Londres

Queixes d'espanyols a l'estranger per les dificultats per votar

Des del 2011 s'ha de fer a través del vot sol·licitat i això converteix tot el procés en una cursa d'obstacles

RedaccióActualitzat


Torna un problema que s'ha anat repetint, els últims anys, a cada convocatòria electoral: les dificultats per votar des de l'estranger.

Alguns residents ho van denunciant a través de Twitter:

 

 

 

 

Marea Granate, un col·lectiu format per emigrants espanyols que lluita contra les causes que els han obligat a marxar, s'ha convertit en el vehicle de denúncia de les irregularitats i les traves per votar des de l'estranger:

 

 

Tots aquests problemes van començar amb la modificació de la llei electoral, que volia evitar el que es coneixia com "el vot dels morts". Amb l'expressió es descrivia el fet que, per culpa d'un cens no actualitzat, arribessin a votar, des de l'estranger, persones que ja havien mort.

PP, PSOE, CiU i PNB es van posar d'acord a canviar la llei. La modificació va entrar en vigor el 2011 i, des d'aleshores, per votar des de l'estranger abans s'ha de demanar. És el que es coneix com a "vot sol·licitat". Aquest canvi ha complicat molt els passos a seguir.

Arribar a votar es converteix en una carrera d'obstacles que tot just acaba de començar:

Els que formin part del CERA (el cens electoral de residents absents) han de revisar primer si consten en el cens i ho han de fer anant al consolat. Ho poden mirar entre el 9 i el 16 de maig.

Silvia Chicón explicava a Vespre 3/24 que, en el cas de Londres, si demanes cita prèvia, la donen per al 26 de juliol.

La sol·licitud de vot es pot fer entre el 4 i el 28 de maig.

Els que són ERTA (electors que es troben temporalment a l'estranger) poden sol·licitar el vot entre el 4 i el 28 de maig. Aquest col·lectiu, però, té més possibilitats: votar per correu o viatjar per votar a Espanya.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut