Els eurodiputats només poden votar a distància si utilitzen una app d'Apple
Ple del Parlament Europeu a Brussel·les durant la pandèmia (Reuters/Johanna Geron)

Queixes dels eurodiputats per obligar-los a votar a distància amb una app d'Apple

L'Eurocambra diu que és una solució temporal arran de la pandèmia, però hi ha diputats que critiquen haver d'utilitzar la tecnologia d'una companyia nord-americana

RedaccióActualitzat

Malestar entre diputats de l'Eurocambra per la creació d'una app que només es pot utilitzar amb Apple. Es tracta del sistema "iVote", desenvolupat per la cambra per facilitar les votacions a distància durant la pandèmia i, de moment, només s'està fent servir en alguns comitès. Segons el Parlament Europeu "és una solució temporal", però alguns dels eurodiputats ja s'han queixat que els obliguin a fer servir aquesta companyia nord-americana per exercir el seu dret a vot.

Amb la crisi sanitària, els eurodiputats han pogut votar telemàticament tant al plenari com als comitès a través d'un sistema de vot per correu electrònic que requereix imprimir i firmar manualment la votació. Ara, el Parlament Europeu adapta una alternativa per votar als comitès parlamentaris.

Segons fonts parlamentàries, l'aplicació compleix tots els requisits de seguretat, però de moment no es plantegen que el ple també la pugui utilitzar. "Ara mateix no està previst canviar el sistema de vot per als plens", asseguren des de l'Eurocambra, i recorden que el procediment de votació és més complex als comitès perquè tenen un gran volum d'esmenes.

De moment, només ha utilitzat aquest sistema el Comitè de Pressupostos, mentre que el de Mercat Intern i Control Pressupostari el provaran aquesta setmana. Els altres 17 comitès encara ho han de decidir.

 


Diana Riba té reticències sobre el nou sistema
 

Els eurodiputats només poden votar a distància si utilitzen una app d'Apple
L'eurodiputada d'Esquerra, Diana Riba, critica l'ús exclusiu de l'app d'Apple per votar a distància (ACN/Gerard Artigas)


Un d'aquests comitès és el de Cultura, del qual forma part Diana Riba, d'ERC. Riba està en contra d'aquesta aplicació perquè creu que implica "cedir" les seves dades a Apple: "Si alguns de nosaltres no volem donar les nostres dades a aquesta empresa, el nostre vot no podrà ser exercit". La diputada d'Esquerra considera que l'Eurocambra hauria de desenvolupar una eina pròpia que no "depengui de cap empresa internacional. Europa hauria de tenir una sobirania digital real."

Però hi ha divisió en el grup dels Verds/ALE, que presideix el Comitè de Cultura. Alguns dels seus eurodiputats en altres comitès no veuen amb mals ulls l'aplicació.

En canvi, l'eurodiputada de l'Esquerra Unitària i membre d'aquest comitè, Kateřina Konečná, veu "preocupant" l'ús obligatori de l'"iVote" per poder votar a partir d'ara. Opina que "els eurodiputats hauríem de tenir l'opció de triar entre els dos mètodes de vot."
 

Els eurodiputats només poden votar a distància si utilitzen una app d'Apple
Marcel Kolaja, vicepresident de la cambra (ACN)


I encara és més contundent un dels vicepresidents de la cambra i membre del Partit Pirata, Marcel Kolaja, que subratlla que "és inacceptable que es negui el dret a vot a representants democràtics només perquè no accepten les condicions d'ús d'Apple."

Kolaja es queixa que per poder exercir el mandat s'hagin d'obrir un compte amb una empresa nord-americana: "És lamentable que en un moment en què augmenten els riscos de ciberseguretat i quan Europa parla de la necessitat d'assegurar la sobirania digital, els representants dels ciutadans europeus es vegin obligats a dependre d'una empresa nord-americana per exercir el seu dret a vot."

I també critica que l'aplicació només es pot fer servir amb un iPad o un iPhone i que la institució només els proporciona als eurodiputats, però no als seus assistents, que preparen les votacions.

El polític txec diu, però, que aquest sistema no ha d'originar cap problema de seguretat: "Confio en la professionalitat dels serveis tècnics del Parlament Europeu". Des de l'Eurocambra asseguren que el sistema està "certificat".

 

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuAppleCoronavirus
Anar al contingut