Quim Torra i Carles Puigdemont, aquest dimarts a Berlín (ACN)
Quim Torra i Carles Puigdemont, aquest dimarts a Berlín (ACN)
Berlin

Quim Torra des de Berlín: "President Rajoy, sisplau, marqui lloc, dia i hora"

Torra proposa a Rajoy obrir un diàleg "franc i obert" i Puigdemont demana a la UE que "es comprometi"

RedaccióActualitzat

El president electe de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha demanat a Mariano Rajoy que el citi per parlar al més aviat possible. Torra ho ha dit aquest dimarts des de Berlín, on ha comparegut conjuntament amb Carles Puigdemont:

"Una vegada més, i ho repetirem les vegades que faci falta, demanem al govern espanyol que respecti els resultats de les eleccions del 21 de desembre. Fins llavors, em veig a mi mateix com un president en funcions. Demanem amb contundència que el govern espanyol aixequi la intervenció del 155 i la intervenció de les finances. El primer objectiu d'aquest nou govern català és oferir diàleg al govern espanyol. President Rajoy, sisplau, fixi data i lloc."

"Mai hauríem arribat aquí si s'hagués respectat la democràcia a Catalunya.  Això tot just ha començat."

Torra ha assegurat que ha anat a Berlín "per lleialtat al president legítim", ha afegit que Puigdemont i els seus consellers van ser cessats il·legalment.

El president electe ha proposat a Mariano Rajoy obrir un "diàleg franc i obert".

 

"Catalunya està en bones mans"

Després de la primera intervenció de Torra, feta en anglès, ha parlat Carles Puigdemont, també en anglès.

Puigdemont ha reclamat a la Unió Europea que s'involucri en el conflicte:

"La resta de la Unió Europea ha vist clarament que no és només una qüestió interna, sinó una qüestió europea. Així doncs, correspon a la Unió Europea comprometre's en tots els sentits a trobar una solució. Aquest és un primer missatge, i estic content que aquesta responsabilitat estigui en les millors mans, les del president Quim Torra."

El president cessat pel 155 ha assegurat que no es pot resoldre el conflicte polític en marxa "mitjançant els tribunals, els fiscals i la policia", i ha afegit la "l'única eina necessària" és "la democràcia".

 

Puigdemon ha reiterat els elogis a Torra:

"Torra prendrà totes les decisions que atenyin el govern que ell presideix. Tothom espera que sigui així, i jo el primer."

"Catalunya està en molt bones mans, i aquesta setmana, els pròxims dies, hi haurà un nou govern fort per a una societat forta, i amb la responsabilitat d'iniciar immediatament la seva tasca. Hem de recuperar tots els danys causats pel 155."

Puigdemont ha assegurat que el govern espanyol té l'"oportunitat de respectar els resultats de les urnes", i que "l'única possibilitat de trobar una solució és reconèixer l'altre".

Ha afegit que espera que els que van impulsar el 155 "acceptin l'oferta per iniciar converses des del respecte mutu."

En plena roda de premsa, Puigdemont li ha preguntat si Mariano Rajoy ja l'ha felicitat per l'elecció, i Torra li ha dit que encara no.

 

En el torn de preguntes, Quim Torra ha assegurat que espera trobar ajuda a la resta d'Espanya pel projecte independentista:

"Tota l'ajuda que puguem obtenir el futur serà, com us podeu imaginar, molt benvinguda, però la mateixa llibertat que jo vull per al poble de Catalunya també la vull per al poble d'Espanya. I la llibertat a Espanya ara és república. Crec que és un bon tema al voltant del qual ens podem trobar tots els republicans de la Península Ibèrica."

Possibles eleccions anticipades

Puigdemont ha dit que vol que la legislatura sigui llarga, però que a partir del 27 d'octubre, Torra tindrà la possibilitat de convocar eleccions "si les circumstàncies ho fan recomanable".

Segons Puigdemont, aquestes circumstàncies serien que no s'hagués establert el diàleg reclamat:

"Hem obert un període de desescalament, la pilota la té el govern espanyol, que va dir dues coses clares: que aixecaria automàticament el 155 quan hi hagués govern, i que dialogarien. La primera decisió del president Torra és enviar una carta a Rajoy proposant diàleg. Si malgrat els esforços que hem fet, proposant quatre candidats, demanant diàleg, al final resulta que continua la repressió, el president Torra aquesta prerrogativa la té des del dia 27 d'octubre."

De tota manera, Puigdemont ha dit que la intenció és esgotar la legislatura, perquè, ha dit, "seria el millor senyal que la situació agafa la via democràtica."

ARXIVAT A:
Investidura
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut