Qui és la persona més coneguda del teu municipi? Un mapa mostra els noms de tot el món

Un geògraf finlandès crea un mapa que permet localitzar les personalitats originàries de cada municipi del planeta, a partir de dades obertes de Viquipèdia i Wikidata

RedaccióActualitzat

Qui és la personalitat més popular nascuda al nostre poble o ciutat? Hi ha pocs dubtes que Bojan Krkić, Carme Ruscalleda o Jacint Verdaguer són les de Linyola, Sant Pol de Mar i Folgueroles, respectivament. Però en molts altres pobles o ciutats és curiós veure qui és el personatge més destacat.

Un mapa permet buscar les personalitats que van néixer a cada municipi del món. L'ha creat el geògraf finlandès Topi Tjukanov, que treballa com a dissenyador de mapes a l'empresa Mapbox.

En cas que hi hagi més d'una persona nascuda en un mateix municipi, l'eina mostra la que té més "rang de notabilitat". En molts casos, si mirem a Catalunya, hi surten els noms més coneguts, com per exemple jugadors de futbol, més que no pas els que tenen més importància històrica.

D'altra banda, alguns dels noms recollits arreu del món sorprenen perquè és poc sabut que tenen un origen diferent del que tothom s'imagina. Per exemple, l'actor Keanu Reeves, que va néixer a Beirut, al Líban.

També n'hi ha que no estan exempts de polèmica pel que fa al lloc de naixement, com per exemple Cristòfor Colom, situat a Gènova; o Barack Obama, a Honolulu:

El mapa es pot visualitzar per nom de municipi o bé per les personalitats nascudes a cada lloc, i en aquest cas es pot restringir per àmbits: ciència, cultura, lideratge o esports. 

La informació recollida al mapa prové d'una base de dades amb 2,3 milions d'individus, un treball de diversos investigadors publicat a la revista Scientific Data.

L'han creada a partir de diverses edicions de la Viquipèdia i Wikidata i l'han verificat. Els autors de la base de dades han detectat un biaix anglosaxó a l'edició anglesa de la Viquipèdia, tot i que s'hi han inclòs un terç de noms que no consten a l'edició en aquesta llengua. 

Anar al contingut