Què puja aquest 2024: aigua, llum, gas, peatges i pensions

La majoria de tarifes s'encareixen aquest 2024 perquè desapareixen les ajudes

RedaccióActualitzat

La sequera que afecta Catalunya ja es nota directament a la butxaca dels consumidors. A partir d'aquest 1 de gener, l'aigua es paga més cara als municipis i ciutats que s'abasteixen de l'ens Ter-Llobregat. Puja un 33,7% la tarifa mitjana, que passarà de 0,74 a 0,99 euros per metre cúbic. S'estima que el cost de l'aigua podria pujar gairebé un euro per persona i mes.

Les factures de la llum i del gas també s'encariran aquest any, ja que desapareixen les reduccions de l'IVA.

A la factura del gas, l'IVA, que estava rebaixat al 5%, pujarà al 10% fins que s'acabi l'hivern. I després recuperarà el tipus normal del 21%.

En el cas de la llum, l'IVA del 21% encara no es farà efectiu aquest 2024, però sí que passarà de l'actual 5% al 10% durant tot l'any.

Els peatges, un 3% més cars

Pel que fa als peatges, a partir d'avui els quatre de la Generalitat s'encariran al voltant del 3%.

La pujada més important serà la de la C-16, al tram entre Sant Cugat, Terrassa i Manresa, que augmentarà un 3,5%.

Al Túnel del Cadí, als de Vallvidrera i a la C-32, a l'eix Castelldefels-Sitges-el Vendrell, l'increment de les tarifes serà del 3,33%.

A partir de l'1 de gener la Generalitat també ampliarà els descomptes a la C-16 i la C-32.

A la C-16, s'avançarà l'hora punta del matí a les 6.30 hores en els descomptes de dies no festius, que s'apliquen a les barreres de Sant Vicenç de Castellet en ambdós sentits.

A la C-32, s'incrementa fins al 75% el descompte per mobilitat obligada en el tram entre Sitges i el Vendrell amb l'objectiu de fer "més atractiva" l'autopista i alleugerir de trànsit la C-31. Actualment la bonificació és del 70%.


S'apugen les pensions i els sous dels funcionaris

Els pressupostos de l'Estat també han previst que les pensions contributives es revaloritzaran un 3,8% aquest any. I, pel que fa a les mínimes i les no contributives, pujaran entre un 5% i un 7%.

El sou dels funcionaris també pujarà. En aquest cas, un 2% per cent, i podria augmentar un 0,5% més si els preus es tornen a disparar.

El salari mínim, de moment, es manté en els 1.080 euros, amb 14 pagues, fins que se'n negociï el nou increment amb sindicats i la patronal, que podria ser del 4%.

Pel que fa al cistell de la compra, es mantindrà l'ajuda a l'IVA dels aliments bàsics, fins al 30 de juny. Continuarà sent zero en productes com ara el pa, els ous o la llet i els formatges, i el 5% per als olis i les pastes.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut