Qui inclou la bombolla de convivència, el requisit per bellugar-se per Catalunya
Des d'aquest dilluns es permet la mobilitat per tot Catalunya (Pixabay)

Qui inclou la bombolla de convivència, el requisit per bellugar-se per Catalunya

Entre aquest dilluns i el 28 de març, no hi ha restriccions de mobilitat dins de Catalunya, més enllà de mantenir el grup de convivència i respectar sempre les mesures de seguretat

Actualitzat

Des d'aquest dilluns 15 de març i durant dues setmanes, les restriccions per la Covid s'alleugereixen una mica i, com a element més destacat, s'aixeca el confinament comarcal i es permet la mobilitat dins de tot Catalunya. Aquest és l'element que desperta més dubtes, que hem mirat de resoldre amb exemples concrets, amb Protecció Civil i a partir de la resolució del DOG que recull les noves mesures.

El govern recorda que els nivells de contagi de la Covid encara són alts i per això es demana reduir els contactes socials i familiars i mantenir sempre la màxima prudència, amb les recomanacions conegudes: mascareta, distància, ventilació i rentat de mans.
 

- Una persona sola pot viatjar on vulgui dins de Catalunya o necessita un justificant?

No cal un motiu per bellugar-se entre comarques. L'única obligació és que la mobilitat es faci sempre dins de la bombolla de convivència.
 

- Què és una bombolla de convivència?

Protecció Civil la defineix com un "grup de persones que conviuen sota el mateix sostre. Pot incloure també "persones cuidadores i/o de suport per evitar l'aïllament social". Els desplaçaments han de mantenir la integritat de la bombolla.

Cal distingir-la de l'anomenada bombolla ampliada, que és el "grup acotat, estable i reduït de persones amb qui s'estableixen relacions familiars, laborals, escolars i recreatives".


- Un grup d'amics poden sortir junts de la comarca?

No. La mobilitat només es permet dins de la bombolla de convivència i, per tant, en quedarien fora. Només podrien si són amics que viuen sempre junts.


- Una família de Mollerussa pot anar al teatre a Lleida?

Sí. No s'hi podria anar en grup, però sí amb el nucli de convivència.


- S'ha de demostrar qui forma la bombolla de convivència?

Els Mossos o les policies locals poden demanar que s'acrediti, perquè els desplaçaments no poden anar contra la llei. Es podria fer amb el DNI o el llibre de família i, en general, es recomana el certificat d'autoresponsabilitat per facilitar-ho.

- Una parella que no conviu pot sortir a passar uns dies junts?

Protecció Civil admet que hi ha situacions, com aquesta, que són difícils de situar, però, amb la llei a la mà, la mobilitat hauria de ser amb les persones que conviuen sota el mateix sostre.


- Dues parelles de Terrassa poden fer una paella a Sitges?

Cada parella s'hauria de desplaçar per separat, perquè són dues bombolles diferents. Les mesures que s'apliquen en la restauració són de grups de 4 persones com a màxim, com seria el cas, o la bombolla de convivència.


- Puc anar a casa dels pares o uns familiars a una altra comarca?

Una persona sola o un nucli de convivència pot anar a visitar algú, sempre que compleixi amb el límit establert de nombre de persones. Ara, les reunions poden ser d'un màxim de sis.

Tot i això, Protecció Civil recomana restringir tant com sigui possible les trobades familiars i socials en espais tancats.


- Es manté igual pels festius de Setmana Santa?

De cara a la Setmana Santa, la situació canvia a partir del dia 26 de març i a casa no hi podrà entrar ningú que no hi visqui (més enllà de les excepcions conegudes de cura de les persones grans, per exemple).

Per l'aplicació d'una normativa estatal, les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social en espais públics tancats s'han de limitar a un màxim de quatre persones, llevat que es tracti de convivents, i en espais privats s'han de limitar a convivents.

ARXIVAT A:
MobilitatMossos d'EsquadraCoronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut