Barcelona

Torra: "No era partidari de retirar ERC del govern perquè vinc del món de la unitat"

L'endemà d'anunciar eleccions imminents, el president de la Generalitat assegura a Catalunya Ràdio que vol "explorar la voluntat de diàleg" de Pedro Sánchez

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dijous que no s'ha plantejat en cap moment expulsar els consellers d'ERC del seu govern.

Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio l'endemà de la declaració institucional en què va anunciar eleccions després que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat.

Torra ha admès que va rebre peticions perquè resolgués la crisi amb ERC amb una remodelació de govern, però que no ho ha considerat adient en cap moment:

"La meva prioritat és vetllar perquè els ponts entre independentistes no es trenquin, perquè ens necessitarem sempre, ens necessitem a tots, que hem de retrobar-nos sempre en la unitat, no la vaig contemplar."


"Explorar la voluntat de diàleg" de Sánchez

També s'ha refermat en la necessitat d'aprovar els pressupostos i d'"explorar" el diàleg amb el govern espanyol:

"Aquest país necessita uns pressupostos, i ha d'explorar si la voluntat de diàleg del govern espanyol és sincera i real per negociar les condicions d'un referèndum d'independència, o si no és aquesta l'actitud."


"A mi no m'ho ha dit"

L'entrevistadora, Mònica Terribas, li ha preguntat què espera d'aquesta reunió, i si creu que Sánchez acceptarà parlar d'autodeterminació, cosa que ha dubtat.

Torra li ha contestat que "a mi no m'ho ha dit, ara m'ho dirà si cal", i que té l'encàrrec de tot l'independentisme polític de negociar-ho:

"Li estic dient que tinc una reunió amb el president del govern espanyol en el que necessito saber en quines condicions negociarem el que calgui negociar, que és l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia, que és l'encàrrec que tenim, no és el president Torra, és que és ERC, és la CUP, som tots que hem dit: anem a plantejar al govern espanyol aquests dos punts."

"La pregunta no és què hem d'oferir nosaltres, nosaltres ja sabem el que volem, tenim el dret d'exercir el dret d'autodeterminació, qui s'ha d'estar fent aquestes preguntes és l'estat espanyol."

La resposta del govern de Pedro Sánchez ha arribat unes quantes hores després: en un comunicat ha dit que manté la reunió amb Torra però que el "procés de diàleg" per resoldre el "conflicte polític" l'ajorna per quan hi hagi un nou govern de la Generalitat.

La desobediència amb la pancarta

Terribas li ha preguntat si la decisió de no despenjar la pancarta que ha portat a la seva inhabilitació va ser consensuada dins del govern.

Torra ha respost dient que hi havia "moltes pancartes a moltes conselleries i a molts ajuntaments":

"Jo el que em pregunto és per què el problema ha estat que jo no retirés una pancarta i no que es retiressin les altres. És a dir, que m'hauria agradat que, en tot aquest procés de la meva desobediència, que també m'haguessin acompanyat altres. Jo ara estaria preocupat, i realment penso que m'hauria decebut a mi mateix, si no hagués mantingut la pancarta."

En aquest sentit, ha rebutjat fer autocrítica per aquesta decisió sobre una pancarta que "hauria d'estar penjada a tot arreu".

"Van apareixent organismes administratius"

El president de la Generalitat ha insistit en "la intempèrie" en què està ara la seva presidència, i ha assegurat que no se sent personalment desautoritzat per la retirada de l'escó:

"Jo no, de cap de les maneres, però ahir el PP ja va presentar un escrit a la mesa del Parlament dient que jo ja no soc diputat i segurament s'acumularà a una altra querella d'usurpació de funcions que lògicament no ha de prosperar en absolut, però això passarà."

"I aquesta querella, que pugui anar a parar a ves a saber a qui, un jutge de ves a saber on, un altre organisme administratiu que descobrirem... perquè aquí van apareixent organismes administratius que no coneixíem, no? El Tribunal de Comptes, les Juntes Electorals, totes aquestes coses que nosaltres ni sabíem que existien, ens hem adonat que, quan es tracta d'Espanya, no només existeixen, sinó que poden arribar a condicionar-ho tot, la política d'un país sencer."

"El president dels simbolismes"

El president s'ha queixat que resolucions del Parlament en què se'l defensava no s'hagin traduït en una defensa menys "simbòlica" quan la situació ho ha exigit:

"A mi se m'acusa molt sovint de ser el president dels simbolismes, molt bé, però llavors, si no ens creiem el que votem al Parlament de Catalunya, el simbolisme exactament on és? En les votacions simbòliques que fem? Perquè jo recordo que el 4 de gener 67 diputats, en faltava un perquè estava de viatge, podríem dir que era majoria absoluta, diuen que hi ha un cop d'estat i que defensen que el president sigui diputat i president."

Els "dobles llenguatges" de la política catalana

En un moment determinat de l'entrevista, Torra s'ha mostrat més com a activista que no pas com a polític en actiu, afirmant que "ha actuat amb tota l'honestedat i tota la coherència":

"Mai, mai, mai he utilitzat dobles llenguatges, que és una cosa que la política catalana sí que s'hauria de plantejar molt seriosament, és una de les coses que a mi més m'han sorprès, com en privat es diuen unes coses i després públicament unes altres, penso que, sincerament, o això canvia o la política catalana és realment d'una complexitat enorme."

Preguntat sobre si aquests dobles llenguatges es practiquen tant a JxCat com a ERC, ha dit "suposo que és un tema bastant col·lectiu".

La crisi entre JxCat i ERC pel seu escó

L'anunci de Torra, fet amb una declaració institucional aquest dimecres al migdia al Palau de la Generalitat, havia despertat expectació, perquè no estava gens clar quin seria el seu contingut.

L'havia convocada a última hora de dimarts, després de la compareixença al Parlament dels líders independentistes condemnats per sedició, que va suposar un parèntesi en el conflicte obert que manté la seva força política, Junts per Catalunya, amb el seu soci de govern, ERC.

Dilluns, aquest conflicte va arribar a un clímax també al Parlament, quan el president d'aquesta institució, Roger Torrent, d'ERC, va avalar la retirada de l'escó de diputat al president de la Generalitat.

Torra considerava il·legítima aquesta retirada, ordenada per la Junta Electoral Central, la JEC, i avalada pel Tribunal Suprem, i esperava que el Parlament la rebutgés.

Aquest dissabte la Junta Electoral Provincial de Barcelona va rebutjar l'últim recurs de Torra i va donar 48 hores al Parlament per executar la retirada de l'escó al president.

Pere Aragonès i Quim Torra
Pere Aragonès i Quim Torra (CCMA)
ARXIVAT A:
Quim Torra
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut