El Parlament de Catalunya aprova la reprovació del rei Felip VI el 10 de novembre de 2017
El Parlament de Catalunya aprova la reprovació del rei Felip VI el 10 de novembre de 2017

L'Estat es querella contra els ajuntaments que van aprovar mocions contra el rei

L'Advocacia de l'Estat denuncia 24 del centenar de consistoris que van aprovar acords de ple en suport a la reprovació del Parlament a Felip VI

Actualitzat

L'Advocacia de l'Estat ja ha portat al jutjat 24 ajuntaments, del centenar, que van donar suport a la resolució del Parlament que reprovava el rei Felip VI per haver justificat la violència de l'1 d'octubre. El jutjat dóna ara 20 dies als ens municipals perquè li enviïn els acords aprovats el novembre passat.

L'Estat ha presentat, de moment, un contenciós administratiu contra els consistoris de Bolvir, Sant Julià de Ramis, Riudellots de la Selva, Torroella de Montgrí, Maià de Montcal i Pont de Molins aquest dimecres, i aquest dijous també als d'Arnes, la Pobla de Massaluca, i Santa Bàrbara a les Terres de l'Ebre.

Un centenar d'ajuntaments van aprovar acords de ple que condemnaven la intervenció de Felip VI en el conflicte polític i la justificació que va fer de la violència policial durant la jornada del referèndum en el seu discurs del 3 d'octubre. Per això, l'Associació de Municipis per a la Independència, AMI, espera que altres ajuntament rebin el mateix requeriment. 

 

Interactiu relacionat: "Memòria audiovisual de l'1-O"

 

Les mocions donaven suport a la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya, que també apostava per l'abolició de la monarquia.

La resolució també instava totes les institucions de l'Estat a garantir la convivència, la cohesió social i "la lliure expressió de la pluralitat política a l'Estat", i reprovava "els actes repressius contra la ciutadania" i condemnava "les amenaces d'aplicació de l'article 155 de la Constitució, la il·legalització de partits polítics, la judicialització de la política i la violència exercida contra els drets fonamentals".

El president de l'Associació de Municipis per la Independència i alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera, no entén que no es pugui fer una declaració política.

"És un acord de ple que no té part dispositiva, que només estavem fent un posicionament polític i els posicionaments polítics en democràcia no haurien de ser judicialitzats."

 

El Parlament de Catalunya aprova la reprovació del rei Felip VI, el 10 de novembre de 2017

 

La intenció dels recursos és aconseguir que s'anul·lin els acords dels plens. El jutjat reclama als ajuntaments que li enviïn la moció aprovada.

 

Sant Julià de Ramis: "Si l'anul·len la tornarem a aprovar"

Marc Puigtió, l'alcalde de Sant Julià de Ramis, on la violència policial va ser vista en directe per mig món, ha avançat a Catalunya Ràdio que els hi enviaran l'acord sol·licitat i ha afegit que si l'acaben anul·lant, -com creuen que pot passar-, la tornaran a aprovar.

"Avui, si arribés el moment, aquesta moció la tornaríem a aprovar. Vam viure uns fets molt importants l'1 d'octubre aquí a Sant Julià, i com a ajuntament hem de defensar els nostres veïns i estar al costat de las Generalitat i del Parlament."

Puigtió és partidari que els 6 alcaldes donin, més endavant, una resposta conjunta a l'Estat.

 

Moment de l'1 d'octubre a l'exterior del poliesportiu de Sant Julià de Ramis

 

Notícia relacionada: "Sant Julià de Ramis: les càrregues de l'1-O que el món va veure en directe"

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OMonarquiaParlament de CatalunyaProcés catalàJudicial
Anar al contingut