Dues dones brinden a l'exterior d'un bar
Els danesos ja van brindar l'abril del 2021 pel final temporal de les restriccions (Ritzau Scanpix/Emil Helms via Reuters)

Què passa quan s'eliminen les restriccions? Els contagis comencen a baixar a Dinamarca

Sense restriccions des de l'1 de febrer, la taxa de vacunació i la immunitat natural elevades expliquen en part la millora, però els experts matisen que, si bé pot ser una guia per a altres països, cal anar en compte amb les extrapolacions

Xavier DuranActualitzat

Aquest dimarts, Dinamarca va tenir la primera disminució, en més d'un mes, de la taxa de contagi de covid. L'Rt va arribar a 0,9 (una persona infectada encomana el coronavirus a 0,9 persones), i era la primera vegada que baixava d'1 des del 4 de gener.

El país nòrdic està en el focus, perquè va ser un dels primers a imposar mesures a l'inici de la pandèmia, però des de l'1 de febrer ja no està vigent cap restricció sobre mobilitat, activitats socials i reunions. Les autoritats daneses van considerar que la situació ja no les justificava.

La disminució de casos coincideix amb una menor circulació del virus, com mostren les anàlisis d'aigües residuals que es fan regularment.

En total, a Dinamarca hi hagut fins ara 2,4 milions de casos de covid i 4.163 morts atribuïdes a aquesta malaltia.

En un fil publicat en el seu compte de Twitter, el BIOCOMSC1 (grup de biologia computacional i sistemes complexos de la UPC) analitzava la situació a Dinamarca.

Explicava que, tenint en compte l'elevada transmissió que encara es dona del coronavirus, el percentatge de positius en relació al nombre de tests és baix: en un dia feiner, amb 300.000 testos es detecten 50.000 casos. Com que Dinamarca té menys de sis milions d'habitants, aquest nombre de casos representa gairebé l'1% de la població infectada en un sol dia.

També indica que la corba de casos no baixa, però segons l'Institut Estatal del Sèrum (SSI), l'equivalent als centres de prevenció i control de malalties, el nombre de morts per covid es manté constant. Sí que augmenta el nombre de morts totals.

Les defuncions acumulades estan per sota de 700 per milió, entre tres i quatre vegades menys que a la majoria de països europeus.

Amb dades de primers de febrer, l'SSI informava que la mortalitat havia disminuït des de principis d'any i que ara s'acostava al nivell habitual. I això, afegia, tot i que el resultat positiu de la PCR en els morts augmentava. Però diferenciava els "morts amb covid" dels "morts per covid".


Immunitat creuada

Aquesta situació s'atribueix a l'anomenada immunitat creuada, deguda a la suma de les vacunacions i de les infeccions. Més del 80% de la població danesa té la pauta completa i vora dos terços han rebut una tercera dosi. Entre els més grans de 65 anys la vacunació assoleix el 95%.

Una dada que dona suport al paper de les infeccions en l'adquisició d'immunitat és que la disminució de casos és més gran on el percentatge d'infeccions havia estat més elevat. Així, és alta a l'est del país, on hi ha la capital, Copenhaguen, i més densament poblat. Allà hi havia més facilitat per al contagi i, per tant, més casos, amb més gent immunitzada de manera natural.

Un altre indicador important és que l'ocupació hospitalària encara és baixa en comparació amb onades anteriors, tot i que ara els nivells d'infecció són deu vegades superiors als del novembre passat.

Això pot ser perquè la variant òmicron i, en concret, la subvariant BA.2 és molt més transmissible però sembla que causa una covid menys greu. Sobretot tenint en compte l'elevat percentatge de vacunació.

En el seu compte de Twitter, Søren Neermark, de l'Hospital de la Universitat de Copenhaguen i del Servei de Salut danès, explicava que el nombre d'infeccions en infants està disminuint a tot el territori, però ha augmentat especialment en nois i noies que ronden la vintena. Probablement, diu, es deu a l'obertura de l'oci nocturn.

Durant la pandèmia, afegia, els canvis en la incidència es traslladaven entre grups d'edat al cap d'una o dues setmanes. Per això, creu que si la incidència baixa en infants i adolescents, al cap de quinze dies hauria de baixar en els pares. I el mateix si els casos augmenten.

Neermark deixava clar que el cas de Dinamarca no pot servir d'únic argument perquè altres països eliminin o mantinguin les restriccions, perquè l'evolució depèn de diversos factors: capacitat del sistema de salut, percentatge de vacunats, nombre de tests, infeccions prèvies, etc.

El mateix es diu des del BIOCOMSC1: no es poden extrapolar les dades i en calen més per poder veure els nivells de transmissió estacionaris. Depenen, afegeix, no només "del nivell històric de casos i d'immunització, sinó també d'efectes estacionals principalment relacionats amb la mobilitat/comportament".

Però el BIOCOMSC1 conclou que Dinamarca pot ser una bona guia del nivell d'incidència real màxima que pot assolir la covid "en un país amb demografia típica europea, molt vacunat, en un procés de relaxació, gràcies a bones dades de seguiment de casos amb incidències molt grans".

De fet, les autoritats sanitàries daneses afirmen que l'estratègia de realitzar molts tests ha estat una de les claus perquè el país hagi controlat la corba de transmissions.

En un altre tuit, el doctor Antoni Trilla agraïa l'anàlisi i afirmava que segueixen l'exemple de Dinamarca.

 

Evolució a la baixa a Catalunya

Pel que fa a Catalunya, aquest dijous el BIOCOMSC1 també donava bones notícies, amb una acceleració de la disminució de llits ocupats a les UCI, una baixada a l'entorn del 25% setmanal, que consolida menys de 300 llits ocupats.

Quant a casos, dimarts afirmava que la baixada del nombre real a Catalunya continua amb bon ritme i estimava una "reducció molt estable del 35% setmanal, ara portada per adults entorn dels 40 anys". Però també recordava que analitzar només casos detectats sobredimensiona la baixada.

Per això, el cas de Dinamarca és important, entre altres coses, pel gran nombre de tests que du a terme, cosa que dona una imatge més ajustada de la incidència real del coronavirus.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
Anar al contingut