La diputada de Compromís-Podem per Alacant, Rita Bosaho, serà la primera diputada negra al Congrés (EFE)
La diputada de Compromís-Podem per Alacant, Rita Bosaho, serà la primera diputada negra al Congrés (EFE)
Madrid

Qui hi ha i qui no hi ha al nou Congrés dels Diputats?

La cambra baixa tindrà més dones que mai, tot i que no arriben al 50%. Una, la cap de llista de Compromís-Podem a Alacant, Rita Bosaho, es convertirà en la primera diputada negra de la història

Actualitzat

El Congrés de l'onzena legislatura, sorgit de les eleccions d'aquest diumenge, serà el que tindrà la xifra més alta de dones diputades, 138, des de la recuperació de la democràcia. Són més que les 125 que van aconseguir l'acta de diputada fa quatre anys o les 126 dels comicis de 2008. La xifra de dones escollides aquest 20-D, però, encara no assoleix la paritat: les dones representen un 39,43% dels parlamentaris.

Podem, la formació més paritària

A la cambra que es constituirà el 13 de gener, el partit amb un percentatge de dones més alt és Podem. El 48% dels 69 escons obtinguts per la formació de Pablo Iglesias i les diverses confluències que hi han pactat estaran ocupats per dones. Els socialistes s'hi acosten, amb un 46% de diputades entre els seus 90 escons, un nombre deu punts per sobre del PP, amb un 36,5% de dones.

Dos dels partits més petits del futur Congrés, Coalició Canària (un escó) i Bildu (dos), estaran representats només per dones: Ana María Oramas i Onintza Enbeita amb Marian Beitialarrangoitia, respectivament.

Aquest increment del pes de les dones s'explica, d'una banda, perquè en aquesta convocatòria les dones han encapçalat més candidatures que en cites anteriors, com era el cas del PSOE, que per primera vegada a la història tenia dones a la meitat dels seus cartells electorals. A més a més, també hi ha influït la instauració de les anomenades "llistes cremallera", que alternen els candidats per gènere, per les quals han optat el PSOE, Podem i Unitat Popular-IU.

La primera diputada negra de la història

El Congrés resultant de les eleccions d'aquest diumenge també comptarà per primera vegada amb una diputada negra. La cap de llista de Compromís-Podem per Alacant, Rita Bosaho, serà la primera representant afroespanyola a la cambra baixa. Després de ser escollida, va assenyalar que els resultats electorals constaten un "canvi" que ara cal portar al Parlament i a la Constitució.

Nascuda a Guinea Equatorial, Bosaho prové d'una família amb una intensa activitat política. El seu oncle, Enrique Gori Molubela, va ser diputat a les Corts franquistes i president de la Diputació de Fernando Poo, quan Guinea era una colònia espanyola. D'altra banda, alguns familiars seus van ser assassinats per motius ideològics pel primer règim que es va instaurar al país després de la independència.

Entre els nous diputats també hi ha els actors Toni Cantó i Rosana Pastor. Tots dos han estat escollits per la circumscripció de València, però Cantó –que ja va ser diputat per UPyD la legislatura passada–  ho ha estat amb la llista de Ciutadans, i Pastor amb la de Compromís-Podem.

Els que han quedat fora

En canvi, a la llista de candidats que no han aconseguit l'acta de diputat també hi ha noms coneguts. Dos dels "fitxatges" mediàtics de Podem, com l'excap de l'Estat Major de Defensa, Julio Rodríguez, número dos per Saragossa; o Juan Pablo Wert, germà de l'exministre d'Educació, cap de llista per Ciudad Real.

Alguns noms coneguts de la política, com el socialista que va pugnar amb Pedro Sánchez pel lideratge del PSOE, Eduardo Madina; o la germana de Miguel Ángel Blanco, tampoc no han aconseguit entrar a la cambra baixa. En tots dos casos, per ben poc: Madina era el número set per Madrid, on el PSOE ha obtingut sis escons, mentre que Marimar Blanco anava de número 14 i els populars han tret tretze diputats.

El vicesecretari general de Sectorial del PP, Javier Maroto, tampoc no serà diputat, perquè els populars només han obtingut un escó per Àlava. Evidentment, al nou Congrés tampoc no hi haurà ni Josep Antoni Duran i Lleida ni Andrés Herzog, caps de llista d'Unió Democràtica i UPyD, formacions que queden fora del Parlament.

Pel que fa al Senat, candidats mediàtics com el filòsof Fernando Savater i l'escriptor Andrés Trapiello, tots dos d'UPyD, han quedat fora de la cambra alta, com també la "celebrity" Carmen Lomana, candidata a senadora de Vox per Madrid.

Anar al contingut