Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Washington

Què implica el bloqueig administratiu als EUA?

RedaccióActualitzat
El tancament parcial del govern dels Estats Units arran del desacord polític entre demòcrates i republicans té múltiples i molt variades conseqüències per als nord-americans. Aquí us en fem un resum:

- Els serveis considerats essencials es mantenen. Trànsit aeri, correus, seguretat, instal·lacions nuclears i presons continuaran funcionant. Alguns, però, ho faran de manera parcial, com Hisenda, que continuarà cobrant impostos però no oferirà altres serveis, com ara auditories.

- El bloqueig administratiu deixarà a casa, mentre duri l'escassetat de fons, 800.000 funcionaris federals dels 2,1 milions que té el govern. Són baixes forçoses sense sou. A més, els que continuaran treballant no tenen garantit el cobrament del sou. Washington, que concentra la majoria de treballadors del govern, és la ciutat que se'n veurà més afectada.

- L'anomenat "shutdown" comporta el tancament immediat de museus i parcs nacionals. Això vol que dir que emblemes com l'Estàtua de la Llibertat i Yosemite o el Capitoli no es podran visitar.

- El servei de recollida d'escombraries en determinades ciutats queda suspès.

- La NASA tanca pràcticament del tot, i manté només el personal que dóna suport als astronautes que són a l'Estació Espacial Internacional.

- La meitat del personal civil del Pentàgon, format per 800.000 persones, també s'haurà de quedar a casa. Els militars, en canvi, 1,4 milions, continuen treballant, i també cobraran gràcies a una llei d'última hora aprovada per Obama dilluns passat.

- Els consolats i ambaixades es mantenen oberts i emeten visats.

- A la Casa Blanca, el 75% dels 1.700 funcionaris que hi treballen es quedaran a casa, i la presidència es gestionarà amb el que han considerat "un esquelet de personal". Els serveis secrets i agències d'espionatge continuaran treballant.

- Els dos principals programes de serveis socials, per a persones grans i per a desafavorits, es mantenen, i també els serveis d'immigració, excepte un programa que permet als empresaris comprovar la situació dels seus empleats.

- El pagament del deute dels Estats Units queda alterat, cosa que pot tenir greus conseqüències per a l'economia mundial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut