Consells d'higiene per evitar entrar el coronavirus dins de casa si hem sortit al carrer
Consells d'higiene per evitar entrar el coronavirus dins de casa si hem sortit al carrer

Què hem de fer quan tornem a casa per protegir-nos del coronavirus?

Deixar la bossa, les claus i les sabates a l'entrada, dutxar-se i canviar-se de roba són algunes de les recomanacions si hem hagut de sortir a treballar o a comprar

Actualitzat

El Departament de Salut ha publicat una sèrie de mesures higièniques de prevenció que cal aplicar quan tornem a casa després de treballar o d'anar a comprar per evitar la propagació del coronavirus.

Són vuit mesures que poden evitar que contagiem el coronavirus a les persones que conviuen amb nosaltres:

- Deixar la bossa, les claus de casa i les sabates a l'entrada de la vivenda, intentant no tocar res fins a rentar-nos les mans.

- Després cal treure's tota la roba que portem i guardar-la en una bossa grossa de plàstic sense contacte amb altres peces de roba.

- El pas següent és dutxar-nos. També cal netejar les ulleres i el telèfon mòbil, dos elements que toquem tot sovint.

- Salut recomana, per últim, mantenir ventilades totes les estances comunes de la casa.

 

 


Respecte als animals domèstics, Salut recorda que no hi ha cap evidència que els animals puguin contraure ni encomanar el coronavirus SARS-CoV-2. Recomana als propietaris de gossos que, quan els treguin al carrer a fer les seves necessitats, els animals també respectin la distància de seguretat de dos metres amb altres animals i persones.

També cal rentar-se les mans amb sabó sempre després de tocar un animal domèstic perquè els animals poden ser portadors passius (al pèl o a la pell) de partícules que podrien transmetre el coronavirus si han estat en contacte amb afectats de la Covid-19:

 


Com desinfectar els aliments i altres productes que hem comprat?

A la xarxa han proliferat vídeos amb explicacions de com evitar que entri el coronavirus a casa a través dels queviures i els productes de la compra.

Es recomana desinfectar bé la superfície on dipositarem els aliments un cop nets. Treure els productes de les bosses i els embolcalls i rentar amb una solució desinfectant tots aquells paquets que no es puguin obrir.

La fruita i la verdura es poden rentar, tal com feien les nostres àvies, submergint-les uns minuts en aigua calenta amb unes gotes de lleixiu i després esbandir-les molt bé.

 

 

Protecció Civil ha publicat un nou llistat amb les preguntes més habituals que plantegen els ciutadans sobre les restriccions imposades pel decret d'alarma pel coronavirus. En aquest cas, s'hi afegeixen algunes modificacions arran de la normativa estatal relativa a les empreses de lloguer de vehicles, al transport en vehicles particulars i a l'alimentació d'animals de carrer:

- La principal novetat és que es permet que treballadors que comparteixin espai dins d'una empresa pugin compartir vehicle de desplaçament, en vehicles de fins a 9 places. S'especifica, però, que hi haurà una persona com a màxim en cada filera de seients i que es deixarà la màxima distància entre els ocupants. Els ocupants hauran de seure en diagonal els uns dels altres.

- Com a novetat, es permet l'obertura dels establiments de lloguer de vehicles a particulars, sempre que el motiu del lloguer estigui dins d'un dels supòsits o activitats autoritzats.

- També s'estableix que només podran alimentar els animals que viuen al carrer els voluntaris, debidament acreditats, que formin part d'entitats i protectores d'animals reconegudes pel municipi. I només ho podran fer amb "la freqüència i el temps imprescindible".

 

Nou FAQs sobre restriccions amb novetats arran de la normativa estatal nova relativa a empreses de lloguer de vehicles (pregunta 78), també transport (34) i alimentació d'animals de carrer (25)

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut