Hi ha evidència científica que la contaminació augmenta les malalties cardiovasculars, respiratòries o digestives (ACN/Eli Don)

La contaminació, un factor de risc com el tabac: "Creu-te que és dolenta per a la salut"

Els experts proposen tenir-ho en compte a la història clínica del pacient i reclamen una acció decidida dels polítics davant de l'evidència que la pol·lució implica més atacs de cor i més malalties

ACN/RedaccióActualitzat

"No cal més evidència per demostrar que la contaminació és perjudicial, el que cal és prendre mesures", alerta el cardiòleg Jordi Bañeras, president de la Comissió de Salut i Medi Ambient de Vall d'Hebron. Un estudi liderat per aquest cardiòleg va demostrar, fa uns anys, que els dies que hi ha més contaminació hi ha més atacs de cor greus.

"Creu-te que la contaminació és dolenta" diu Bañeras, que ho compara amb el que passava fa any amb el tabac quan la societat no percebia com a nociu el consum i ara, en canvi, ningú ho qüestiona:

"Hem de tractar la contaminació com un factor de risc de malalties. És com el tabac fa 50 anys, ningú pensava que era dolent i es feien campanyes per Nadal perquè regaléssim tabac als pares. Estem una mica en aquesta fase"

Bañeres alerta que no s'està tractant la contaminació com un factor de risc de moltes malalties.


Depressió o malalties pulmonars

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, el Vall d'Hebron ha muntat al vestíbul de l'hospital general un panell informatiu, on indica diverses malalties o afectacions en la salut en què la contaminació és un factor de risc.

Enric Bañeras assenyala les moltes malalties que es poden agreujar amb la contaminació (ACN/Laura Fíguls)

La llista és llarga: depressió, accidents cardiovasculars, infart de miocardi, arrítmia, malalties autoimmunitàries, càncer de pulmó, infeccions respiratòries, malaltia pulmonar obstructiva crònica, asma, dèficits olfactius, síndrome metabòlica i diabetis, malaltia inflamatòria intestinal, hipertensió arterial, osteoporosi, fertilitat reduïda, arteriopatia perifèrica i rebuig als trasplantaments.

En les embarassades, la contaminació incrementa el risc de preeclàmpsia, de part prematur del nadó, pes baix en néixer i malformacions congènites.

La doctora María Jesús Cruz, corresponsable del grup de Recerca en Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), afegeix que el risc de la contaminació és "molt evident" en els infants, ja que el seu cos està en ple desenvolupament, i també són especialment vulnerables les persones grans.

La contaminació a la història clínica

La Comissió de Salut i Medi Ambient de Vall d'Hebron proposa recollir els nivells d'exposició a la contaminació en la història clínica dels pacients, de la mateixa manera que es recullen altres factors de risc com, per exemple, si el pacient fuma o té hipertensió. "El repte és veure quin percentatge d'exposició tenen a la contaminació", assenyala Jordi Bañeras.

Incorporar una assignatura de salut i medi ambient als currículums dels estudis de l'àmbit de la salut és una altra proposta d'aquesta comissió per contribuir a conscienciar dels efectes que té sobre la població. "Hem d'estar-ne informats i tenir eines per donar recomanacions específiques".

El tercer objectiu de la comissió és donar indicacions per ajudar la població i, en aquest sentit també, assessorar els polítics. Bañeras explica que alguns pacients pregunten si poden fer esport a l'aire lliure durant pics de contaminació o si és millor que caminin per un lloc o un altre, segons els índexs de pol·lució. Davant d'aquestes preguntes, el doctor assenyala que no es pot tractar tothom igual: "Hem d'individualitzar, i la comissió està buscant de quina manera l'evidència científica es pot transmetre a cada persona".

María Jesús Cruz apunta que "les grans accions corresponen a la política. L'evidència científica hi és i, si no actuem, aquest és el gran problema que afronta el món actualment".

 

ARXIVAT A:
SalutMedi ambientContaminació
Anar al contingut