Qui és Amy Coney Barrett, la jutgessa que Trump ha nomenat per al Suprem

Barret, possible substituta de la icona feminista Ruth Bader Ginsburg, és catòlica practicant i ha donat suport a la política migratòria del president nord-americà

Redacció/AgènciesActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha proposat formalment la jutgessa conservadora Amy Coney Barrett per al Tribunal Suprem per substituir la traspassada Ruth Bader Ginsburg.

 

El perfil de Barrett, aclamat entre els conservadors cristians, contrasta amb el de Ginsburg, tota una icona feminista que va accedir a l'Alt Tribunal per la nominació del president demòcrata Bill Clinton l'any 1993. Catòlica practicant, la nominada per Trump i el seu marit tenen set fills, dos d'ells adoptats a Haití.

Va ser el mateix Donald Trump qui va situar Amy Coney Barrett al setè circuït d'apel·lacions l'any 2017 per acontentar els ultraconservadors, un sector clau entre els seus votants. El Senat dels EUA, de majoria republicana, haurà de decidir les properes setmanes si accepta Barrett.

La jutgessa Amy Coney Barrett està cridada a substituir Ruth Bader Ginsburg
La jutgessa Amy Coney Barrett està cridada a substituir Ruth Bader Ginsburg (Reuters)

Lindsey Graham, senador del partit de Trump i president de la Comissió de Justícia de la Cambra Alta estatunidenca, espera que la jutgessa conservadora es confirmi com a part del Suprem abans del proper 3 de novembre, quan hi ha previstes les eleccions presidencials.

Això deixaria una correlació de forces de sis magistrats conservadors contra tres progressistes a l'òrgan judicial.

Resistències dels demòcrates

Els republicans retenen una majoria de 53 senadors afiliats al seu partit contra els 47 escons pel Partit Demòcrata al Senat. I només dos senadors del Partit Republicà han anunciat que s'oposaran a situar Barrett al Suprem.

L'any 2016, el senador republicà Mitch McConnell va fer valer la majoria de la seva formació per blocar la nominació del jurista progressista moderat Merrick Garland al Suprem per part de l'expresident Barack Obama al·legant que es trobaven en any electoral. Una circumstància que ara també es dona.

El candidat demòcrata Joe Biden ha declarat que ha de ser el guanyador de les eleccions qui esculli qui ha de substituir Ginsburg.

És d'esperar que els demòcrates facin tot el que puguin per provar d'evitar que Amy Coney Barrett accedeixi al Suprem, però les seves possibilitats són minses.

Col·lectius defensors del dret a l'avortament han mostrat la seva preocupació pel fet que Barrett podria impulsar una votació per tombar la llei del 1973 que legalitzava la interrupció de l'embaràs a tot el país. La jutgessa ja ha mostrat el seu tarannà conservador votant a favor de les propostes de Trump en matèria migratòria i pel dret a portar armes.

El càrrec al Suprem és vitalici, pel que Amy Coney Barrett, de 48 anys, pot tenir dècades de trajectòria per davant. És d'esperar que Barrett, amb Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh, també nominats sota el mandat de Trump pel mateix òrgan judicial, de 53 i 55 anys respectivament, deixin una empremta conservadora a l'Alt Tribunal.

Donald Trump ha designat 217 jutges entre el Suprem, els jutjats federals i de districte, un rècord que només supera l'expresident Jimmy Carter.

Funeral d'Estat

Ruth Bader Ginsburg és la primera dona i la primera persona jueva a rebre un funeral d'Estat al Capitoli, el màxim honor pòstum que concedeix el Congrés dels Estats Units. Només una trentena de persones han rebut aquest honor.

Les seves despulles van arribar a Washington divendres al matí. La Sala de les Estàtues de l'emblemàtic edifici que aixopluga el Congrés van acollir una ceremònia privada per a la família i amics, a la qual Joe Biden també va assistir.  

Les despulles de la jutgessa Ruth Bader Ginsburg van arribar divendres al matí a Washington
Les despulles de la jutgessa Ruth Bader Ginsburg van arribar divendres al matí a Washington. (REUTERS)

La seva família preveu enterrar Ginsburg la setmana vinent al Cementiri Nacional d'Arlington, al costat del seu marit traspassat, el també jurista Marty Ginsburg.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut