatura: excepcionalitat, provisionalitat, responsabilitat dels membres del govern, diàleg i vida.

 

Una "república de tots"

Després d'això, s'ha estès a defensar que treballarà per una "república de tots" en què tothom gaudeixi de "plenitud de drets". Una idea que ha repetit també en aranès i castellà.

"Amb la república ningú ha de renunciar a res. Tothom guanyarà drets i ningú no en perdrà. La república és per a tothom."

En aquest punt s'ha dirigit als diputats del Parlament per demanar la seva confiança i ha avisat que el país es posarà a prova i que s'haurà d'estar a "l'alçada del moment".  

Segons Torra, la República Catalana només podrà tirar endavant si gira entorn de les persones, anant cap a la "llibertat i la cultura". I ha recordat que un dels punts clau de la legislatura serà el procés constituent, per elaborar un projecte de Constitució.

Per fer-ho possible ha enumerat les tres vies "d'acció de política republicana": el Consell de la República -des de "l'exili"-, el govern, el Parlament i els ajuntaments -des de Catalunya- i la creació de l'assemblea de càrrecs electes, "destinada a tenir un paper molt important".

En aquesta feina, ha dit, una ciutadania "apoderada, mobilitzada i involucrada" hi tindrà un paper destacat.

 

Recuperar 16 lleis suspeses pel TC

El candidat a president ha promès treballar per recuperar 16 lleis aprovades pel Parlament que va recórrer el govern espanyol i que el Tribunal Constitucional ha suspès.

Torra ha recordat que moltes d'aquestes lleis es van aprovar amb el vot a favor del PP català i ha citat especialment la llei sobre el canvi climàtic, la de pobresa energètica o la d'igualtat.

"Algú creu que aquestes lleis són per beneficiar només els indepèndentistes? No, la república beneficia els 7,5 milions de catalans."

Un salari mínim de 1.100 euros

Torra ha destacat també que vol una societat del benestar "forta" i és per això que ha defensat una sèrie de mesures en diferents àmbits.

A diferència de dissabte, les ha desgranat amb més profunditat. Torra s'ha centrat en afers socials, educació, salut, immigració, habitatge, cultura, esport, energia, medi ambient, economia i política fiscal i financera.

El primer que ha desgranat ha estat educació, àmbit en què s'ha compromès a defensar el model d'escola catalana com a pal de paller de la "cohesió social". Un model que vol "plurilingüe".

 

Sobre salut, ha dit que Catalunya té un "sistema d'èxit" en què vol treballar per millorar les condicions laborals, per retenir el talent i per invertir en més tecnologia i infraestructures.

Un dels punts destacats ha estat la proposta d'un salari mínim de 1.100 euros bruts mensuals. També s'ha compromès a recuperar la Hisenda catalana prèvia a l'aplicació de l'article 155 i a "completar el desplegament de l'Agència Tributària catalana".

Un altre dels eixos de la legislatura, ha dit Torra, serà desenvolupar la renda garantida de ciutadania.

El candidat ha anunciat també que Aigües Ter Llobregat (ATLL) tornarà a ser una empresa pública després de la polèmica de la seva adjudicació. Aquesta ha estat una de les principals exigències de la CUP en les múltiples negociacions que s'han abordat.

 

En seguretat, s'ha compromès ha "revertir el mal del 155" en el cos dels Mossos. També ha apostat per treballar perquè el 2050 tota l'energia que es generi provingui de fonts renovables.

En mobilitat, ha destacat la implementació de la T-Mobilitat per "viatjar pel país amb un títol únic de transport".

"No tornarà a passar"

Sobre els polèmics tuits que va publicar el 2012, i pels quals va demanar perdó dissabte, Torra ha reiterat les seves disculpes i ha recalcat que "de cap manera" la seva intenció era ofendre.

Aquest dilluns ha anat una mica més enllà i ha dit que "se'n penedeix" i que no es repetiran.

"Em sap greu si he pogut utilitzar alguna paraula inconvenient. Me'n penedeixo, no tornarà a passar."

Torra ha parlat d'autocrítica, començant per la que creu que ha de fer l'independentisme, i ha convidat a fer-la també als que no ho són. A l'oposició ha reclamat que és "imprescindible que rebutgin" la presó preventiva dels polítics presos i la "criminalització de les idees".

Als mateixos independentistes els ha dit que "s'ha d'aprendre dels errors" i assumir les "lliçons apreses".

La rèplica als partits

Després del torn de paraula de cada grup, ha estat el moment de rèplica de Torra. El candidat els ha retret que després que dissabte li demanessin més concreció, avui "ningú hagi fet referència" al programa de govern que ha exposat, excepte la "senyora Arrimadas amb les llistes d'espera".

"Jo soc nou. I em vaig dir: els grups han demanat concreció, intenta presentar un detall sobre el programa de govern. Ho fas i resulta que ningú comenta les dades que hem pogut presentar. És bastant sorprenent." 

En concret ha respost a Miquel Iceta del PSC, que li ha preguntat si respectarà el marc legal, que deu obediència al "Parlament de Catalunya i a la voluntat dels catalans". 

A Xavier Domènech li ha demanat que estiguin al seu costat per tornar a aprovar les lleis socials que ha tombat el Constitucional.

"On han acabat totes les lleis socials que volíem aprovar? On han acabat? Suspeses pel TC.  Ajudi'ns a tirar-les endavant. Esperem tenir-los al costat per tornar-les a aprovar."

 

Després d'agrair les quatre abstencions de la CUP, els ha fet un encàrrec.

"Us faig un encàrrec: que us mantingueu ben alerta si mai caiem en l'autonomisme perquè ens estaríem equivocant.

Al PP Torra li ha respost que "governarà per a tots" i ha retret a Albiol que hagi acabat el seu discurs igual que dissabte, "amb amenaces".

"Senyor Albiol, no em fan por les seves amences. Les tenim superades, les amenaces."
 

Puigdemont li agraeix el "compromís i dignitat"

Com ja va fer dissabte, el president cessat pel 155, Carles Puigdemont, ha valorat molt positivament el discurs del candidat que ell mateix va proposar. Ha agraït a Torra el "compromís i dignitat" que ha destil·lat el seu discurs.


Puigdemont ha seguit el discurs de manera telemàtica des de Berlín, on està a l'espera que la justícia alemanya resolgui sobre la seva extradició.

Paraules pels polítics a la presó i a l'exili

Han seguit el discurs de Torra des de la zona de convidats de l'hemicicle els expresidents Arturs Mas i José Montilla, així com familiars de Torra. També hi eren els expresidents del Parlament Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol, o l'exconsellera cessada pel 155 Meritxell Borràs i l'exconsellera Neus Munté.

 

Torra ha començat enviant-los una salutació. L'ha dedicat "especialment afectuosa" als familiars dels presos i dels polítics a l'estranger, a qui ha agraït el seu "coratge". També ha tingut un "record emocionat pels qui no poden ser avui aquí".

ARXIVAT A:
InvestiduraJxCatProcés catalàIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut