Què passa quan els carteristes reincidents més actius de Barcelona van a judici?

Lladres experts amb 22 condemnes per furt que segueixen en llibertat

Roger RoviraActualitzat

Les 10 del matí d'un dia qualsevol a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. En un dels dos jutjats de guàrdia que fan els judicis immediats -casos per delictes lleus- es preparen per començar la jornada. Del total de 30 judicis que avui ha de fer el jutge d'instrucció 27 de Barcelona, gairebé tots, el 99 per cent, són per delictes de furt lleu. En molts casos, per carteristes professionals.

Xavier Paulí, jutge d'instrucció 27 de Barcelona:

"Avui, la nostra guàrdia es compon de vint judicis al matí i deu a la tarda. Normalment. Des de fa mesos, el furt és el 99 o 100% de les guàrdies de delictes lleus."

Avui, entre tots els expedients, en destaquen dos per l'historial delictiu dels acusats. Una dona experta carterista -molt habitual del metro, amb 19 condemnes fermes per furt- i un altre cas, el d'un home que acumula 22 sentències. Tots dos en llibertat i citats avui per un altre judici per haver robat turistes. Aquest últim cas, amb un full d'antecedents penals rècord.

 

 

Això és un recull dels delictes només en un any, un petit resum de les seves condemnes: primera condemna pel delicte de furt el 29 de juny de l'any passat; la segona, el 18 de juliol; quatre més abans d'acabar el 2018. Al gener del 2019, tres condemnes més, quatre més al març, cinc al mes de maig, una altra al juny, un altre furt al juliol... I comença el judici, però en cap dels dos casos els acusats compareixen; no hi estan obligats perquè es tracta d'un delicte lleu.

Aquest és un cas tipus: robar un turista alemany dins del metro a l'estació de la Línia 1 a plaça Urquinaona el 15 d'agost, durant la pujada de passatgers a un vagó.

Declara l'agent dels Mossos d'Esquadra que el va enxampar "in fraganti":

"La conec com una carterista habitual del metro. Va aprofitar el volum d'entrada de gent que accedia a l'interior per baixar la cremallera i accedir a l'interior de la motxilla del senyor."

Els carteristes jutjats -que no han vingut- són condemnats al moment amb un multa econòmica d'uns 200 euros. Una condemna que caldrà notificar-li si se'l troba perquè la pagui. Un import que, per pagar-lo, segurament tornarà a cometre un altre furt. Les multes són l'únic càstig que s'imposa en aquests casos.

Xavier Paulí, jutge d'instrucció 27 de Barcelona:

"Aquesta persona té antecedents penals, però no són greus i, per tant, no és multireincidència per fer la condemna a pena de presó."

"El lladre, com a delinqüent que és, s'aprofita dels forats i defectes que tenim. El nostre deure com a jutges d'instrucció és dir: 'Escolta, superior nostre, el TSJC, el Consell General del Poder Judicial, el Parlament, escolteu, aquí hi ha un problema.'"

El problema ve pel marge que dona la llei als jutges en els delictes lleus de furt en què la quantitat robada és inferior a 400 euros. Fa dos anys, en aquests casos, es podia enviar a la presó un reincident que tenia tres condemnes. Ara, després d'una nova doctrina del Suprem, aquest delicte no implica l'ingrés a la presó, encara que el lladre hi reincideixi de manera il·limitada.

Mercè Caso, degana dels jutjats de Barcelona:

"Com que el mateix Codi Penal no permet l'aplicació de la reincidència, entenem que la nostra resposta sempre quedarà una mica limitada. Demanen aquesta introducció clara al Codi Penal per poder donar una resposta més contundent al professional del furt."

Cada dia, entre els dos jutjats especialitzats en aquests casos, es fa una seixantena de judicis com aquests. La feina als jutjats no para; però, en aquests casos, de poc serveix a la pràctica. Una inoperància del sistema.

 

ARXIVAT A:
SeguretatPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut