Barcelona

Què puja i què baixa el 2017? Preus de serveis i productes bàsics

RedaccióActualitzat

Amb l'arribada de l'hivern, s'incrementa el consum energètic. Però aquest any es notarà menys a la butxaca perquè el govern espanyol ha congelat la part regulada de la factura de gas i electricitat per al 2017.

Tot i això, els preus s'encariran perquè la meitat de la factura correspon al preu de l'energia, que aquest any remuntarà per la pujada del petroli. De fet, des d'avui, el gas ja és un 3,5% més car perquè s'hi aplica l'alça de l'últim trimestre.

La nova tendència a congelar els serveis bàsics també es notarà en l'aigua per a la major part de la població catalana. A l'àrea metropolitana de Barcelona, es mantindrà sense canvis el cànon de l'aigua, que per contracte havia de pujar un 4,6%.

Un estalvi individual que tindrà un cost col·lectiu perquè l'assumirà la Generalitat, que deixarà d'ingressar 7 milions d'euros de la concessionària Aigües Ter Llobregat.

A partir d'ara, serà més barat fer tràmits i informar-se per telèfon. Les trucades al telèfon 012 de la Generalitat costaran la meitat el 2017, mentre que el telèfon d'informació 010 de l'Ajuntament de Barcelona tornarà a ser gratuït després d'anys de pagament.

Això sí, potser n'hi haurà que s'ho pensaran dos cops abans d'enviar una carta. El correu puja un 10% i a partir d'avui el segell per a una carta ordinària costarà 50 cèntims d'euro, 5 cèntims més que el 2016.

D'altra banda, els carburants incrementaran el preu a partir del mes de gener, igual que ho farà, en general, el preu de l'habitatge de venda i lloguer, sobretot a les grans ciutats.

El tabac, l'alcohol i les begudes ensucrades també augmentaran els preus ja que estaran gravats amb impostos més alts.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut