Que el temps i l'estat d'ànim condiciona la percepció del dolor, ara, té evidència científica

Mònica BertranActualitzat

Els canvis de temps, les hores de sol, la humitat són popularment factors que afecten més als qui pateixen dolor. I es calcula que un 20% de la població té dolor crònic, és a dir, dolor de més de tres mesos. D'aquest, entre un 15 i un 20% té un dolor intens que obliga a prendre algun analgèsic de forma habitual i limita la seva vida de forma quotidiana.

És per això que en motiu del dia mundial d'aquesta patologia, l'hospital del Mar ha preparat una jornada on expliquen com les emocions i l'estat d'ànim condicionen la percepció del dolor.

Que la meteorologia afecta la nostra percepció del dolor forma part de la cultura popular, però ara té evidència científica. No tothom nota el dolor de la mateixa manera; per exemple, el 60% de les persones amb artrosi senten els canvis de temps.

Antoni Bulbena, director de Recerca de l'Institut Neuropsiquiatria Hospital del Mar:

"La humitat i el fred van malament, i això, ara que ja tenim dades molt recents, això és així. En canvi el sol, la radiació solar i la temperatura més aviat alta això ho milloren."

I és que el temps condiciona el nostre estat d'ànim. I l'estat d'ànim i el dolor estan totalment relacionats.

Antonio Montes, cap Unitat del Dolor

"L'ansietat, la depressió, incrementen la sensibilitat al dolor, no la provoquen però l'incrementen, i a la vegada el dolor crònic si no s'afronta be provoca ansietat i depressió."

Per això, tècniques com la musicoteràpia, que incideixen directament en les emocions, són útils per tractar el dolor crònic.

L'Hospital del Mar l'utilitza amb malalts de càncer ingressats a la unitat de cures pal·liatives. Són sessions guiades per personal específicament format i totalment personalitzades en funció dels gustos de cada pacient.

Núria Escudé, directora dels programes de musicoteràpia

"El que fem és això, reviure moments del seu passat, o buscar estones on ell ha estat bé, i la música el pot transportar."

Més enllà de la percepció subjectiva dels pacients, els metges també n'han confirmat el benefici amb un estudi científic.

Josep Planas, cap Unitat Cures Pal·liatives

"Nosaltres el que utilitzem és l'electroencefalografia i veiem com s'activen les àrees cerebrals del benestar."

Es busquen, sobretot, tractaments complementaris no farmacològics per aconseguir el confort d'aquests pacients.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut