Junqueras, Rull, Sànchez i Turull, al Congrés dels Diputats (ACN)
Junqueras, Rull, Sànchez i Turull, al Congrés dels Diputats (ACN)
Madrid

Què implica la suspensió dels presos al Congrés? Sense sou i al Grup Mixt

La mesa del Congrés acorda que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull no cobrin ni un euro de la cambra ni puguin presentar iniciatives parlamentàries

RedaccióActualitzat

La suspensió de drets i deures dels quatre diputats catalans presos -Oriol Junqueras, d'ERC, i Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, de JxCat- implica que no cobraran ni un euro del Congrés. Tampoc no podran formar part de cap comissió ni subcomissió, ni votar ni presentar iniciatives i, a més, passaran a formar part del Grup Mixt. Són les conseqüències que recull l'informe dels lletrats del Congrés, al qual ha tingut accés l'agència EFE.

Estant al Grup Mixt, no es podrà ponderar el vot dels parlamentaris suspesos ni l'assignació del número d'iniciatives. A més, la part de la subvenció parlamentària corresponent a aquests quatre escons tampoc es podrà cobrar. 

La mesa de la cambra baixa ha acordat aquest dimecres que no cobrin tampoc la retribució que els pertocaria pels dies previes a ser parlamentaris de ple dret. És el sou de tres dies, des del 17 de maig, quan van renunciar a l'acta del Parlament de Catalunya, fins al dia 21, quan es va constituir el Congrés.
 

La decisió s'ha adoptat "sense cap pronunciament exprés en contra", ha afirmat la president de la cambra, Meritxell Batet, però amb l'única discrepància d'Unides Podem. Tant la vicepresidenta primera de la mesa, Gloria Elizo, com el secretari primer, Gerardo Pisarello, han demanat que s'estudiés més l'informe abans de decidir.

Pisarello, precisament, ha considerat "incongruent" que els diputats en presó preventiva quedin "pràcticament inhabilitats" i ha recordat que la decisió del Congrés és més restrictiva que la que el Parlament va prendre a instàncies del jutge Pablo Llarena, l'instructor de la causa del procés.

Els serveis jurídics han reubicat els diputats suspesos al Grup Mixt, que no podrà cobrar la part de subvenció parlamentària que correspon als quatre escons. Visualment, a més, el Grup Mixt està situat a les últimes files de l'hemicicle, el que es coneix com "el galliner".

En cas que formessin part de grups parlamentaris, podrien quedar escons buits a l'hemicicle. Al Grup Mixt, les butaques dels diputats continuaran buides, però en un lloc molt menys visible del Congrés.   

 

Jordi Sànchez i Oriol Junqueras entren a l'hemicicle el dia de la constitució de les Corts (Reuters)
 

L'abast de la suspensió

- No poden votar en plens ni en comissions.

- No poden registrar iniciatives de cap classe, ni preguntes, ni proposicions no de llei ni proposicions de llei ni peticions d'informes al govern, etcètera.

- No poden cobrar ni tan sols la meritació que els correspondria des d'abans del dia que van acatar. Les seves retribucions estan completament suspeses per decisió de la mesa.

- No poden accedir a les assegurances habilitades pel Congrés per a la protecció social dels diputats, ni a la pòlissa d'accidents.

- No poden formar part de comissions, subcomissions ni ponències.Tampoc de  la Diputació Permanent.

- No poden formar part dels seus grups propis, i tots aniran al Mixt.

 

Això afecta el Grup Mixt de la següent manera: 

- Tindrà una menor representació en les comissions i en la Diputació Permanent.

- Tindrà menor influència en les votacions de la Junta de Portaveus.

- Tindrà una quota inferior per registrar iniciatives o intervenir en les sessions de control.

- Menor representació en comissions i subcomissions.

- Cobrarà menor quantia de la subvenció variable (per nombre d'escons) que dona el Congrés.

 

 

 

 

La mesa ha decidit, d'altra banda, mantenir la majoria absoluta del Congrés en 176 diputats. També ha determinat que la suspensió dels quatre diputats independentistes no afecti la composició dels diferents òrgans parlamentaris, com les comissions o ponències ni el disseny de quotes per al debt d'iniciatives o de preguntes orals als membres del govern.

ARXIVAT A:
Judici procésEleccions 28AJxCatERC
Anar al contingut