Diverses persones brindant amb copes
Els científics suggereixen que per combatre la ressaca el millor és prevenir (iStock)

Què hi ha al darrere de la pastilla que es ven com l'antídot contra la ressaca

Myrkl es comercialitza al Regne Unit, tot i que els experts diuen que les cures miraculoses després de beure tenen poques evidències i no contraresten altres efectes de l'alcohol

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns s'ha posat a la venda al Regne Unit una pastilla de la qual tothom parla: es diu Myrkl i, suposadament, neutralitza la ressaca. Els seus creadors, la farmacèutica sueca De Faire Medical, defensen que descompon el 50% d'alcohol en sang mitja hora després d'ingerir alguna beguda alcohòlica i fins a un 70% després d'una hora.

Asseguren que "és el primer producte a la història fet per descompondre l'alcohol de manera efectiva". I també afirmen que tots els ingredients que conté són segurs per al consum i estan autoritzats per l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). I resumeixen les seves intencions en una idea:

"El propòsit de Myrkl és ajudar els bevedors moderats a despertar-se sentint-se el millor possible l'endemà."

Afegeixen que el producte "no està, en cap cas, dissenyat com a excusa per beure".


De venda només online, com a complement alimentari

Però és realment efectiva la pastilla que promet curar la ressaca? D'entrada la píndola "miraculosa" es ven com un complement alimentari i no pas com un fàrmac. Per tant, no ha necessitat l'aprovació de l'Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris i no es vendrà a les farmàcies, ni tampoc als supermercats, només a la botiga online de l'empresa.


Crítiques als seus suposats efectes

Myrkl és una píndola probiòtica que conté els bacteris Bacillus coagulans i Bacillus subtilis, produïts a partir de segó d'arròs fermentat. Aquests bacteris descomponen naturalment l'alcohol en aigua i diòxid de carboni. A més, també conté dues vitamines comuns, l'L-Cisteïna i la B-12. La teoria dels seus efectes contra la ressaca es basa en la idea que aquests bacteris i vitamines actuen sobre l'intestí abans que l'alcohol arribi al fetge.

Però la ressaca es deu sobretot als efectes deshidratants de l'alcohol, que és el que provoca, per exemple, mal de cap. L'efecte directe de l'alcohol a l'estómac també pot causar mal de panxa i nàusees. I com que les píndoles només actuen, en tot cas, després que l'alcohol hagi passat de l'estómac cap a l'intestí, no aturen l'efecte de l'alcohol a l'estómac.

A part, aquest producte tampoc contrarestaria altres conseqüències derivades de beure alcohol en excés, com pot ser la falta de concentració, menys memòria o un temps de reacció més lent, així com altres efectes psicològics com un estat d'ànim baix o angoixa.  


Un únic estudi i amb mancances

Mentre el fabricant suec defensa que "assajos clínics independents" han demostrat la capacitat del seu producte, la realitat és que hi ha una clara falta de proves sobre l'eficàcia d'aquestes substàncies. De fet, només s'ha fet un únic estudi de recerca publicat en el cas d'aquest producte, fet amb molt pocs participants i que ha deixat moltes preguntes sense resposta: si la píndola funciona en persones que no són joves i sanes, si hi ha diferències entre homes i dones, què passa quan el menjar i l'alcohol es prenen conjuntament o si altres medicaments canvien l'acció de les píndoles.

Tot això, sense comptar que l'alcohol s'absorbeix de manera diferent segons el pes, el sexe, l'activitat física o l'alimentació de cada persona.


Reaccions de la comunitat científica

Tot i que encara és aviat per saber-ne l'eficàcia real, les primeres impressions de la comunitat científica sobre Myrkl no són, doncs, gaire entusiastes. Des d'aquest àmbit, s'insisteix en el fet que les cures miraculoses després de beure tenen poques evidències i que quan es tracta de ressaca, és millor prevenir que curar.

L'aposta pels remeis casolans, com menjar aliments amb proteïnes, greixos i carbohidrats abans d'ingerir alcohol, o beure aigua paral·lelament i posteriorment a beure alcohol, s'apunten com els suggeriments més contrastats. I recorden, sempre, que el millor per evitar una ressaca passa per "beure amb moderació o, directament, no beure".

 

 
ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut