La seu de l'ONU en plena sessió de la 76a Assemblea General, aquest dimarts a Nova York (Reuters)

Qui parlarà a l'ONU en nom de l'Afganistan? Els talibans i l'antic govern ho reclamen

Tant els uns com els altres han demanat intervenir en l'Assemblea General d'aquesta setmana a Nova York, conflicte que podria no resoldre's abans que s'acabi

Josep Maria Camps ColletActualitzat

A mitjans d'agost els talibans van ocupar la capital de l'Afganistan, Kabul, després d'una ràpida ofensiva en què van aconseguir controlar tot el país en poques setmanes.

Des de llavors tenen dos reptes: aconseguir implantar el seu règim islàmic al país i aconseguir el reconeixement internacional com a nous dirigents de l'Afganistan.

En aquest segon propòsit encara no han avançat gaire, perquè la immensa majoria de països encara no ha reconegut el govern que han nomenat.

"El govern del poble afganès té dret a ser reconegut. Complim tots els estàndards i requisits de la comunitat internacional: tenim el control total del territori, mantenim la pau, els serveis públics funcionen..."

El portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, reclama aquest reconeixement internacional. L'equip de TV3 desplaçat a l'Afganistan ha pogut entrevistar la cara amable del règim, que intenta convèncer el món que els integristes s'han modernitzat.


 

Nou ambaixador davant l'ONU

Per posar-hi remei, aquest dilluns el responsable d'Afers Exteriors talibà, Amir Khan Muttaqi, va enviar una carta al secretari general de l'ONU, António Guterres.

En la carta li comunicava el nomenament com a ambaixador a l'ONU de Suhail Shaheen, que ha exercit de portaveu des de l'exili a Doha.

I també li demanava poder intervenir en l'Assemblea General de l'ONU, que s'està celebrant aquesta setmana a Nova York, en nom de l'"Emirat Islàmic de l'Afganistan".

L'encara ambaixador de l'Afganistan a l'ONU, Ghulam Isaczai, el 16 d'agost a Nova York (Reuters)

Dues peticions

Però Guterres va rebre fa una setmana una altra carta de l'encara ambaixador de l'Afganistan, Ghulam Isaczai, nomenat pel govern d'Ashraf Ghani, ara fugit a l'estranger.

Isaczai li demanava el mateix que Muttaqi: intervenir a l'Assemblea General de l'ONU en nom del seu país.

Comissió d'Acreditacions

Un conflicte com aquest l'hauria de resoldre l'anomenada Comissió d'Acreditacions de l'ONU, formada per 9 països, entre els quals els Estats Units, la Xina, Rússia, Xile i les Bahames.

Però no hi ha cap reunió prevista d'aquesta comissió abans de dilluns, quan s'acabarà l'Assemblea General, de manera que l'assumpte podria quedar sense resoldre.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, aquest dimarts a Nova York (Reuters)

Difícil solució

Segons fonts diplomàtiques consultades per l'agència France Presse, en anteriors casos similars la comissió no ha resolt el conflicte, i s'ha limitat a adreçar-lo a l'Assemblea General perquè es pronunciï.

No està clar, però, qui intervindria per part dels talibans si finalment la seva petició és acceptada: si el titular d'Afers Exteriors o el que han nomenat com a ambaixador a l'ONU.

Un portaveu talibà ha assegurat aquest dimecres a l'agència EFE que seria Shaheen, amb la intenció d'"iniciar interaccions i relacions diplomàtiques" amb els països representats a l'ONU.

Una mestra inspecciona la higiene de les mans de les seves alumnes, la setmana passada a Kabul (Reuters)
ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut