Què puja i què baixa? Tarifes de transport, preus de serveis i peatges aquest 2020

Noves tarifes de transport, rebaixes en l'aigua i les taxes aeroportuàries, peatges que s'acaben i una de les electricitats més cares d'Europa

RedaccióActualitzat

Any nou, tarifes noves. El 2020 arriba amb canvis en els preus de la majoria de serveis, com ha estat habitual en els últims anys. Però no tot serà més car. Aigua i gas venen amb rebaixes i l'electricitat, a l'espera d'una possible rebaixa. A més, s'acaba el peatge de l'AP-7 entre Alacant i Salou i viatjar en avió hauria de ser més barat el 2020.


Noves targetes de transport

La novetat més destacada aquest any que comença és la revolució en els títols de transport integrat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Nascuts amb polèmica, s'estrenen quatre nous títols: la T-Casual, la T-Usual, la T-Familiar i la T-Grup.

 

 

El títol més utilitzat, la T-10, desapareix i serà substituït per la T-Casual, amb un preu més alt, d'11 euros i 35 cèntims. En canvi, baixaran els preus per als títols d'usuaris més freqüents, la T-Usual (que fusiona la T-50/30 i la T-Mes) costarà 40 euros per la zona 1.

 

 

La T-Grup, tindrà un preu de 79,45 euros per una zona i serà multipersonal fins a 70 viatges.

 

La T-Familiar arriba després de les queixes de les famílies per la nova T-Casual. Aquesta nova targeta té 8 viatges multipersonals, costa 10 euros i és vàlida durant un període de 30 dies des de la seva primera validació.

 

 

Aquests títols se sumaran a les ja existents T-Jove, que redueix el seu cost a 80 euros.

 

 

La T-16, passarà a ser del tot gratuïta. Poden utilitzar-la els menors d'edat fins al 31 de desembre de l'any que fan 16 anys.

 

 

Mentre que la T-Casual implicarà un augment de preu, la T-Usual significarà una rebaixa i serà de nova creació.


Arriba l'AVE "low cost"

Pel que fa al tren, Renfe apujarà el preu dels bitllets de tots els trens. En el cas de l'AVE i la Llarga Distància l'increment serà de l'1,10% durant el 2020 i en el cas de Rodalies i regionals d'un 1 per cent.

Tot i això, aquesta mesura no afectarà el gruix de viatgers que agafen el tren a Catalunya, ja que els preus de Rodalies i els regionals que no són intercomunitaris els fixa la Generalitat, titular del servei.

 

A partir del 6 d'abril, per Setmana Santa, entrarà en funcionament l'AVE low cost, que d'entrada permetrà fer el trajecte Barcelona-Madrid per entre 10 i 60 euros.

 

 

Taxis més cars i vols més barats

També en l'àmbit del transport, el Consell Metropolità de l'AMB ha acordat apujar un 1,1 per cent el preu del taxi i s'ha eliminat la tarifa T3, deixant només una tarifa diürna (T1) i una nocturna i de caps de setmana (T2). A més, s'elimina el suplement de maletes seguint la tònica de la majoria de ciutats europees.

Viatjar en avió, en canvi, pot ser més barat ja que les taxes aeroportuàries d'Aena es redueixen un 1,44%, segons ha informat la Comissió Nacional del Mercat dels Valors (CNMC). A més, Enaire té previst rebaixar les taxes de ruta per sobre del 12% de reducció que ja va aplicar aquest 2019.


Rebaixes en gas i aigua

El preu de mantenir una llar continuarà sent elevat, però amb algunes rebaixes.

En el cas del gas hi haurà canvis per a la tarifa d'últim recurs, que de mitjana s'abaratirà un 4% després que s'hagi congelat en els últims dos trimestres del 2019.

 

 

També s'abarateix l'aigua per als ciutadans de l'Àrea Metropolitana, que veuran com la factura es rebaixarà gairebé un 5%. Un descens que suposarà un estalvi d'uns 16 milions d'euros per als consumidors.

Els municipis que se'n beneficiaran són Badalona, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles i Viladecans.


Esperança d'abaratir la factura de la llum

El preu de l'electricitat és més incert. Si bé aquest final del 2019 el preu del quilowat hora va arribar a ser el més barat des del març del 2014, el  rebut de la llum a Espanya continua sent dels més alts d'Europa. Per aquest 2020 d'entrada es prorroguen els peatges, és a dir, la part regulada de la factura de la llum, a l'espera que es puguin abaratir un 2% al llarg de l'any. Aquesta part regulada representa el 41,14% de la factura elèctrica.

 

Aquest any, a l'espera d'un nou govern, hauria d'entrar en funcionament un nou sistema per fixar els preus, que variaran segons l'hora de consum. La nova proposta inclou la divisió de les tarifes en sis períodes –actualment només n'hi havia dues- per a l'energia i també sis en el cas de la potència, a excepció de la 2.0TD. A més, s'incorporen nous períodes horaris depenent del dia, el mes i fins i tot el lloc de residència, ja que estableix diferències entre península, illes i Ceuta i Melilla.


Peatges que pugen i que desapareixen

El 2020 comença amb un peatge menys: el tram de l'AP-7 entre Alacant i Salou queda alliberat coincidint amb la finalització de la concessió. Aquest tram és el primer gran tram que transcorre per terres catalanes on s'aixecaran barreres. Abertis ja ha construït un nou peatge troncal a Vila-seca en el punt on comença la seva concessió.

Anar de Tarragona a Alacant permetrà un estalvi de prop de 27 euros.

 

Més enllà de l'alliberament de peatges, els que es mantenen pujaran un 0,1% de mitjana en les vies de titularitat de la Generalitat. N'hi ha que queden per sota, com el Túnel del Cadí amb un augment del 0,08% (12,08 euros) i d'altres per sobre, com el de Sant Cugat-Manresa que puja un 0,12% (4,41 euros de dilluns a divendres, i 8,20 els dissabtes i festius). N'hi ha que queden congelats com el de la C-16 entre Sant Cugat i Terrassa.

 

 

Els peatges de les autopistes de l'Estat pugen un 0,84%.


Pendents de la política

A ningú se li escapa que hi ha moltes mesures econòmiques que estan pendents de la situació política. A Catalunya, si finalment s'acaben aprovant els nous pressupostos, hi hauria novetats en el tram autonòmic de l'IRPF, també en la taxa turística, o sobre les begudes ensucrades, entre altres.

A Espanya caldrà veure si finalment tiren endavant la taxa sobre les tecnològiques -l'anomenada "taxa Google"-, i els impostos sobre grans fortunes i sobre les transaccions financeres. També han quedat en suspens l'increment de les pensions, del sou dels funcionaris i del salari mínim. El compromís és pujar un 2% el sou dels funcionaris, el salari mínim de 900 a 1.000 euros i les pensions un 0,9%.


Calendari i permís de paternitat

El 2020 no arriba només amb nous preus, també hi ha novetats esperades com l'augment de l'anomenat permís de paternitat fins a les 12 setmanes, que ja podran gaudir els progenitors dels nadons més matiners de l'any.

I pel que fa a les festes, el 2020 té només un pont, però cinc caps de setmana llargs.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaTransport públicEnergiaAeroportsPeatges
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut