Al-Awlaki amb un rifle en ple desert en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Al-Awlaki era un dels islamistes més buscats pels Estats Units. (Foto: EFE)
Sanà

Qüestionen l'assassinat del líder d'Al-Qaeda al Iemen perquè té nacionalitat dels Estats Units

El president dels Estats Units, Barack Obama, podria ennuegar-se amb la seva darrera victòria sobre Al-Qaeda. L'assassinat d'Anwar al-Awlaki, presumptament el líder de l'organització a la península Aràbiga, deixa dubtes sobre la violació de la legalitat nord-americana. Al-Awlaki va néixer a l'estat de Nou Mèxic i això li dóna certes garanties constitucionals, per molts crims que hagi comès. Els Estats Units no tenen miraments en els seus assassinats selectius, però una experta nord-americana en dret avisa que es pot haver violat la Constitució.

Actualitzat
La CIA i l'administració americana han celebrat com una victòria la mort de l'imam radical d'origen nord-americà Anwar al-Awlaki. La intel·ligència dels Estats Units va preparar una operació per eliminar el que se suposa que és el cap d'Al-Qaeda a la península Aràbiga.

El bombardeig al Iemen des de dos avions no tripulats va tenir èxit, però l'alegria no és completa. Experts en dret assenyalen que l'operació hauria violat la legislació nacional americana. El problema: Al-Awlaki va néixer a Nou Mèxic, als Estats Units.

Per Mery Ellen O'Connell, professora en Dret Internacional a la Universitat de Notre-Dame, "el fet que Al-Awlaki tingués la doble nacionalitat fa que tingués proteccions addicionals sota la Constitució dels Estats Units, que no tindria si fos només iemenita". Per O'Connell, Obama "ha fet una cosa que és altament qüestionable sota la nostra pròpia Constitució".

Aquesta experta és coneguda per ser contrària al programa de l'executiu nord-americà d'acabar amb membres d'Al-Qaeda a l'estranger a través d'execucions sumàries sense judici previ.

Llicència per matar

Al-Awlaki va néixer a Nou Mèxic i va viure a Virgínia abans d'abandonar els Estats Units poc després dels atacs de l'11 de setembre del 2001. Considerat el cap d'Al-Qaeda al Iemen, va ser el primer ciutadà nord-americà a qui les agències de seguretat nord-americanes tenien autorització per assassinar des dels atacs.
Anar al contingut