Què passa amb els 130 espanyols d'Estat Islàmic que encara són a Síria?

De la quarantena que han tornat, la meitat són a la presó i la resta estan sota vigilància

Actualitzat

234 espanyols van marxar per combatre amb Estat Islàmic. Ara que ha caigut el califat, encara en queden uns 130 a Síria amb un futur incert. TV3 ha pogut parlar amb familiars que viuen aquí: el testimoni d'una germana mostra la seva incertesa, i que moltes vegades no estan d'acord amb la decisió que van prendre els que van decidir marxar.

 

Fotografia del fotoperiodista Ricard Garcia Vilanova

2014. Al-Baghdadi, califa. Crida als musulmans de tot el món

"Els he ajudat a fer les maletes i tot. Estaven tan contents, tots... El que he entès és que el meu cunyat ja ha trobat una altra feina. Sí, a Suïssa, a Suïssa. Això. Deien que allà hi feia fred i no sé què. Han agafat roba que abriga. I m'han dit que no ho digui a ningú."

Espanyols a Estat Islàmic: 234 persones

"Ho he sabut pel que em deia la gent del poble on ha anat la teva germana. Quan he parlat amb ella li he dit: 'Per què no has deixat els nens aquí? Els cuidaria igual que el meu fill. Si ho volíeu fer, per què us heu emportat els nens? 'Vull dir que no és vida. I són nens. Encara havien de jugar, en lloc de portar-los a un país per començar de nou, i amb guerra, a més."

2016. Batalla de Palmira. El pare de família mort en combat

"M'ha dit que és el seu somni. És el que ell volia. Morir jihadista."

2019. Caiguda del califat territorial. 57 morts i 44 retornats espanyols

"M'agradaria que tornessin a casa i, sobretot, que els nens estiguessin bé. Vull dir que és la meva família. La meva germana ja sé que no hi aniria, allà, perquè, esclar, estimava molt el seu marit. Per això ho ha fet. I, esclar, ara no en sé res, d'ella. No sé si és viva, no sé si és morta."

Una quarantena de persones ja han tornat. La meitat són a la presó i la resta estan sota vigilància.

 

Fotografia del fotoperiodista Ricard Garcia Vilanova

Què passa amb els membres espanyols d'EI que encara es troben a Síria?

Ricard Garcia Vilanova és el fotoperiodista estranger que ha passat més temps recorrent Síria, Líbia i l'Iraq durant l'ascens i la caiguda del califat. A punt de publicar el seu últim llibre, la setmana que ve hi torna. Ha pogut entrevistar combatents i famílies estrangeres que fa temps van decidir deixar-ho tot i viure al califat. Assegura que quedar-se en un camp de refugiats no és una opció i que molts volen tornar.

"Hauran de fer una tria de quines són les persones que es poden reinserir i quines no. Bé perquè estiguin ja totalment radicalitzades o pel que han fet, és impossible d'aconseguir que tinguin una altra mentalitat."

Jofre Montoto, analista en seguretat i terrorisme jihadista, es planteja com reinserir els familiars.

"Tant les dones com els fills i filles d'aquestes persones, combatent o vivint en el califat, col·laborant amb una organització jihadista, hem de veure quin tractament els donem, com els acollim, com els reintegrem a la nostra societat, quan han tingut un ensenyament bàsicament d'odi."

Se'ls pot retirar la nacionalitat?

Els Estats Units i el Regne Unit són països que ja han decidit retirar la nacionalitat a alguns dels que es van integrar a Estat Islàmic. A Espanya, si la nacionalitat és d'origen, no es pot retirar, però, si s'ha adquirit, hi ha mecanismes per fer-ho, com explica Montserrat Nebrera, cap del Departament de Dret Constitucional de la Universitat Internacional Catalunya:

"Infringir una prohibició d'entrar al servei de les armes en un estat estranger podria ser una causa perquè es privi de nacionalitat la persona que l'havia adquirida."

Alguns membres d'Estat Islàmic han demanat diners als seus familiars per pagar traficants, aconseguir nova documentació i passar desapercebuts a Europa. D'altres, però, estan negociant el seu retorn al país d'origen. El Ministeri de l'Interior assegura que, de moment, no s'ha tramitat cap petició oficialment.

ARXIVAT A:
Estat Islàmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut