Quim Monzó, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

RedaccióActualitzat

Quim Monzó és el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2018, que aquesta edició fa el mig segle. El premi que atorga Òmnium Cultural, dotat amb 20.000 euros, reconeix la trajectòria de l'escriptor i periodista, de 66 anys.

Monzó ha acceptat el premi aquest dimecres a la seu d'Òmnium, i ha destacat l'anomalia que el president de la entitat, Jordi Cuixart, no hi fos present:

"És la primera vegada que el president d'Òmnium no truca el premiat per comunicar-li que ha estat premiat. Mai, en 49 anys, això ha passat. Però perquè passa aquesta vegada? Perquè Cuixart és a la presó."

Cuixart no l'ha pogut trucar, però li ha enviat una carta des de la presó per anunciar-li que era el guanyador de la cinquantena edició del premi.

 

 

Mitjans "suposadament crítics"

Monzó ha aprofitat per qualificar d'"escandalosa" la "injustícia espanyola", i ha criticat l'"absoluta complaença" amb la que considera que mitjans de comunicació "suposadament crítics" ho estan tractant.

L'escriptor ha dit que té una "consideració estranya i personal" sobre els premis, però que la companyia dels altres guanyadors li agrada:

"I el premi d'honor, què hi ha aquí? De vegades veus noms, com Joan Oliver, Mercè Rodoreda, Pere Calders, tants altres que dius: n'estic content, perquè és un honor ser al costat d'ells."

12 novel·les i llibres de contes

Quim Monzó és autor d'una dotzena de llibres de ficció. Es va donar a conèixer l'any 1976, amb la novel·la "L'udol del griso al caire de les clavegueres", amb què va guanyar el Premi Prudenci Bertrana.

"El perquè de tot plegat", "Guadalajara", "Uf, va dir ell" o "Mil cretins" són alguns dels reculls de contes més coneguts de l'autor, que ha rebut diversos premis, com ara el Nacional de Literatura, el Ciutat de Barcelona o el Serra d'Or.

Quan la cultura catalana va ser convidada especial de la Fira del Llibre de Frankfurt el 2007, Quim Monzó va ser l'encarregat del discurs inaugural, en què va mostrar la seva faceta més divertida i d'autor original.

Monzó és un dels escriptors catalans més populars, a part de la seva obra literària, per les seves col·laboracions a Catalunya Ràdio, TV3 o RAC1.

Ha treballat com a articulista en diversos mitjans: "Diari de Barcelona", "El Correu Català", "Avui", "El Periódico" o "El País", i actualment escriu una columna diària a "La Vanguardia". Fins ara, ha publicat 11 llibres de reculls dels seus articles.

Quim Monzó rebrà el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 4 de juny, en un acte públic al Palau de la Música.

Recorda aquí el pas de Quim Monzó per programes de TV3 i el canal 33

 

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut