Els partits negocien aquest dijous les propostes de resolució del debat de política general
Els partits negocien aquest dijous les propostes de resolució del debat de política general

L'amnistia aconsegueix unir ERC, Junts i la CUP en una resolució de mínims al Parlament

En una altra proposta de resolució, ERC i Junts pacten no donar suport a la investidura d'un govern espanyol si no treballa per a un referèndum

RedaccióActualitzat

ERC, Junts i la CUP han presentat finalment una proposta de resolució conjunta al Parlament en defensa de l'amnistia.

L'acord ha arribat poca estona abans del tancament del registre i després d'hores de negociacions que han evidenciat una vegada més la divergència de criteris entre els grups.

A més, ERC i Junts també han presentat una proposta de resolució en defensa de l'autodeterminació, en aquest cas sense que la CUP s'hi hagi sumat.

En el cas del text pactat per l'amnistia, que els Comuns han anunciat que votaran a favor, els anticapitalistes han aconseguit que es demani que el govern "se sumi a l'esforç" per aconseguir-la, mentre que ERC hauria donat el protagonisme al govern català.

Pel que fa al text sobre l'autodeterminació, ERC i Junts han pactat no donar suport a una investidura d'un govern espanyol "que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum", una idea que ja han rebutjat els socialistes.

Les propostes es votaran aquest divendres al ple del Parlament en el marc del debat de política general, que va començar dimarts i que s'està celebrant amb un ull posat a Madrid, tenint en compte que són dies clau en les converses per formar govern a Espanya i que l'independentisme hi tindrà un paper determinant.


El PSC votarà en contra de l'amnistia

El PSC ja havia avançat, abans de conèixer el detall dels textos, que votarà en contra de totes les propostes de resolució del debat de política general que defensin l'amnistia. Fonts dels socialistes han informat que no donaran suport a cap iniciativa que no sigui seva sobre la resolució del conflicte polític.

I en els textos que ha presentat el PSC no es parla en cap moment d'amnistia, sinó de prioritzar el diàleg en el marc de la Constitució per "millorar la convivència", d'avançar pel "camí del retrobament" i de "rebutjar tota estratègia de confrontació, divisió i polarització, vingui d'on vingui i la defensi qui la defensi".

La negativa del PSC a validar resolucions a favor de l'amnistia --n'han presentat ERC, Junts, la CUP i els Comuns-- coincideix amb les negociacions amb els grups independentistes per facilitar la investidura de Pedro Sánchez com a nou president espanyol.

El debat es tancarà aquest divendres amb les votacions de les propostes de resolució. És el tercer debat de Pere Aragonès com a president de la Generalitat --el primer en minoria des que governa-- i, fins ara, les dues primeres jornades han evidenciat, d'una banda, que Aragonès només té garantit el suport dels seus 33 diputats, i, de l'altra, la falta d'unitat que hi ha dins l'independentisme.

L'oposició assenyala la "feblesa" del govern en minoria

Cap de les 20 propostes de resolució que ha registrat el PSC contempla una iniciativa sobre l'amnistia.

Després d'indultar els líders independentistes i suprimir el delicte de sedició del Codi Penal, els Comuns, socis dels socialistes al govern de coalició a l'estat espanyol, han instat el Parlament de Catalunya a donar suport a "una amnistia que permeti tancar de manera definitiva la judicialització del conflicte".

Per la seva banda, Vox, Ciutadans i el Partit Popular han proposat que el Parlament rebutgi l'amnistia i la "impunitat" dels independentistes. L'extrema dreta ha anat més enllà i exigeix que Catalunya "retorni la competència en Interior, Justícia, Salut i Educació".

Junts, el PSC i els Comuns han posat de manifest la "feblesa, desorientació i manca de lideratge" de l'executiu d'Aragonès. Les propostes de resolució dels tres partits constaten la incapacitat del govern per afrontar els reptes de Catalunya, especialment després que Junts en sortís ara fa un any per les discrepàncies de fons amb Esquerra.

Malgrat la predisposició de Salvador Illa per arribar a acords amb Pere Aragonès, els socialistes han registrat una proposició per avaluar el suport parlamentari sobre la gestió del govern.

"La inexistència d'un rumb i la desorientació a l'hora de fixar prioritats de país que demostra l'executiu que presideix Pere Aragonès van en detriment de l'estabilitat que necessita Catalunya en un moment de profunds canvis de fons."

Aquesta manca de confiança també la constata Junts i reforça les discrepàncies amb Esquerra, després d'escoltar l'orientació política general de l'executiu català.

"La manca de confiança d'una majoria parlamentària vers l'actual govern de la Generalitat genera feblesa, inestabilitat i manca de previsió."

Sobre el rumb del govern, els Comuns, que han allargat la mà a Pere Aragonès per repetir el suport en l'aprovació dels comptes públics, han registrat una proposta de resolució que reclama a l'executiu que es presenti una proposta de pressuposts per a l'any 2024 "perquè pugui ser aprovada i entri en vigor l'1 de gener".

Tots els partits han presentat també propostes de resolució emmarcades en altres àmbits, com la millora del finançament i l'educació, la millora i el desenvolupament de diverses infraestructures, el reforç del sistema de salut i l'impuls de la llengua i la cultura catalanes.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCEn comúPere Aragonès
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut