Imatge del vídeo difós a les xarxes per acusar falsament els menors migrants

Querella pionera a Espanya per difondre una notícia falsa a les xarxes

El fiscal de delictes d'odi de Barcelona demana que s'investigui una dona que va publicar un missatge amb un vídeo fals sobre menors migrants

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra una persona investigada per difondre notícies falses.

És una querella pionera: la primera vegada que el ministeri fiscal emprèn una iniciativa legal contra la difusió de notícies falses a través de les xarxes socials.

La persona denunciada és una dona que va difondre a Twitter un vídeo que deia que mostrava una agressió duta a terme per un grup de menors no acompanyats.

A les imatges, d'un minut i mig, es veu com un grup de joves, en una aula, llancen papers a una dona mentre criden i se'n riuen, alhora que tomben taules i cadires.

 

S'ha demostrat que les imatges no eren el que es deia en el missatge


L'autora del missatge hi adjuntava el següent text: "T'envio un vídeo d'un centre educatiu per als emigrants menors d'edat que entren il·legalment a Espanya. Et prego que el difonguis perquè Espanya sàpiga d'una vegada com ens agraeixen que els acollim".

Les imatges, en realitat, mostren l'agressió d'un grup d'alumnes a una professora ocorreguda al Brasil, i no a cap centre de menors d'Espanya.

Miguel Ángel Aguilar, fiscal de delictes d'odi, considera que la dona va voler atribuir la violència als menors migrants, per "despertar o augmentar entre la població els prejudicis i estereotips" contra ells.

"La querellada, mitjançant la combinació del text descrit i l'impactant contingut del vídeo difós de forma massiva i indiscriminada, pretenia vincular una suposada violència a les aules amb els menors no acompanyats procedents d'altres països."


I remarca que són "persones especialment vulnerables" contra les quals es podrien "generar sentiments de rebuig".

"Tot això amb la finalitat de denigrar-los, associant-los de forma generalitzada amb actes incívics, violents i de manca de respecte a l'autoritat del professorat, desacreditant-los i contribuint d'aquesta manera a despertar o augmentar entre la població els prejudicis i estereotips contra aquest col·lectiu de persones, especialment vulnerables, amb el risc consegüent de generar sentiments de rebuig i hostilitat social."


Per tot això, el fiscal considera que la dona podria haver comès, "entre d'altres", un delicte en l'exercici dels drets fonamentals, de "lesió de la dignitat de les persones per motius de discriminació relatius a la nació o l'origen nacional", amb l'agreujant que suposa la difusió per internet.

I demana que sigui citada com a investigada.

La querella ja ha estat admesa a tràmit pel jutjat de Sant Feliu de Llobregat, al Baix Llobregat.

L'origen de la querella està en l'advertiment que va fer la síndica de greuges de Barcelona sobre la difusió d'aquest missatge, a les xarxes socials, contra els menors migrants.

En tenir-ne coneixement, el fiscal en cap de Barcelona va encarregar una investigació als Mossos d'Esquadra.

 

Els fets mostrats en el vídeo van passar en un centre educatiu del Brasil


La policia catalana ha elaborat dos atestats.

En un s'identifica una veïna de Sant Joan Despí, al Baix Llobregat, com a titular del compte de Twitter des del qual es va enviar el missatge, el 13 de juny del 2019 a les 16.34.

També se certifica que el vídeo va ser gravat al Brasil i no té res a veure amb fets ocorreguts a Espanya.

En l'altre informe, els Mossos identifiquen altres persones, de fora de Catalunya, que també van difondre el vídeo a les xarxes socials, informació que s'ha fet arribar a les fiscalies territorials corresponents.

ARXIVAT A:
Delicte d'odi
Anar al contingut