Barcelona

Quim Monzó dedica el premi Trajectòria a la llibreria Ona, agredida per vendre llibres en català

Quim Monzó ha rebut el premi Trajectòria, que el món literari i editorial català atorga a un escriptor per reconèixer el conjunt de la seva obra. Durant l'acte de lliurament del guardó, Monzó ha dedicat el premi a la llibreria Ona, de Barcelona, que rep agressions verbals pel fet de vendre exclusivament llibres en català. També ha fet broma dient que, després de saber que el premi no té dotació econòmica, es va decidir a acceptar-lo en veure que en edicions anteriors va distingir personalitats literàries com Tísner, Miquel Martí i Pol o Josep Maria Castellet.

Actualitzat
Quim Monzó ha reconegut que, quan li van comunicar que li concedirien el premi Trajectòria, ni tan sols sabia que existia aquest guardó, perquè no freqüenta els ambients socials del món literari. L'autor d'"El perquè de tot plegat" ha afegit, amb la seva ironia, que tot seguit va pensar que potser li feien aquest reconeixement perquè estava molt malalt i ell encara no ho sabia. Després ha aclarit, però, que es troba molt bé.

Monzó ha dedicat el premi a la llibreria Ona, situada a la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona, que ven íntegrament literatura en català. "Últimament hi ha entrat gent per insultar-los per aquest motiu, cosa que no passa en llibreries que només venen llibres en anglès o llibres de medicina", ha subratllat. A banda de la denúncia, a Monzó no li ha passat per alt que el premi ha recaigut fins ara en personalitats com Emili Teixidor, Roser Capdevila, Josep Maria Castellet, Teresa Pàmies, Josep Vallverdú, Maria Antònia Oliver, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Lluís Millà i Avel·lí Artís Gener "Tísner", el primer a obtenir-lo, el 1997.

El premi Trajectòria se suma als nombrosos guardons que ha rebut Monzó en la seva carrera, com ara el Prudenci Bertrana de novel·la, la Crítica Serra d'Or de contes en nombroses edicions o el Premi Nacional de Literatura Catalana de narrativa, entre d'altres.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut