Què s'ha de fer davant d'un positiu per la Covid a l'escola?

Actualitzat

Tanquem la primera setmana del curs i ja es pot fer balanç de quina és la situació de la pandèmia. Segons dades facilitades pel govern, hi ha 111 grups que estan fent quarantena, o sigui que són uns 2.000 alumnes, un percentatge molt petit comparat amb el milió tres cents mil alumnes que hi ha a tot Catalunya.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimón, ha aclarit a "Els matins" de TV3 que, quan en una classe es detecti un positiu, el test PCR que s'haurà de fer a tots els companys d'aquest alumne es farà a l'escola mateix, amb unes unitats mòbils que s'hi desplaçaran expressament.

Per tant, quan un infant doni positiu per coronavirus s'haurà d'aïllar immediatament, com passa amb qualsevol altra persona. Però què han de fer els seus companys d'escola?

Doncs, d'entrada, ni s'han de quedar a casa ni han d'anar al CAP per fer-se la PCR. Han de seguir anant a classe i esperar que els equips de Salut es desplacin a l'escola per fer les proves a tot el grup de convivència. Ara bé, mentre no els la facin, han d'evitar al màxim sortir de casa. És a dir, que no han de fer ni activitats extraescolars ni trobades amb els amics.

Ara mateix, més de 150 persones, entre personal d'infermeria, auxiliars i administratius, formen els equips que fan les proves als centres educatius. Un dispositiu que a partir de l'octubre es reforçarà amb personal de la Creu Roja i d'Open Arms.

Segons Argimón, quan es detecti un cas positiu a un grup escolar, la resta de companys podran continuar fent classe amb normalitat i un equip sanitari es desplaçarà a fer-los les proves PCR:

"Quan nosaltres diem que hem d'anar al col·le no diem que és per continuar avui, demà i demà passat. No. És per anar-hi avui, farem la PCR, aquest primer dia el podem fer normal, podem fer classe normal, i, a partir d'aquí, quan s'acabi l'horari lectiu, els pares podran anar a recollir els seus fills."

 

Els companys d'un menor positiu han d'esperar que una unitat mòbil es desplaci a l'escola per fer-los les PCR (ACN/ Àlex Recolons)
Els companys d'un menor positiu han d'esperar que una unitat mòbil es desplaci a l'escola per fer-los les PCR (ACN/ Àlex Recolons)

El motiu per fer les proves a l'escola és ben clar: evitar la pressió sobre l'atenció primària, però també que el procés sigui el més senzill possible per a les famílies. Salut defensa, a més, que esperar una mica per fer-les no suposa cap problema. Ho explica Jacobo Mendioroz, responsable de la Unitat de Seguiment de la Covid*:

"No hi ha una urgència immediata d'anar a fer la PCR per veure si està contagiat o no. De fet, estaria en un període molt inicial i la PCR no seria fiable en aquest moment."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut