La saga Candy Crush, de King.com, compta amb 9,7 milions de jugadors diaris (dades del novembre del 2012)
La saga Candy Crush, de King.com, compta amb 9,7 milions de jugadors diaris (dades del novembre del 2012)
ANÀLISI

Què hi veuen els videojocs en els catalans?

El país fa valuosos passos per esdevenir "hub" d'aquest sector cultural, amb impacte social i econòmic.

Actualitzat
Tot encreuant mots de manera esporàdica amb l'Apalabrados, buscant bolets en els mons fantàstics de Super Mario, o calculant amb el dit trajectòries de llançament d'Angry Birds, és possible preguntar-se si algun d'aquests títols està creat al nostre país, si podria fer-se o si, a més de ser capaços de generar-nos diversió, també ho són de generar-nos feina.

El primer, per exemple, permet jugar en català, però és desenvolupat a l'Argentina. En canvi, títols com Invizimals, supervendes de la Playstation portàtil, o Kroll, que el mateix Steve Jobs va mostrar a la presentació de l'iPhone, són fets aquí per professionals formats a les nostres universitats, en ocasions conjuntament amb talent estranger que hem estat capaços d'atreure.


Seguint la voluntat del govern de crear un "hub" de talent del sector dels videojocs, com s'indica al Pla Estratègic Cultura Catalunya 2021, comencen a haver-hi empreses que passen de la cinquantena d'empleats, i fins i tot apunten al centenar, amb seu a Barcelona. Una xifra que cal valorar tenint en compte que es requereix alta qualificació, que el producte final és intangible, i que la competència és directa amb la resta de propostes a nivell internacional des del moment del llançament.

A més dels professionals estrangers que accepten de bon gust la proposta mediterrània, les nostres universitats proporcionen ja cada any almenys cinc promocions de màster o postgrau, assignatures optatives en diverses carreres, des de tècniques fins a artístiques, i recentment també cicles formatius.

Ens interessa que es faci camí perquè es tracta d'una manifestació cultural amb considerable impacte social i econòmic, fàcilment exportable, i on la infraestructura necessària no suposa una barrera. A més de la presència de multinacionals com Ubisoft a Sant Cugat, val a dir que el gruix de les desenvolupadores del nostre país encara és format per una majoria de petites. Però no per això poc valuoses, posem per cas Enjoy Up, formada per dos treballadors, que publiquen jocs en Nintendo 3DS.

La producció catalana compta amb propostes de tota mena, però es pot dir que està especialitzada en "casual games", jocs de partida ràpida i esporàdica, per a plataformes com telèfons mòbils i xarxes socials. Propostes d'habilitat, trencaclosques, o socials, per a amplis ventalls de públic, en comptes d'anar a buscar als clients més especialitzats.

Recentment, ha obert a Barcelona una delegació King.com, empresa anglosueca que compta amb més de 150 jocs, i... 70 milions de jugadors! El director de l'oficina, Manel Sort, explica que havent obert el 2012, preveuen passar dels 51 empleats als 80 durant el 2013. Tot i ser un 60% de treballadors locals i un 40% d'estrangers, es mostren satisfets amb els perfils que troben, destacant les oportunitats per als programadors amb més de deu anys d'experiència, i els caps de projecte. Els jocs per al portal d'internet els fan equips de dues persones durant tres mesos, i els de mòbils o xarxes socials l'equip pot ampliar-se fins a 12, incorporant perfils com "product manager" o "data scientist".

Candy Crush Saga, de King.com
La radiografia del sector de Sort conclou assenyalant les oportunitats: "Al proporcionar serveis a un mercat global, l'únic motiu pel qual és millor obrir un centre a Barcelona que a Hanoi és que pots contractar talent més fàcilment. Afortunadament, a molta gent del món li agrada la idea de viure a Barcelona", i fa èmfasi en el repte de la consolidació: "Ens faran falta bastants èxits abans que es relacioni Barcelona amb la indústria dels videojocs a nivell internacional, però tot arribarà".

Sent capaços de generar els actors i l'escenari, som al moment de la partida.

Anar al contingut