Pedregada
Les pedregades són més freqüents a l'estiu

Què has de fer si t'enxampa una pedregada al cotxe, a casa o al carrer

Recollim els consells de Protecció Civil per actuar de forma segura en cas que et sorprengui una calamarsada forta

Actualitzat

Les pedregades han estat protagonistes de molts titulars aquest estiu a Catalunya. De fet, és l'època en què són més habituals. A més, solen ser més freqüents al Pirineu i Prepirineu Oriental i sobretot a primera hora de la tarda.

En tot cas, poden afectar qualsevol punt i ens poden agafar desprevinguts, també perquè les pedregades poden intensificar-se de forma sobtada.

Recollim els consells de Protecció Civil si t'enxampa la calamarsa, partint de la base que el primer és mantenir la calma:
 

1. Busca refugi o cobreix-te el cap

Si comença a pedregar i ets a l'exterior, busca refugi immediatament a l'interior d'un edifici o sota cobert. Si no és possible, ajup-te i protegeix-te el cap amb les mans o amb algun objecte.

Refugiar-te sota els arbres pot ser perillós, perquè és freqüent que caiguin branques durant les tempestes fortes.
 

2. No surtis al carrer i tanca les finestres

Si la pedregada t'enxampa dins d'un edifici, queda-t'hi fins que afluixi, i assegura't que no et situes sota una teulada lleugera.

Tanca totes les finestres i portes i abaixa les persianes per ajudar a contenir el vidre, en cas que es trenqui. Allunya't de les finestres.

Pedregada des de l'AP-7 (@gregoryabella)
Si ets dins el cotxe, el millor és apartar-se de la circulació


3. Si et sorprèn conduint, atura't

Si la pedregada t'agafa dins del cotxe o amb la moto, és millor aturar-se. Si es pot, també apartar-se de la circulació, perquè la carretera es converteix en una pista de gel. 

Si les condicions són extremes, busca refugi fora de la calçada, mai a l'interior de túnels, ni sota els ponts ni als vorals.

Senyalitza el vehicle amb els llums d'emergència. 

Si no és possible aturar-se, redueix la velocitat i augmenta les distàncies de seguretat. Circula per rutes principals i autopistes.


4. Compte amb els vidres del cotxe

Si ets dins el cotxe durant la calamarsada, situa't el més lluny possible dels vidres, tant els de davant com els de darrere.

Posa una peça de roba davant del vidre per protegir-te si es trenca i tapa't els ulls amb una peça de roba.

No surtis del vehicle fins que no pari de caure calamarsa.

Un home passa per davant d'un cotxe amb els vidres destrossats per la pedra a La Bisbal
Un cotxe amb els vidres destrossats per la pedra a la Bisbal, aquest agost (EFE/David Borrat)


5. Evita les zones inundables

La calamarsa pot tapar els desguassos i crear inundacions si també plou. Per això, millor evitar zones que tinguin risc d'inundar-se.


6. Vigila amb les destrosses

Un cop ha passat la tempesta de calamarsa, també cal que prenguis algunes precaucions, com allunyar-se d'arbres i edificis afectats, en especial si tenen teulades lleugeres.

Retira la pedra acumulada dels embornals i desguassos, sobretot del terrat, i no manipulis elements elèctrics que estiguin malmesos.

Danys al sostre d'un pàrquing de la Bisbal i als cotxes aparcats
Procura evitar els edificis amb el sostre malmès (EFE/David Borrat)


7. Prevenir quan es pugui

Abans de l'època de calamarsa, entre maig i setembre, comprova si els elements externs de la teva propietat poden resistir una pedregada i, si cal, reforça'ls.

Si es preveu calamarsa, col·loca el vehicle, mobles de terrassa, contenidors d'escombraries i altres objectes grans en una zona coberta.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut