
Què puja i què baixa: els canvis que ens tocaran la butxaca aquest 2023
L'arribada del nou any coincideix amb l'entrada en vigor d'una sèrie de mesures per combatre la inflació
L'any 2023 comença marcat per l'entrada en vigor de diverses mesures pensades per fer front a la pujada de la inflació. Aquest any ha tancat, de manera provisional, al 5,8% i, tot i que s'ha moderat respecte al pic del juliol, els preus segueixen molt alts i els sous no pugen al mateix ritme.
I per això, el govern espanyol ha previst un reguitzell de mesures per fer-hi front.
Rebaixa de l'IVA
El preu de la cistella bàsica de la compra s'ha enfilat més d'un 15% aquest any i, a partir d'avui, els aliments més necessaris no tindran IVA per alleugerir la despesa en alimentació de les famílies.
Passen del 4% al 0% d'IVA el pa, la farina, la llet, els ous, el formatge, les fruites, les verdures i hortalisses, els llegums, els cereals --com l'arròs-- i els tubercles --com les patates. I, a més, es rebaixa del 10% al 5% l'IVA de la pasta i l'oli, un dels productes que més s'ha encarit l'últim any.

Les tarifes dels subministraments
També seguirà vigent la rebaixa dels impostos de la factura de la llum i el gas i, en el cas de la tarifa de l'aigua, depèn de cada municipi.
Barcelona, Girona i Tarragona en principi mantenen tarifes, i Lleida ha previst un augment que entri en vigor aquest 1 de gener que va de l'1,66% al 2,5%.

Lloguers amb topall
Unes mesures que no li costaran diners al govern espanyol, però que també seran d'ajuda per a moltes famílies són les que afectaran el lloguer.
Els lloguers que s'actualitzin d'acord amb l'IPC només podran encarir-se com a màxim un 2%, com ja passava ara, i es congela el preu als llogaters que hagin de renovar el contracte els pròxims sis mesos.

Els peatges, un 7% més cars
Els peatges de la Generalitat pugen a partir d'aquest diumenge entre un 6,5% i un 7,3%.
Això significa que s'encariran el túnel del Cadí, el de Vallvidrera, la C-16 entre Sant Cugat i Manresa i la C-32 entre Castelldefels i el Vendrell. Per exemple, el túnel de Vallvidrera s'incrementa 30 cèntims i passarà a costar 4,88 euros, i el túnel del Cadí passa dels 12,64 euros als 13,48.

Bonificacions als transports
Es mantindrà durant mig any la bonificació del 30% per al transport urbà, que va entrar en vigor al setembre. Una mesura que s'uneix al descompte del 20% anunciat per l'Autoritat Metropolitana del Transport per tot l'any 2023.
Així l'usuari continuarà pagant 20 euros per la T-Usual, i la T-Jove, vàlida per tres mesos, en seguirà costant 40. Cau la bonificació, però, de la T-Casual, la més sol·licitada. Els títols adquirits aquest any serviran per al que ve i també es manté la gratuïtat dels abonaments de Renfe de Rodalies i mitjana distància.
Ajuda als carburants
La bonificació de 20 cèntims per litre per als carburants només s'aplicarà als transportistes, els pagesos i els pescadors. Ara bé, no tindran un descompte directe a la caixa de la gasolinera, sinó que ho rebran com a ajudes i subvencions per compensar les pujades de preu.
A més, els pagesos tindran ajudes directes per compensar la pujada del preu dels fertilitzants.

La pèrdua de poder adquisitiu
Però les mesures que es posen en marxa, en molts casos, no compensaran una pèrdua de poder adquisitiu. Tant treballadors públics com del sector privat no veuran increments dels sous al mateix nivell a què han pujat els preus.
El sou dels treballadors públics, per exemple, pujarà aquest any un 2,5%, al qual se li podria sumar un punt més en funció de com evolucioni la inflació i l'economia durant l'any. L'acord a què van arribar la taula de la funció pública i els sindicats preveu un augment de fins a un 9,5% en 3 anys.
Pel que fa al sector privat, hi ha molta disparitat. Algunes grans empreses apujaran el sou dels treballadors al ritme de l'IPC, com Telefónica, Mercadona i Seat, però la majoria en quedaran lluny.
Per als treballadors que van per conveni, l'increment mitjà no arriba al 2,7%. Però els que es regeixen pel conveni del metall, el que afecta més treballadors a Catalunya, aquest any tenen un augment del 3,9%. I per als de la banca, l'increment és del 4,5%.

Les pensions, les que més pugen
Els pensionistes són els que tindran una alça més forta, del 8,5%.
L'increment es calcula amb la mitjana del que ha pujat l'IPC des del desembre del 2021 al novembre del 2022. Això representa entre 18 i 113 euros més cada mes. I les pensions no contributives pujaran un 15%.
Novetats per als autònoms
Els autònoms tenen un nou sistema de cotitzacions en 15 trams, amb quotes entre els 230 i els 500 euros. Cada treballador haurà de triar el seu en funció de la previsió de rendiments anuals.
També es millora el sistema de protecció d'aquest col·lectiu, amb un cessament d'activitat per a aquells autònoms que acreditin una caiguda d'ingressos d'entre el 50 i el 75%. El nou sistema de cotitzacions s'anirà aplicant de manera gradual durant tres anys.

L'euríbor, al 3%
Un altre contratemps per a les butxaques de moltes llars és l'encariment de l'euríbor. Arrenca aquest 2023 al 3,018%, uns màxims que no es veien des del 2008.
Les quotes s'encariran de manera important perquè, fa un any, aquest índex, amb què es calculen les hipoteques, encara estava en negatiu. Per una hipoteca mitjana de Catalunya de 167.500 euros, a tornar en 25 anys i amb un euríbor més un diferencial de l'1%, la quota passarà de 594 a 884 euros al mes.

El xec de 200 euros, al febrer
No serà fins al febrer que podrà demanar el xec de 200 euros. S'haurà de tramitar a Hisenda amb un formulari que asseguren que serà fàcil.
Llavors tothom que tingui uns ingressos per sota dels 27.000 euros a l'any, que tingui un patrimoni inferior als 75.000 euros, sense comptar la vivenda habitual, i no cobri ni pensió ni ingrés mínim vital, rebrà una única transferència bancària de 200 euros.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca