Què passarà amb els 1.500 menors que estan en naus industrials després d'arribar a Ceuta

El govern de la ciutat reclama que se'ls reagrupi amb les famílies al Marroc, mentre que la ministra de Drets Socials vol demanar a les comunitats de repartir-los per Espanya

RedaccióActualitzat

Les dades fetes públiques pel govern espanyol xifren en unes 8.000 persones les que han aconseguit superar la frontera del Marroc i arribar fins a Ceuta durant els últims dies.

Segons aquestes dades, la meitat, unes 4.000, ja han tornat al Marroc, per iniciativa pròpia o amb el procediment de "retorn en calent", de manera que quedarien pendents unes 4.000 més per tornar-hi.


1.500 menors en naus industrials

1.500 serien menors, presumiblement no acompanyats, cosa que dificulta que els retornin per la via ràpida, perquè la legislació espanyola i els convenis amb el Marroc obliguen a un procediment més garantista.

Fonts de la policia han dit que els han portat a unes naus industrials d'El Tarajal, a prop de la frontera sud, que s'han habilitat perquè hi passin el confinament per la Covid-19.

 

Menors a l'aigua de la platja d'El Tarajal sota la vigilància d'un militar, aquest dimarts a Ceuta (EFE)


La Moncloa proposa que les autonomies acullin 200 menors

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha proposat a les comunitats autònomes que acullin "en els propers dies" 200 menors que han arribat a Ceuta sols. Es tracta d'infants que ja eren en centres de protecció de Ceuta amb una situació legal, escolar i sanitària que està sent atesa i regularitzada per la ciutat autònoma.

Tal com ha plantejat la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, "aquests trasllats podrien fer-se de manera immediata, i així poder atendre adequadament els infants que acaben d'arribar". De fet, segons el ministeri, Ceuta està en disposició de traslladar immediatament aquests infants a les comunitats autònomes.

La trobada s'ha desenvolupat "amb normalitat" i la "tònica general" ha estat un clima de solidaritat i col·laboració, segons han explicat fonts de la reunió a l'agència Europa Press. Hi haurà una partida de 4 milions d'euros que es destinaran a suport a la tasca d'acollida d'aquests 200 menors.

Catalunya ha transmès a Belarra que acollirà menors migrants sols que són a Ceuta, de la mateixa manera que fa unes setmanes va acollir 43 menors procedents de les Canàries. Els representants de la Generalitat a la reunió, però, han demanat que, en el repartiment, es tingui en compte els menors migrants sols que ja té en el sistema (1.490) i també els majors d'edat que hi segueixen després de fer 18 anys (4.075).

 

Agilitzar els tràmits de reagrupació

A més, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 considera "necessari" reforçar els efectius i serveis per agilitzar els tràmits oportuns de reagrupacio d'aquells menors que han expressat la voluntat de retornar al Marroc amb les seves famílies i també de les peticions de progenitors perquè tornin els fills.

"Estem davant d'infants molt més petits del que és habitual. Molts d'ells no sabien les conseqüències que tenia passar la frontera i ens estem trobant que molts d'ells volen tornar a casa", indica el ministeri.

 

Un centenar de persones, ateses a urgències

Al marge del problema dels menors, que segurament portarà cua, als hospitals i CAP de Ceuta han tractat més d'un centenar de les persones acabades d'arribar.

A l'hospital universitari han atès 18 menors i 73 adults, un dels quals era una dona embarassada, mentre que l'atenció primària ha atès 14 persones més.

Per això han decidit obrir 24 hores el servei d'urgències d'atenció primària, i també tenir preparat el pla de catàstrofes de l'hospital, que encara té el 50% de llits buits i disponibles.

 

Nens asseguts a la sorra d'esquena amb soldats i altres detinguts de fons, aquest dimarts a Ceuta (EFE)
ARXIVAT A:
CeutaMigracionsMarroc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut