Aquests són els noms de tots els consellers del nou govern de Salvador Illa (3Cat)

Tots els noms del govern d'Illa: qui és qui en el nou executiu

Sílvia Paneque, Núria Parlon i Alícia Romero, entre els pesos pesants d'un executiu on hi ha els exconsellers Ramon Espadaler i Miquel Sàmper i dos alts càrrecs del govern d'Esquerra

RedaccióActualitzat

L'endemà de la presa de possessió de Salvador Illa com a nou president de la Generalitat, ja es coneixen els noms de tots els consellers i conselleres que conformaran l'executiu socialista.

Divendres es va fer públic que Albert Dalmau serà el conseller de Presidència, dissabte es donava a conèixer el nom d'Alícia Romero com a titular d'Economia i Finances i el de Núria Parlon com a consellera d'Interior i Seguretat Pública i aquest diumenge s'ha revelat la resta de peces de l'organigrama.

El nou executiu estarà format per nou dones i vuit homes, comptant el president Illa. A més, n'hi ha set que són diputats al Parlament. Es tracta dels quatre primers noms de la llista per Barcelona, el mateix Illa i Alícia Romero, Ramon Espadaler i Esther Niubó, que seran nomenats consellers, així com els caps de llista per Girona i Lleida, Sílvia Paneque i Òscar Ordeig.

D'altra banda, el president inclou al seu govern dos exdirigents de l'òrbita convergent. El primer és el ja esmentat Espadaler, que va ser dues vegades conseller amb CiU, i l'altre és Miquel Sàmper, que va ocupar la cartera d'Interior amb Junts. També hi ha dos alts càrrecs del govern d'Esquerra, els nous consellers Francesc Xavier Vila i Sònia Hernánez Almodóvar.


Albert Dalmau, Presidència

Actual gerent de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Dalmau Miranda serà el nou conseller de Presidència.

Al consistori barceloní, Dalmau ha estat la mà dreta de l'alcalde Collboni. És el responsable del desplegament del Pla Endreça i se'l considera una persona clau per a la consecució de la Copa Amèrica de Vela a la ciutat.

Alícia Romero, Economia i Finances

Diputada al Parlament des del 2012 i responsable de l'àrea econòmica del PSC, Alícia Romero Llano serà la nova consellera d'Economia i Finances.

Assumeix el càrrec amb el compromís de desenvolupar un finançament singular per a Catalunya, pactat amb ERC en l'acord d'investidura d'Illa.

Núria Parlon, Interior i Seguretat Pública

El nom de l'alcaldessa de Sant Coloma de Gramenet, Núria Parlon i Gil, és un dels que Salvador Illa va anunciar per sorpresa durant la campanya electoral.

Després d'haver convertit Santa Coloma en un fortí socialista, Parlon farà tàndem a Interior amb el major Josep Lluís Trapero, en un moment delicat pel cos de Mossos d'Esquadra, pocs dies després del retorn i marxa del president Carles Puigdemont a Barcelona.

Sílvia Paneque, Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Sílvia Paneque i Sureda, nascuda fa 51 anys a Llagostera, és llicenciada en Ciències Químiques i ha treballat en el sector del suro. En l'àmbit polític, és diputada des de l'any 2021, però la seva trajectòria s'ha centrat a la ciutat de Girona, on viu.

És regidora des de l'any 2011, primer a l'oposició del primer govern municipal de Carles Puigdemont. El 2014 va quedar com a única regidora socialista al consistori, quan cinc dels sis regidors van abandonar el grup.

A les municipals de 2015, Paneque va encapçalar les llistes del PSC, que va aconseguir quatre regidors. Quan Puigdemont va ser investit president de la Generalitat, els socialistes es van incorporar al govern de Madrenas i Paneque va assumir la primera tinença d'alcaldia. Poc després del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, els socialistes van sortir de l'executiu municipal.

El 2019, la llista socialista va millorar els resultats, situant-se com a segona força política de la ciutat de Girona amb sis regidors. Quatre anys més tard, el 2023, Paneque va guanyar les eleccions, però una coalició independentista encapçalada per la CUP van barrar-li el pas a l'alcaldia. En l'àmbit supramunicipal, ha estat diputada provincial a Girona.

Sílvia Paneque assumeix la cartera de Territori, Transició Ecològica, Habitatge després d'haver estat secretària de Transició Ecològica del govern alternatiu ideat per Salvador Illa per fer oposició als executius de Junts i Esquerra.

Imatge de Sílvia Paneque
Sílvia Paneque ha desenvolupat bona part de la seva carrera política a l'Ajuntament de Girona (Wikimedia Commons/Albí Camós)

Miquel Sàmper, Empresa i Treball

Miquel Sàmper Rodríguez, de 58 anys, va ser conseller d'Interior al govern de Quim Torra i un mes després d'assumir el càrrec va restituir Josep Lluís Trapero com a major dels Mossos d'Esquadra. 

El febrer va deixar la militància de Junts i ho va justificar com el pas "més coherent i congruent" perquè no estava d'acord amb l'estratègia del partit. Al maig es va adherir a la plataforma de suport al cap de llista del PSC, amb el també exconseller Santi Vila.

Sàmper és llicenciat en Dret i en Ciències Polítiques i de l'Administració. Com a advocat, porta la defensa de l'exconseller de Cultura, Lluís Puig, a l'exili.

Nascut a Terrassa, ha estat degà del Col·legi d'Advocats de Terrassa, president del Consell de l'Advocacia Catalana i adjunt a la presidència del Consell General de l'Advocacia Espanyola.

Miquel Sàmper, en una imatge aquest mes de juliol (ACN/Blanca Blay)

Ramon Espadaler, Justícia i Qualitat Democràtica

L'exconseller d'Interior amb Artur Mas, Ramon Espadaler i Parcerisas, torna a la Generalitat de la mà de Salvador Illa, aquesta vegada per ocupar la cartera de Justícia i Qualitat Democràtica.

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona (UB), va començar a militar a Unió Democràtica el 1989 i va formar part del partit fins a la seva extinció.

Després de fer de regidor i tinent d'alcalde a Sant Quirze de Besora i a Vic durant els anys 90, Espadaler va formar part del darrer govern de Jordi Pujol com a conseller de Medi Ambient. Alhora que feia de diputat de CiU, va anar creixent dins de la coalició fins a ser nomenat secretari general, un càrrec que va desenvolupar en paral·lel al de conseller d'Interior (2012-2015).

Però amb la trencadissa entre CDC i UDC, en ple procés sobiranista, va presentar la dimissió, i va acabar gestionant el final d'Unió.

A diferència d'altres companys de partit, el final d'UDC no va significar el final de la seva carrera política, i després de fundar Units per Avançar es va unir al PSC. Amb els socialistes, Espadaler torna a ser diputat des del 2017.

Pla curt del diputat d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, atenent als mitjans de comunicació a l'Aplec del Caragol de Lleida, el 26 de maig de 2018. (Horitzontal)
Pla curt del diputat d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, atenent els mitjans de comunicació a l'Aplec del Caragol de Lleida el 2018

Olga Pané, Salut

La nova consellera de Salut, Olga Pané Mena, és metge especialista en salut laboral, diplomada en gestió hospitalària i màster en gestió de serveis de salut. Gerent del Parc Salut Mar des de 2011, el març d'aquest any va deixar el càrrec en jubilar-se.

Nascuda el 1956, Pané va començar la seva carrera professional a l'atenció primària i més tard va treballar en el Consorci Hospitalari de Catalunya i en el Consorci Sanitari de l'Anoia abans d'anar a parar al Consorci Parc Salut Mar.

En la seva etapa al capdavant d'aquest consorci va iniciar el desplegament d'un ambiciós projecte de remodelació de l'Hospital del Mar, del qual ja s'han acabat les primeres fases i que acabarà completament el 2030.

També ha treballat com a consultora de projectes de reforma sanitària a l'Amèrica Llatina, per al Banc Mundial i el Banc Internacional de Desenvolupament (BID).

Ara hereda del seu predecessor, el conseller Manel Balcells, el repte de transformar un sistema de salut que té cada cop un nombre més elevat de malalts crònics, un fet relacionat amb l'envelliment de la població catalana, i la integració de l'atenció sanitària i social.

Imatge d
Olga Pané s'ha jubilat aquest any després de ser gerent del Parc Salut Mar des de 2011 (3cat)

Jaume Duch, Unió Europea i Acció Exterior

El director general de Comunicació i Portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch Guillot, serà el nou conseller d'Unió Europea i Acció Exterior.

Advocat, professor universitari i periodista, va començar la seva carrera al Parlament Europeu fent d'assistent parlamentari. El 1989 va aprovar les oposicions a funcionari a l'Eurocambra, i l'any seguent va entrar a treballar a la secretaria general.

Des d'aleshores ha treballat a les àrees de Comunicació del Parlament Europeu, amb alguns càrrecs com el de cap de la sala de premsa o portaveu de José María Gil-Robles en la seva època de president de l'Europarlament, fins a ser nomenat director general de Comunicació el 2017, el lloc de feina que ha ocupat fins ara.

Jaume Duch, nou conseller d'Unió Europea i Acció Exterior (Europa Press)

Esther Niubó, Educació i Formació Professional

La diputada del PSC al Parlament Esther Niubó Cidoncha serà la nova consellera d'Educació i Formació Professional en el govern de Salvador Illa.

Niubó, secretària d'Educació i Formació Professional del PSC, especialitzada en la carpeta educativa en la tasca parlamentària, tindrà el repte d'elevar el rendiment de els alumnes catalans després dels mals resultats de l'Informe PISA.

És llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UAB, en l'especialitat de Relacions Internacionals, Màster en Política Internacional a la Universitat Lliure de Brussel·les, Màster en Comerç Exterior i Economia Internacional a la Universitat de Barcelona i Màster en Polítiques Públiques i Socials a la Universitat Pompeu Fabra. A més, entre 2010 i 2012 va ser col·laboradora acadèmica del Departament de Ciències Socials d'ESADE.

Esther Niubó, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Núria Montserrat Pulido, Recerca i Universitats

Bioenginyera especialitzada en cèl·lules mare i medicina regenerativa, Núria Montserrat Pulido serà la nova consellera de Recerca i Universitats. 

Montserrat Pulido és professora d'investigació ICREA i cap del grup d'investigació l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya.

Núria Montserrat Pulido, nova consellera de Recerca i Universitats (YouTube)

Francesc Xavier Vila, Política Lingüística

Una de les exigències d'ERC en el pacte amb el PSC per investir Salvador Illa era la creació d'una conselleria de Política Lingüística.

Aquesta conselleria l'ocuparà el catedràtic de Sociolingüística Francesc Xavier Vila. Especialitzat en la història i projecció de les llengües en la societat catalana, fins ara Vila era secretari de Política Lingüística del departament de Cultura al govern de Pere Aragonès. Abans d'arribar al càrrec va ser docent en diverses universitats, també a l'estranger, i director del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona.

Francesc Xavier Vila, en una imatge d'arxiu (Creative Commons)

Sònia Hernández Almodóvar, Cultura

Sònia Hernández Almodóvar serà la nova consellera de Cultura. Hernández Almodóvar ha ocupat fins ara el càrrec de directora general de Patrimoni Cultural al govern de Pere Aragonès. 

Llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona (UB), ha desenvolupat la seva carrera professional com a educadora i dissenyadora i coordinadora de projectes al Museu d'Història de Catalunya, el Museu d'Història de Barcelona o la Fundació "la Caixa".

Sònia Hernández Almodóvar és la nova consellera de Cultura( ACN/Maria Pratdesaba)

 

Bernardo Álvarez, Esports

El govern de Salvador Illa crearà una conselleria d'Esports. El titular serà Bernardo Álvarez Merino, exjugador professional de bàsquet i actual regidor d'Esports a l'Ajuntament de Tarragona.

Nascut a Reus l'any 1971, va jugar vuit anys a la lliga ACB, al Pamesa València i al Caprabo Lleida. És tècnic superior en esports i té estudis de medicina. 

Va treballar en el Comitè organitzador dels Jocs del Mediterrani i en els darrers quatre anys ha estat membre del Consell d'Administració de l'empresa Mercats de Tarragona, del Patronal Municipal d'Esports i del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona.

Bernardo Álvarez és el nou conseller d'Esports del govern Illa (Europa Press/Fabián A. Pons)

Mónica Martínez Bravo, Drets Socials i Inclusió

Mónica Martínez Bravo serà nomenada nova consellera de Drets Socials i Inclusió del govern de Salvador Illa.

Llicenciada en Economia per la Universitat Pompeu Fabra l'any 2004, és doctora en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) des de l'any 2010. Entre 2010 i 2012 va ser professora de la Universitat Johns Hopkins, i el 2018, del Departament d'Economia del MIT.

Professora del Centre d'Estudis Monetaris i Financers (CEMFI), pertany a diverses associacions acadèmiques internacionals de gran prestigi, com ara el Bureau for Research and Economic Analysis of Development (BREAD), l'International Growth Center (IGC) o el Center for Economic Policy Research (CEPR).

Imatge de Mònica Martínez Bravo
Mónica Martínez Bravo és doctora en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (Europa Press/Carlos Luján)

Eva Menor, Igualtat i Feminisme

La nova consellera d'Igualtat i Feminisme és Eva Menor Cantador. Nascuda a Madrid fa 51 anys, viu a Badia del Vallès, ciutat d'on ha estat alcaldessa fins al juny d'aquest any, quan va renunciar al càrrec després d'haver estat elegida diputada al Parlament.

Eva Menor va iniciar la seva trajectòria a l'Ajuntament de Badia del Vallès l'any 2003, quan va ser elegida regidora de Cultura i Participació Ciutadana. L'any 2007 va ser nomenada tinenta d'alcalde de l'àrea d'Economia i Hisenda, Recursos Humans i Serveis Generals.

No va ser fins a l'any 2009 quan es va convertir en alcaldessa del municipi, càrrec que ha revalidat en les eleccions municipals de 2011, 2015, 2019 i 2023. En la darrera ocasió, Menor va obtenir una àmplia majoria absoluta, amb 11 dels 17 regidors del ple.

Imatge d
Eva Menor va deixar l'alcaldia de Badia del Vallès després de ser elegida diputada (ACN/Albert Segura)

Òscar Ordeig, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Primer secretari de la federació del PSC de Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig i Molist és l'escollit per coordinar la cartera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Nascut a Vic el 1978, Ordeig és doctor en Administració i direcció d'Empreses i llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport. Ha estat regidor de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i està vinculat amb entitats esportives, socials i culturals.

Òscar Ordeig és diputat al Parlament des del 2014 (ACN/Anna Berga)

Ferran Pedret, president del grup parlamentari

Qui no formarà part del govern és Ferran Pedret, que substituirà Salvador Illa com a president del grup parlamentari del PSC-Units per Avançar.

Pedret, home de la màxima confiança d'Illa, va ser secretari primer de la Mesa del Parlament l'anterior legislatura i ha estat un dels negociadors de l'acord d'investidura amb ERC.

ARXIVAT A:
PSCInvestiduraSalvador Illa
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut