Barcelona

Qui és qui al Departament d'Interior

La destitució de Rafael Olmos al capdavant de la direcció general de la policia ha fet sortir a la llum les divergències que hi ha en el si del Departament d'Interior. Olmos hi va entrar de la mà de Joan Delort, l'actual secretari de Seguretat, i que ha assumit les funcions que tenia fins ara l'excap dels Mossos. Tots dos han integrat un dels dos sectors a Interior, que ha topat amb el del secretari d'Interior, Joan Boada. La divisió es va aprofundir fins al punt que l'any 2007 es va decidir que la secretaria de Seguretat, a les mans de Delort, se centrés només en la policia, mentre que Boada va assumir Bombers, Trànsit i Protecció Civil.

Actualitzat
La trajectòria dels diferents càrrecs d'Interior és àmplia.

Rafael Olmos, funcionari de la Direcció General de Trànsit (DGT), va ser director del Servei de Seguretat Ciutadana a l'Ajuntament del Prat de Llobregat, i professor en temes de trànsit a l'Institut de Seguretat Pública de Mollet. El 2004 va ser nomenat director del Servei Català de Trànsit. Amb l'arribada de Joan Saura a la Conselleria de l'Interior, va ser designat director general dels Mossos, el màxim càrrec polític per controlar un cos. A més, Olmos va agafar competències del major, Joan Unió, el màxim rang dins dels Mossos, que va deixar el càrrec, per motius personals, al cap de 13 anys.

Joan Delort va passar per diferents policies locals, com ara la de Girona, durant 11 anys. El 2001 es va convertir en director del Servei Català de Trànsit, amb el convergent Xavier Pomés com a conseller d'Interior. Hi va estar fins al 2004, quan es va fer càrrec de la secretaria de Seguretat Pública del Departament d'Interior. Ha ocupat aquest càrrec tant amb la socialista Montserrat Tura com amb l'ecosocialista Joan Saura. Les discrepàncies amb Joan Boada van fer que es canviés l'estructura d'Interior el 2007, que la secretaria de Seguretat Pública fos autònoma i que d'ella depengués la direcció general de la policia. Un cop destituït Olmos, i amb el suport públic expressat pel president, José Montilla, Delort també ha assumit la tasca de la direcció general de la policia.

Joan Boada és membre d'ICV-EUiA, diputat des de 1995. El 2006 va assumir el càrrec de secretari general d'Interior. Una remodelació del Departament va fer que es desvinculés de la secretaria de Delort, que és la que coordina la policia. D'ell en depenen Jocs i Espectacles, Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, el Servei Català del Trànsit i la Direcció de Serveis, que intervé en temes com ara la compra de cotxes i la construcció de comissaries.

Joan Unió, major dels Mossos d'Esquadra. Va deixar el càrrec per motius personals el 2007. El major ha estat la vàlvula de pressió que va unir polítics amb policies.
Anar al contingut