Breiner David Cucuñame López (CRIC
Breiner David Cucuñame López (CRIC)
ANÀLISI

Què hi ha rere el crim de Breiner David, el mediambientalista de 14 anys mort al Cauca

Membre de la Guàrdia Indígena, ha mort pels trets d'un grup de narcotraficants

Enllaç a altres textos de l'autor Isabel Galí, , redactora de la secció d'Internacional de TV3

Isabel Galí i Izard

Corresponsal a París de TV3 i Catalunya Ràdio

@isagali
Actualitzat

Es deia Breiner David Cucuñame López, tenia 14 anys, i el Consell Indígena del Cauca el descriu així:

"Cuidador de la Mare Terra, Guardià del Territori, Guàrdia Indígena estudiantil, Kiwe Thegna del resguard de Las Delicias, Nen protector de la vida, nasa d'accions col·lectives i somnis grans."

Els nasa són una de les comunitats indígenes més nombroses i organitzades de Colòmbia. Viuen i reivindiquen els territoris propis, els resguards, un títol de propietat atorgat per la Corona espanyola als amerindis de l'aleshores coneguda com a Nova Granada. Són terrenys de propietat col·lectiva i comunitària, amb un estatut especial regit per tradicions culturals pròpies, que l'actual Constitució de Colòmbia reconeix i, sobre el paper, també protegeix.

Una de les tradicions més actives dels nasa és la Guàrdia Indígena, un cos de civils format per membres destacats de cada comunitat --des de menors fins a ancians-- que es dedica a defensar els territoris ancestrals de manera pacífica. Porten a la mà un bastó característic, decorat amb cintes de colors, una eina que els permet protegir, amonestar o impartir justícia. Breiner David era membre de la Guàrdia Estudiantil del resguard de Las Delicias, al municipi de Buenos Aires, del Departament del Cauca.

El matí de divendres van sortir a llaurar amb el seu pare i va alertar els companys de la Guàrdia perquè havien detectat homes armats a la zona, probablement membres de la columna mòbil Jaime Martínez, un grup d'homes desmobilitzats de les FARC que ara es dediquen al narcotràfic.

Mentre la Guàrdia patrullava pels camins, el grup armat els va emboscar i atacar. Breiner David Cucuñame i un altre líder de la Guàrdia van caure sota les bales i dos homes més van quedar ferits. Ho explica una dona que formava part de la patrulla indígena:

"Els homes armats disparaven a tot el que es mogués i no van tenir en compte que hi havia camins, persones i nens."

La premsa colombiana s'ha fet un ampli ressò de la mort del jove mediambientalista, una categoria que en aquest país pren una dimensió política especial. Perquè, darrere les reivindicacions per defensar el medi ambient als territoris ancestrals, les comunitats indígenes de Colòmbia denuncien la contínua agressió que han rebut i reben encara per part dels grups armats i les empreses extractores.

Les seves terres són cobejades perquè són riques en or, pedres precioses, petroli i fusta, i en 50 anys de conflicte han estat al centre de les batalles. El mateix ministre de Medi Ambient colombià Carlos Correa va lamentar la mort del jove mediambientalista en un tuit on demanava una investigació profunda:


Però la zona del Cauca on Breiner David vivia és un dels molts territoris de Colòmbia on l'Estat no hi és present. Ha estat la mateixa Guàrdia Indígena la qui ha localitzat i detingut tres homes que creuen que estan relacionats amb l'atac armat. La policia investiga per la seva banda i busca un nou líder d'aquesta columna Jaime Martínez que respon al nom d'El Indio.

ARXIVAT A:
Colòmbia
Anar al contingut