Aurora Picornell i la dolorosa petjada de la repressió franquista a Mallorca
La jove dirigent comunista, Aurora Picornell, l'any 1935 (Arxiu familiar)

Qui era Aurora Picornell, assassinada pel franquisme el 1937 i estripada ara per Vox

El president del Parlament balear, de Vox, l'ha posada d'actualitat en estripar una fotografia seva al ple que debatia la derogació de la llei de memòria històrica

RedaccióActualitzat

Aurora Picornell, coneguda com "la Pasionaria de Mallorca", va ser torturada i assassinada pels franquistes el 1937, i aquest dimarts s'ha consagrat com a símbol antifranquista a tot Espanya.

Ha estat després de l'acció del president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, del partit d'extrema dreta Vox, que ha agafat i ha estripat una fotografia seva que la vicepresidenta socialista de la mesa estava mostrant.

Ha passat durant el debat parlamentari per admetre a tràmit una proposta del seu partit, amb el suport del PP, per derogar la llei de memòria i reconeixement democràtics aprovada el 2018.

La reacció ha estat immediata: les xarxes socials s'han omplert de fotografies de Picornell i, fins i tot, hi ha usuaris que se l'han posada com a imatge del perfil:

 

També el PSOE, partit de la diputada que mostrava la fotografia al Parlament balear, i altres forces polítiques com ERC s'han afegit a la campanya a X/Twitter:


Símbol antifranquista a les Balears

Tot i que només tenia 25 anys quan la van matar, Picornell va arribar a ser una destacada política i sindicalista, militant del Partit Comunista a les illes Balears i també membre de la Lliga Laica de Mallorca.

La figura de Picornell va tornar a ser d'actualitat fa un parell d'anys quan, arran precisament dels mecanismes engegats per la llei que vol derogar Vox, es van trobar les seves restes.

Les proves d'ADN van confirmar que un dels cossos trobats en una fossa comuna al cementiri de Son Coletes, a Manacor, eren les d'aquesta activista, que ha estat símbol de l'esquerra mallorquina durant dècades.

Amb la identificació del seu cadàver, es va tancar un capítol altament emocional al voltant dels efectes de la repressió franquista i la necessitat de restaurar la memòria.

Fotografia de grup del PCE de la qual s'ha tret la d'Aurora Picornell, la quarta a primera fila des de la dreta

Sorpresa i emoció

La troballa es va fer en el marc del Tercer Pla de Fosses, emprès pel govern balear, i va causar sorpresa i emoció, ja que llavors es creia que el cos de Picornell era a la fossa de Porreres, on ja s'havia identificat el seu pare, Gabriel Picornell, que com Aurora i dos germans seus va ser assassinat pels franquistes.

Així va expressar a les xarxes la satisfacció per la troballa el secretari de Memòria Democràtica de les Illes, Jesús Jurado.

El 2021 s'havien localitzat set fosses comunes amb 38 víctimes de la repressió franquista al cementiri de Son Coletes, a Manacor. Picornell era a la fossa número 3 del cementiri, al costat de quatre dones més, conegudes com les Roges del Molinar.

En aquesta fossa també s'hi va localitzar una ploma estilogràfica utilitzada per la dirigent comunista.

La investigació va permetre aclarir que a Picornell la van torturar al convent de Montuïri i que després la van assassinar al cementiri de Porreres. A diferència d'altres represaliats, el seu cas és singular per ser la víctima més cèlebre de les assassinades sense cap procés judicial.

La que aleshores era presidenta de les illes Balears, Francina Armengol, també es va mostrar emocionada per la troballa.

La víctima més coneguda de la repressió franquista

Aurora Picornell va néixer el 1912 a Palma. Era la sisena de set germans. De ben jove ja va començar a llegir gràcies a la biblioteca que tenia el seu pare a casa. Així, va anar forjant el seu pensament i avançant cap a postulats feministes i d'esquerres.

L'any 1931, amb la proclamació de la Segona República, va entrar al Partit Comunista.

Quan durant la Guerra Civil (1936-1939) els franquistes es van apoderar de les Illes, ben aviat van detenir Picornell. Va ser concretament el 19 de juliol del 36, just l'endemà de l'alçament, quan els revoltats van anar a buscar la jove Picornell per empresonar-la.

Uns mesos després, la nit de Reis del 1937, els falangistes la van treure de la presó, juntament amb quatre companyes del partit, per afusellar-les. Aquesta execució va tenir un fort impacte en la societat mallorquina del moment.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Illes Balears
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut