Marlene Engelhorn, durant la presentació de la iniciativa Bon Consell al mes de gener (Guter Rat)

Qui rebrà els 25 milions de l'hereva de BASF: dels bombers a un grup de reflexió d'esquerres

El grup de 50 persones representatives de la població austríaca i uns assessors han fet la llista de les 77 ONG que rebran els diners

RedaccióActualitzat

La multimilionària hereva austríaca Marlene Engelhorn, que també és activista contra la desigualtat de la distribució de la riquesa al món, va decidir denunciar que Àustria no li demana ni un sol euro de la riquesa que li ha tocat pel sol fet d'haver nascut en una família determinada. A principis d'any va anunciar que, com que el país no cobrava cap impost de successions des del 2008, seria ella qui redistribuiria part de la seva herència i va obrir un procés per trobar a qui destinar-la.

Després d'aquest procés, en el qual no ha volgut participar directament per no exercir cap mena de poder en la decisió, repartirà 25 milions d'euros entre 77 ONG de la forma més de democràtica, ha dit Engelhorn en un comunicat:

"Una gran part de la meva riquesa heretada, que em va elevar a una posició de poder simplement en virtut del meu naixement, contradient tots els principis democràtics, ara s'ha redistribuït d'acord amb els valors democràtics."


El Guter Rat (Bon Consell) de 50 ciutadans

Aquest procés va començar a principis d'any quan Engelhorn va fer l'anunci i va enviar de manera aleatòria 10.000 cartes a ciutadans austríacs de més de 16 anys

Es van buscar 50 persones que havien de ser representatives de la població d'Àustria en gènere, edat, classe social i procedència geogràfica, per crear l'anomenat Guter Rat (Bon Consell)

Aquest grup de persones s'han reunit durant sis caps de setmana des del mes de març, amb l'assessorament d'un grup d'experts, per decidir a quines iniciatives destinar els diners. I aquest dimarts, representants del grup Guter Rat les han fet públiques a Viena. 

Els representants del Guter Rat han presentat a Viena la llista de les ONG escollides en el procés (Reuters/Lisa Leutner)

Qui rebrà els diners i com

En total s'han distribuït 24.946.000 euros, que seran lliurats per trams al llarg de diversos anys perquè les ONG puguin planificar l'ús d'aquests fons.

Les quantitats van des dels 1,6 milions d'euros que ha rebut la Federació Austríaca de Conservació de la Natura per a la protecció del medi ambient, fins als 40.000 euros per a una iniciativa que dona suport als informes basats en dades sobre la crisi climàtica. També Càritas de la ciutat de Graz ha rebut 52.000 euros per ajudar persones sense llar i una entitat de protecció dels drets dels llogaters.

Dues de les quatre donacions de més d'un milió d'euros s'han destinat a Momentum Institute, un grup de reflexió d'esquerres, i a Attac Austria, que s'oposa a la política econòmica neoliberal i als "mercats financers desregulats".

També s'han destinat diners a organitzacions com Reporters sense Fronteres, una ONG de protecció a dones víctimes de maltractament masclista o als Bombers.

Del repartiment n'estaven excloses organitzacions i persones amb activitats "inconstitucionals, hostils o inhumanes" o que busquin el benefici. També s'han tingut en compte la serietat i el prestigi de les organitzacions.

El llistat de les organitzacions que rebran de 40.000 euros a més d'un milió (Reuters/Lisa Leutner)

Milionària i activista per a la redistribució de la riquesa

Marlene Engelhorn, de 32 anys, és descendent de Friedrich Engelhorn, fundador de la gran empresa quimicofarmacèutica BASF el 1865. La seva àvia Gertraud (Traudl) Engelhorn-Vechiatto es va casar amb el besnet del fundador. Quan Engelhorn-Vechiatto va morir el 2022, Marlene va heretar una gran suma de diners.

La jove milionària fa anys que critica el fet que per la loteria d'on ha nascut heretés desenes de milions dels quals, a més, no ha de donar res a l'Estat. I des de fa temps ha participat en mobilitzacions en defensa de la necessitat d'implantar una fiscalitat més justa arreu del món, com va fer al Fòrum Econòmic de Davos, on amb altres milionaris demanava pagar més impostos

Al seu país demana la restitució de l'impost de successions, que es va retirar fa setze anys, perquè una part d'aquestes fortunes reverteixi en els ciutadans.

Així, abans de la mort de la seva àvia, Engelhorn ja havia anunciat la intenció de desfer-se del 90% de l'herència. Un portaveu de Guter Rat va dir que els 25 milions d'euros eren "la major part" de la seva riquesa, tot i que conserva una suma no revelada.

Anar al contingut